UPDATE Probleme în coaliţie! Ramona Chiriac, prima pe lista pentru europarlamentare, şi-a retras candidatura. Schimbări de la o oră la alta. Primele reacţii de la PSD şi PNL

PSD și PNL au votat joi, în ședințe separate, listele de candidați pe listele comune ale coaliţiei la europarlamentare, iar faţă de numele vehiculate iniţial au apărut mai multe surprize, printre care una de proporţii.

21 mart. 2024, 16:28
UPDATE Probleme în coaliţie! Ramona Chiriac, prima pe lista pentru europarlamentare, şi-a retras candidatura. Schimbări de la o oră la alta. Primele reacţii de la PSD şi PNL

UPDATE: Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a declarat joi, după ședința în care social-democrații și-au validat lista candidaților la europarlamentare, că Ramona Chiriac nu a explicat de ce nu mai vrea să deschidă lista PSD-PNL la alegerile din 9 iunie.

„A avut o discuție doar cu dl prim-ministru Marcel Ciolacu, fără a se anunța motivul. Doar ne-a transmis dorința domniei sale de a rămâne în postura în care se află acum și că are și alte proiecte. Nu ni s-au dat nouă detalii”, a declarat Firea.

UPDATE: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a cerut joi jurnaliștilor ca partidului să i se ofere un răgaz de gândire după ce Ramona Chiriac a anunțat PSD că nu mai dorește „din motive personale” să deschidă lista comună PSD-PNL la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

„Am auzit, nu știam detaliile. Nu mă grăbesc să iau niciun fel de decizie. Analizăm și în funcție de ce elemente de concretețe avem, vom lua o decizie”, a spus Ciucă, joi, la finalul ședinței conducerii PNL în care s-a votat lista candidaților PNL la europarlamentare, întrebat dacă în urma retragerii Ramonei Chiriac ar fi de acord ca Mihai Tudose (PSD) să deschidă lista comună PSD-PNL.

Liderul PNL a precizat că respinge varianta ca partidul care dă persoana din fruntea listei candidaților să fie tras la sorți: „Este o chestiune cât se poate de serioasă, dacă tragem la sorți ducem în derizoriu”.

„Este o vorbă la români: cade omul, stă un pic și pe urmă se ridică. Dați-ne voie să decantăm și să vedem despre ce este vorba”, a mai declarat Ciucă.

UPDATE: „Confirm că nu candidez la alegerile pentru Parlamentul European, din motive personale. Continui să susțin Europa în România și România în Europa”, scrie Ramona Chiriac pe platforma X (fosta Twitter).

UPDATE: Ramona Chiriac l-ar fi informat, joi, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, că nu mai dorește să deschidă lista candidaților PSD-PNL la alegerile europarlamentare din 9 iunie, conform Antena 3 și B1 TV.

Fosta şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, unde lucrează din 2020, ar fi invocat „motive de natură personală” pentru care dorește să iasă din cursă.

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei: „Bucureştiul e în stare gravă. Un pacient nu-l faci bine cu o tabletă, ci cu o schemă de tratament complexă”

Ştirea iniţială

Conducerea PNL a votat cu o largă majoritate lista pentru alegerile europarlamentare. Singurii care au votat împotrivă au fost Florin Cîțu și Robert Sighiartău. Față de ce lista care era conturată miercuri seara, votul final a adus trei nume noi pe locurile eligibile.

Locurile eligibile PSD:

Mihai Tudose
Gabriela Firea
Claudiu Manda
Vasile Dîncuu
Victor Negrescu
Maria Grapini
Gheorghe Cârciu
Dragoș Benea
Titus Corlățean
Dan Nica

Locurile eligibile PNL:

Rareș Bogdan
Dan Motreanu
Adina Vălean
Daniel Buda
Siegfried Mureșan
Mircea Hava
Gheorghe Falcă
Virgil Popescu
Alexandru Muraru
Mara Mareș

Faţă de listele vehiculate miercuri seară, surpriza de proporţii este scoaterea lui Vasile Blaga în afara listei PNL, acesta fiind un politician cu ştate vechi în partid, deşi trecut şi pe la PDL, cu ocazia „marii schizme” din 2007.

O altă surpiză este apariţia pe lista liberalilor a Marei Mareş, o tânără de perspectivă în politică, dar fără prea multă notorietate.

Citeşte şi: Victor Ciutacu: „În ciuda rictusului evident și a lacrimilor greu mascate, Gabriela Firea a trecut cu brio proba caznei publice”