LIVE RomaniaTV
 
 

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită. Aproximativ 20.000 de credincioşi au participat la slujbă

Publicat: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018 08:45 // Actualizat: Luni, 26 Noiembrie 2018 09:42 // Sursa: romaniatv.net

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită duminică de către Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu mai mulţi ierarhi ortodocși români și străini. La acest eveniment au participat aproximativ 20.000 de credincioși. De asemenea, alţi aproximativ 2.000 de invitaţi i-au parte la slujbă în interiorul catedralei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi-a exprimat, duminică, speranţa ca peste trei ani să fie sfinţită pictura în mozaic a Catedralei Mântuirii Neamului, al cărui altar a fost sfinţit în prezenţa Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu, a Mitropolitului de Patra, Hrisostom, şi a membrilor Sfântului Sinod al BOR.

"Cu ajutorul lui Dumneze, am sfinţit altarul acestei catedrale numită a Mântuirii Neamului, sau Catedrala Naţională. Dăm slavă lui Dumnezeu şi mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi care ne vor ajuta în continuare. Pentru, că aşa cum se vede, mai sunt unele lucrări pentru terminarea turlei pantocrator, turlei centrale, iar după aceea urmează pictarea bisericii în mozaic. Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală", a spus patriarhul, după citirea Actului de sfinţire.

 

GEST EXTREM: Un preot şi-a dat foc în faţa Catedralei Mântuirii Neamului, chiar în timpul slujbei de sfinţire VIDEO

Patriarhul Daniel a anunţat că, după Sfânta Liturghie, până joi, "toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru oferirea dorinţelor de bine".

Incidente la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului: peste 60 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au acordat, până la această oră, îngrijiri medicale pentru 30 de persoane, dintre care pentru două a fost necesar să fie transportate la spital, informează reprezentanţi ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE: Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. 

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, duminică dimineaţă, în jurul orei 08.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, pentru a participa la slujbă. La slujbă au luat partea şi mai mulţi membri ai Guvernului, dar şi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, fostul premier Victor Ponta, fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, dar şi fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Dăncilă, la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului: Este mândria pe care trebuie să o poarte în suflet orice român

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a anunţat că nu poate participa, deoarece este la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

"Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, "zilele sfinţirii"), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit", a anunţat Patriarhia.

Ştirea iniţială:

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, însoţit de o delegație a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra a ajuns vineri la Bucureşti. Tot vineri a fost depusă la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei racla cu Mâna Sfântului Andrei. 

Sâmbătă, la ora 16:30, racla purtând cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina au fost așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13:00.

Patriarhul Daniel a oficiat, sâmbătă seară, împreună cu alţi ierarhi, în Catedrala Mântuirii Neamului, o slujbă de pomenire a eroilor români. Cu acest prilej a fost aşezată "cu evlavie şi recunoştinţă" sub Sfânta Masă a Altarului catedralei lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa pentru neam şi credinţă în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în Războaiele Balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial din 1944-1945, precum şi numele făuritorilor României Mari de la 1918.

"Listele au fost puse la dispoziţia Patriarhiei Române de către Ministerul Apărării Naţionale", a precizat patriarhul Daniel.

Programul liturgic de duminică, 25 noiembrie, a început la Catedrala Națională cu slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, prăznuită în această zi. Apoi a fost săvârșită slujba de sfințire a Altarului Catedralei Naționale de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu ierarhi orto­docși români și străini. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire.

Sfânta Liturghie va începe la ora 10:30 şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale. La ora 13:00, racla cu cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Națio­nale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Litur­ghii, toți credincioșii pelerini orto­docși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 nov 21:46
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Eu cred ca v-or veni , mai Multi Oameni , in Zilele Urmatoare , deoarece Oamenii , au Mare Dorinta de a fi Aproape de Ceea le Place , iar 4 Ani de Asteptare pana in Viitor , pentru Unii Oameni , Dorinta de Prezent , este Foarte Mare , in Suflete .
25 nov 15:56
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Ce mică le mai e chilia
Și uite-i cum îi pun făclia!

Că se ridică pe tăciuni
când țara o-ndeasă cu minciuni
Fariseii-n rugăciuni
ținuți de alte mortăciuni!

N-au aflat că Dumnezeu în suflet vrea sălășui…?
Nu-n zgârie norii ridicat cu hoții de cari n-ar glăsui
De hămesiți... la buza gropii... nici șarlatanii și nici popii
Ai securiștilor doar copii cum zice lumânarea!.. Stropii!
25 nov 14:04
Răspunde | Votează email 1 email
S-o ros...
Se repeta scenariul de pe "10". Se pare ca vor fi aceeasi actori, plus intariri. Ce avem noi aici ? Sa nu credeti ca numai prin Fundatia Stefan Batory s-au primit bani. De 2 ani, Institutiile Sorosiste ale Statului se fac ca ploua, fiind conduse de Sorosisti. Si acum "vor face" la fel. La astfel de actiuni PROGRAMATE (nu spontane) indreptate impotriva Ordinii Constitutionale va trebui ca Poporul sa reactioneze. Bineinteles, in limitele legale. Valorile, traditiile acumulate in peste 2.000 de ani (nu doar 100, cum incearca papagalii sorosisti si globalisti sa ne bage in cap !) vor trebui nu numai aniversate, ci si APARATE ! Reteaua oculta perversa (masonica) care a capusat Institutiile de forta ale Statului si Justitia (87%, masoni) nu mai au cum sa reactioneze, pentru ca vor pati precum Iorgovan, Timofte, Hossu s.a. Se vede ca Reteaua este internationala, infiltratii conducand, pana la Europarlamentare, si UE.
25 nov 09:24
Răspunde | Votează email 0 email
cetatean
SE DA CEVA!?
1
EUR
4.8393
RON
07 Jun
noapte 16 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H