Klaus Iohannis: „Avem iarăşi un record nedorit. Vă rog şi vă invit pe toţi, purtaţi mască şi păstraţi distanţa ca să scăpăm” LIVE VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, ora 16.00, la Palatul Cotroceni, o ședință cu privire la rectificarea bugetară cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunţat Administraţia Prezidenţială. După întâlnire, şeful statului a susţinut o conferinţă de presă, la ora 18.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 06:48
Klaus Iohannis: „Avem iarăşi un record nedorit. Vă rog şi vă invit pe toţi, purtaţi mască şi păstraţi distanţa ca să scăpăm” LIVE VIDEO

„Dragi români, astăzi din păcate avem iarăși un record total nedorit, peste 1400 de persoane găsite de ieri până azi cu COVID-19. E prea mult, este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți purtați masca, păstrați distanța ca să scăpăm rapid de această epidemie.

Este important pentru români să știe că la acest moment în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să beneficiem de vaccin.

România e parte din acest efort și s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze atunci când un vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment nu există un vaccin aprobat în UE.

E o temă care din păcate va reveni, care în mod ușor de înțeles produce îngrijorare. Ne apropiem de alegeri, de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate.

Am vrut să știu foarte detaliat de la ministrul Sănătățioi să știu ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează serios.”, a declarat preşedintele Iohannis.

În continuare a urmat partea de conferinţă în care preşedintele a răspuns întrebărilor presei acreditate.

Ce credeți despre faptul că șefii poliției române au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?

„Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de 2 ori cu minsitrul de Interne și șeful Poliției. La nivelul MAI e o preocupare rală, dar să nu ne aștetpăm să se rezolve peste noapte”.

Ați fost acuzați că doriți organizarea alegerilor cu orice preț. Nu a fost anunțat un plan clar privind criteriile care ar duce la amânarea alegerilor.

„Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri. Nu s-au putut organiza în iunie cu măsuri de siguranță suficiente. Parlamentul a decis să aibă loc pe 27. Nu am stabilit nici eu, nici Guvernul. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează față de situația de acum și se iau măsuri stricte se pot organiza alegeri. Care e momentul critic când nu se pot organiza alegeri trebuie să ne spună MS și INSP.”

Cum vedeți racolările de primari PSD în PNL? Dacă moțiunea de cenzură trece ne putem aștepta la un guvern de uniunea națională?

„Pot să vă spun franc: nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu. Eu am fost dintotdeauna împotriva traseismului. E o boală gravă a politicii românești. Eu nu mi-am schimbat opinia. Despre coaliții post-moțiune: întâi să vedem moțiunea, apoi votul pe moțiune, să facem consultări și în mod sigur nu vom avea guvern PSD.”

La cât ajunge deficitul bugetar, scăderea economică? Procentul pentru creșterea pensiilor e 14%?

„Am discutat cu premierul, dar despre date concrete va discuta guvernul, când are pregătit proiectul de rectificare și îl va prezenta public.”

Ați discutat dacă actuala lege a carantinei e declarată neconstituțională?

„Am mai fost în situația în care legea carantinei a fost scoacă din funcție. Atunci PSD a tras prea mult de timp și ne-am trezit în situația cu foarte mulți bolnavi. Acum au fost atacate 2 articole și sunt destul de optimist în privința evoluției. Dacă se declară neconstituționale, cred că Parlamentul nu își permite încă o tergiversare.”

Credeți că moțiunea va trece și, dacă da, unde va pleca Guvernul, acasă sau la pușcărie cum a zis Marcel Ciolacu?

„Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD din fericire toată lumea a știut că avem un guvern minoritar până la alegeri. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guverneze, în scurt timp PSD a făcut pasiune din a depune moțiuni, trebuie sau nu trebuie. Nu trebuie, e un demers strict populist. Mai sunt cîteva luni până la alegeri. Probabil PSD vrea să convingă că se opune unui guvern care gestionează criza, care pregătește alegerile. Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea.”

Ar putea România să ia în calcul încheierea unui precontract cu Rusia pentru vaccin?

„Nu există validare externă pentru acel vaccin despre care vorbiţi. România e în UE și încheie precontracte cu entităţi din interiorul UE.”

Există un plan pentru distanțarea în școli?

„Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local. Nu este posibil să stabilim de la București dacă într-o școală din Brăila sau altă parte poate să înceapă școala în bune condiții. Întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește găsirea acestor soluții. Dacă un primar spune că nu are soluţii, nu văd de ce ar mai candida încă o dată pentru acea funcţie.”

Primiți rapoarte care cer testarea masivă a populației, aplicată deja în țări din vest. Aveți o explicație pentru care în România nu se întâmplă?

„În România există o testare destul de masivă. Avem peste 14000 de testări din oficiu în 24 de ore și peste 8000 la cerere. Am depășit binișor 20000 de testări pe zi, ceea ce ne încadrează între țările care testează mult.”

