Guvernul a prelungit STAREA DE ALERTĂ cu 30 de zile: „Rămân aceleaşi restricţii”

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa extraordinară de miercuri un raport privind acţiunile pe care le-a întreprins în perioada stării de urgenţă, 16 martie -15 mai şi prelungirea stării de alertă. 

RomaniaTV.net
15 iul. 2020, 14:53
Guvernul a prelungit STAREA DE ALERTĂ cu 30 de zile: „Rămân aceleaşi restricţii”

UPDATE: Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după şedinţa extraordinară a Cabinetului Orban.

„Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a precizat Turcan. 

Ea a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

„Acestea nu sunt invenţii şi românii, dacă privesc un pic cu atenţie spaţiul public, o să vadă că aceiaşi oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor de protecţie sanitară. Sunt oameni care spun, pe de-o parte, că virusul nu există, iar pe partea cealaltă acuză Guvernul de creşterea numărului de cazuri de infectări. E un nonsens din partea celor care blochează tot setul de măsuri de sănătate publică pe care Guvernul Orban le implementează”, a susţinut vicepremierul.


UPDATE:Guvernul s-a întrunit, miercuri seara, la Palatul Victoria, într-o ședință rapidă pentru prelungirea stării de urgență.  Orban a anunţat, miercuri, că în prelungirea stării de alertă nu va fi introdusă nicio restricţie nouă, va fi păstrat acelaşi dispozitiv, dar a solicitat ca din proiectul de hotărâre care se referă la acest subiect să fie scos textul despre izolare şi carantină, până la votarea legii în Parlament, urmând să fie ulterior reintrodus. “Nu introducem nicio restricţie nouă, păstrăm acelaşi dispozitiv. Singura problemă pe care o avem până se aprobă legea este că va trebui să scoatem din anexa 3 textul despre izolare şi carantinare, să-l introducem imediat după intrarea în vigoare a legii şi o să facem o şedinţă de Guvern extraordinară. Avem un oarecare temei legal în legea 55, articolul 5 numai că în decizia Curţii Constituţionale există o referire la procedurile care se realizează deciziile de izolare, carantinare, să nu avem niciun fel de discuţie pe tema asta, prefer să aşteptăm votarea legii, promulgarea de preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare şi imediat să facem o şedinţă de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării şi carantinării”, a explicat premierul Ludovic Orban.

„Raed Arafat: Am avut grupul tehnico – științific și am motivat de ce trebuie prelungită starea de alertă și a măsurilor ce trebuie implementate. Proiectul a fost aprobat în cadrul CNSU. Nu e nicio restricție nouă, păstrăm aceleași măsuri.

Ludovic Orban: Până se aprobă legea, va trebuie să scoatem carantinarea și izolarea și să o reintroducem imediat după.

Raed Arafat: Am scos-o.

Ludovic Orban: Prefer să așteptăm votarea legii, promulgarea ei, publicarea în Monitorul Oficial și să face o ședință de guvern pentru a reintroduce în anexa 3 izolarea și carantinarea.”, a fost schimbul de replici dintre cei doi.

Pe ordinea de zi a reuniunii, figurează, totodată, proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Prelungirea stării de alertă se discută în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care are loc înaintea reuniunii Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, după o şedinţă cu premierul şi membri ai Guvernului privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile.

”Putem transmite Parlamentului raportul pentru perioada stării de urgență. Este raportul pentru toate ministerele, un raport extrem de amplu, un raport de 233 de pagini și este axat pe 14 domenii. Este un raport care reflectă munca întregului Guvern.

Astăzi este termenul pentru trimitere la Parlament. Faptul că transmitem acest raport către Parlament ține și de poziția Guvernului către Parlament. De fiecare dată când au fost chemați, miniștrii au fost prezenți la Parlament, am transmis toate informările și actele care ni s-au cerut.”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

Klaus Iohannis: „Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile” 

„În aceste condiţii, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, dar şi creşte, este evident că starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile. (…) Se vor păstra restricţiile care sunt acum în vigoare”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a discutat cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

”Am analizat situaţia epidemiologică, măsurile care se impun. Situaţia epidemiologică nu e bună. Aţi văzut că am avut şi azi peste 600 de persoane detectate cu COVID-19. E mult, e foarte mult şi în acest context vreau să vă spun trei lucruri: Protejaţi-vă, protejaţi-vă şi protejaţi şi pe alţii! Purtarea măştii, păstrarea distanţei sunt metode sigure pentru evitarea răspândirii virusului. 
E evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, însă se vor păstra doar restricţiile care sunt acum în vigoare. Nu se prevede acum introducerea de noi restricţii, cum din păcate, nu poate fi vorba de introducerea de noi relaxări”, a afirmat preşedintele.
El a anunţat  Guvernul are în pregătire şi o să prezinte la momentul oportun, noi măsuri pentru programul de revigorare economică.
”Tot în legătură cu revigorarea economică e discuţia pe care o voi avea vineri şi sâmbătă la Bruxelles, în Consiliul European. E foarte important ca România să obţină o sumă cât mai mare pentru revigorarea economiei. Mă voi lupta acolo pentru acest lucru”, a precizat Klaus Iohannis.
El a afirmat că  starea de alertă continuă.  
”Protejaţi-vă, protejaţi-i pe ceilalţi!”, a încheiat preşedintele Iohannis.