Klaus Iohannis: PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. Marcel Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban?

Președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o legea care dă autonomie larga Ţinutului Secuiesc. 

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 08:22
Klaus Iohannis: PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor.  Marcel Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban?

Iată declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis:

Bună ziua, dragi români!

Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: PSD NU susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

Şi premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, în loc să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa primului ministru, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc pentru a fi respins. 

Citeşte şi: Şedinţă de plen la Senat. Parlamentarii se reunesc de urgenţă pentru a respinge Legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc

„Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative din partea comisiilor avizatoare şi nu exista niciun fel de impediment pentru a fi pus pe ordinea de zi şi pentru a fi respins”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută în Dâmboviţa. 
 
El a precizat că în Senat PNL va vota împotriva acestui proiect de lege.
 
„Cu siguranţă, în camera decizională PNL va vota împotriva acestui proiect de lege care excede cadrul constituţional şi atrag atenţia celor care conduc cele două camere să urmărească procesul legislativ şi să respecte toate procedurile pentru că, repet, acest act normativ a trecut prin adoptare tacită pentru că cei care conduc Camera Deputaţilor nu au pus pe ordinea plenului, în condiţiile în care au pus alte proiecte de acte normativ pe ordinea de zi a plenului, care poate nu respectau toate regulile din regulamentul Camerei Deputaţilor. Trebuiau să pună pe ordinea de zi acest proiect pentru a fi respins de deputaţi”, a explicat Ludovic Orban. 
 
Senatul se va reuni de urgență în ședință de plen, de la ora 14.00, pentru a respinge Legea privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR în luna decembrie a anului 2019.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.
 
Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
 
Totodată, inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu u mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.
 
De asemenea, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Citeşte şi:  

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.
 
Inițiativa va intra în dezbaterea Senatului și va avea același parcurs în comisii și apoi în plen. De precizat este că inițiativa legislativă nu poate fi adoptată tacit de camera decizională, regulamentul comun al Parlamentului dar și Constituția impune dezbaterea și votul de către cel puțin o cameră.