Guvernul discută proiectul de OUG pentru instituirea unor măsuri de relaxare după 1 iunie

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că în cadrul şedinţei de Guvern va fi discutat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri după data de 1 iunie, urmând să fie aprobat într-o altă şedinţă, care va avea loc joi sau vineri.

RomaniaTV.net
27 mai 2020, 07:30
Guvernul discută proiectul de OUG pentru instituirea unor măsuri de relaxare după 1 iunie

Ludovic Orban a întrebat reprezentanţii Ministerului Muncii, în debutul şedinţei de Guvern, dacă sunt pregătiţi cu proiectul de ordonanţă de urgenţă care clarifică măsurile după data de 1 iunie.

„Avem proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri active în perioada de după 1 iunie. Rugămintea noastră este ca acest proiect să intre în prima lectură deoarece ieri am primit foarte multe propune pe la partenerii sociali… El este în avizare. El îşi va produce efectele…”, a transmis un secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii.

Ludovic Orban anunţă când va fi gata planul de relansare economică a României

Orban a spus că această ordonanţă trebuie să intre în vigoare până la 1 iunie.

„Îl introducem în primă lectură. Atenţie, el trebuie să intre în vigoare până la data de 1 iunie pentru că practic reglementează chestiunea măsurilor active, menţinerii şomajului tehnic, noilor măsuri active după data de 1 iunie şi trebuie să intre în vigoare până la 1 iunie deci îl introducem în primă lectură şi mai facem o şedinţă mâine sau poimâine”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Nelu Tătaru: În condiţiile în care vom avea de la o zi la alta cazuri noi în scădere sau număr constant mic ne gândim la altă perioadă de relaxări. De exemplu, cea aşteptată a teraselor, de la 1 iunie. De la 15 iunie, ne gândim la deschiderea plajelor

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, dacă numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus va continua să scadă sau dacă va exista un număr constant mic, se poate ajunge la deschiderea teraselor de la 1 iunie, iar din 15 iunie s-ar putea deschide plajele.

„În condiţiile în care vom avea de la o zi la alta cazuri noi în scădere sau număr constant mic ne gândim la altă perioadă de relaxări. De exemplu, cea aşteptată a teraselor, de la 1 iunie. De la 15 iunie ne gândim la deschiderea plajelor”, a afirmat, luni seară, la B1 TV, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Acesta explică că restaurantele se vor deschide „într-un timp doi”, în funcţie de cum va putea fi gestionată deschiderea teraselor.

Întrebat despre referitor la reluarea zborurilor externe, ministrul Sănătăţii a precizat: „Discutăm cu Ministerul Transporturilor, precum şi cu ţările terţe cu care avem legături aeriene. În măsura în care condiţiile din aceste ţări nu impun izolări sau carantinări, atunci şi la noi se va discuta acest lucru. Noi avem izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru toţi cei care vin din străinătate. Nu mai există zone roşii sau zone galbene, totul e mai degrabă o zonă galbenă, având în vedere că avem izolare la domiciliu”.

Acesta a repetat că toate măsurile depind de evoluia numărului de cazuri şi de respectarea măsurilor pentru limitarea pandemiei.

Nelu Tătaru anunţă că românii vor avea o viaţă ”cvasi-normală, la sfârşitul lunii iulie 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seară, că românii vor putea avea o viaţă ”cvasi-normală” la finalul lunii iulie – începutul lunii august, fiind în continuare importantă păstrarea distanţei fizice. Tătaru a precizat că numărul de cazuri este în continuă scădere, situaţia din ultimele două săptămâni urmând a fi evaluată vineri. Tot atunci se vor stabili toate activităţile care se vor relua şi condiţiile în care se va face acest lucru.

Ce restricţii vor fi ridicate după 1 iunie. Anunţul făcut de Ludovic Orban

Nelu Tătaru a declarat, marţi seară, la B 1 TV că, în ultima săptămână, a continuat scăderea numărului de noi îmbolnăviri din cauza virusului SARS-Cov 2.

”Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm acelaşi trend, ne putem gândi de la 1 iunie la un al doilea set de relaxări. Avem cam o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă. (…) În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-Covid”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că măsurile de relaxare luate până acum de către autorităţile române ”au putut fi uşor controlabile”.

”Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână”, a mai afirmat Tătaru, care a anunţat deschiderea teraselor din 1 iunie.

Ministrul consideră că românii ar putea avea ”o viaţă cvasi-normală” la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Întrebat cum anume vor fi deschise terasele, ministrul a precizat că măsura va fi luată la nivel naţional, cu păstrarea unei distanţe fizice de siguranţă, iar clienţii vor avea acces pe bază de rezervare.

Nelu Tătaru anunţă, de asemenea, controale şi afirmă că este nevoie de precauţie la spaţiile comune din unităţile de alimentaţie publică, respectiv toaletele. În acest context, ministrul a spus că recomandă administratorilor teraselor să asigure dezinfecţia după fiecare client.

”Organele de control, vor fi acolo fiindcă ne aşteptăm ca la o măsură de relaxare cum ar fi deschiderea teraselor că avem şi un impact asupra numărului de cazuri”, mai susţine ministrul.

Nelu Tătaru a reiterat ideea redeschiderii plajelor la 15 iunie, ”dacă lucrurile merg normal”.

”Fiecare relaxare implică un risc de transmitere comunitară, noi trebuie să fim pregătiţi pentru a gestiona”, a mai afirmat ministrul.

Acesta a precizat că vineri va exista şedinţa de evaluare a primelor două săptămâni de la ieşirea din starea de urgenţă şi se vor stabili următoarele măsuri care vor fi relaxate, odată cu ordinele de ministru care să stabilească condiţiile în care pot fi derulate aceste activităţi.