Voturile din parlament arată că PSD are majoritatea să treacă moțiunea de cenzură. Spuneați că nu vom avea guvern PSD. Ce scenarii aveți și ce șanse sunt să avem guvern interimar?

„Haideți să vedem mai întâi moțiunea. Părerea mea este că e neavenită politic. Dacă trece vom vedea când se votează. Nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar al PSD care vrea să arate că are foarte mulți parlamentari. Ştim deja că, din păcate, PSD încă are mulţi parlamentari. PSD nu a venit cu nicio soluție și nicio abordare serioasă. Însă sunt ahtiați după putere și știm că suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare. Dar dacă vor să facă așa ceva pentru România nu este bine.”

Această majoritate a respins OUG privind majorarea alocațiilor. Cum vedeți situația? V-a comunicat Guvernul un plan B?

„Se vede o totală lipsă de responsabilitate la Parlament, la PSD. În România normală orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetățeneaului. PSD încearcă să complice problemele și să creeze noi și noi probleme care altfel nu ar fi existat. Și eu și Guvernul vream să creștem alocațiile, dar trebuie să existe și bani. Guvernul a venit cu o creșțtere etapizată totuși. PSD nu are treabă cu România, românii, bugetul public, ci cu propriile manevre electoraliste.”

Cine răspunde pentru calculul greșit pentru scenariile de începere a școlilor şi Spania pusă pe lista galbenă și apoi scoasă? Credeţi că se impune o remaniere, o demitere, o demisie?

„Într-o situația de încărcătură, erori se întâmpîă. Sub această presiune enormă se întâmplă anumite date care ulterior se constată puțin eronate. Eu i-am iertat pentru greșeala prin care m-au expus în fața opiniei publice și cred că opinia publică a înțeles că a fost o eroare de comunicare.”

Din nou despre dosarul 10 august: procurorul șef DIICOT Girogiana Hosu a decis redeschidera anchetei dar a trimis greșit cererea către Curtea de Apel. Nu e singura incompetență a dnei Hosu în acest dosar, ajungând să-și infirme propriul dosar la care a lucrat. Aţi numit-o pe dna Hosu în funcția de procuror șef DIICOT. Sunteți mulțumit de cum a gestionat dosarul și ar fi nevoie de schimbarea ei din funcție?

„În continuare consider că acest dosar e extrem de important pentru noi ca și națiune. Trebuie să se facă lumină. În același timp, și eu, și dvs, și mulți de aici ne-am luptat să consolidăm o justiție inependentă unde politicienii nu se amestecă în dosare. Mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi cercetat mai în profunzime și cred că justiția își va face datoria și la final vom avea o situație clară asupra vinovăției sau nevinovăției unora.”

Problema clanurilor interlope ar trebui dezbătută în CSAT?

„Personal am discutat în câteva rânduri cu responbsabilii în aceste chestiuni și știu că se lucrează foarte serios pentru a combate aceste clanuri sau crima organizată. Eu sunt convins că ministerele implicate și instituțiile implicate vor face ordine. Și da, este o problemă de siguranță a cetățeanului.”

Care este poziția României legată de disputele privitoare la implementarea tehnologiei 5G?

„Noi ne dorim rețele sigure, care nu sunt sub controlul altor state decât cele declarate, care satisfac nevoile și ale firmelor și ale cetățenilor. Se lucrează pe legislația specială privind rețelele 5g pentru a preveni intrarea pe piață a unor firme cu alte interese. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare și important e ca vinovații să fie trași la răspundere din dosarul 10 august. Atunci când va veni o evaluare, atunci o va face altcineva și nu eu.”

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va aproba în această săptămână rectificarea bugetară. Premierul le-a cerut miniştrilor să vină cu fundamentări „foarte solide” pentru orice sumă de bani solicitată.

„Noi finalizăm săptămâna aceasta evaluările şi săptămâna viitoare vom adopta ordonanţa de urgenţă privind rectificarea. Aş vrea ca până sâmbătă să vă reevaluaţi extrem de serios solicitările, pentru că vreau să existe fundamentări foarte solide pentru orice solicitare de bani.

Ştim foarte bine că situaţia economică nu este dintre cele mai bune, că economia românească, ca toate economiile ţărilor lumii, a fost afectată de epidemia de COVID şi va trebui să drămuim fiecare ban şi, mai ales, să alocăm resursele către proiectele importante, către investiţii, către proiecte care, într-adevăr, au ca şi efect îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale concetăţenilor noştri şi, de asemenea, proiecte suport pentru dezvoltarea economică ulterioară”, a declarat Ludovic Orban, vineri, în timpul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Violeta Alexandru, anunţ de ultimă despre pensii: „Suntem determinaţi să fie creşterea de la 1 septembrie”