Klaus Iohannis: Anul şcolar începe pe 14 septembrie. Sunt trei scenarii în funcţie de îmbolnăviri. Decizia se descentralizează

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni după o şedinţă cu premierul Ludovic Orban şi vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei Monica Anisie, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, şeful DSU Raed Arafat şi alţi miniştrii pe tema educaţiei, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală, urmând să existe trei scenarii privind modul de organizare a cursurilor.

05 aug. 2020, 05:40
Klaus Iohannis: Anul şcolar începe pe 14 septembrie. Sunt trei scenarii în funcţie de îmbolnăviri. Decizia se descentralizează

„Primul lucru important pentru elevi, pentru părinţi, pentru societate, în general: pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că vor exista trei scenarii privind desfăşurarea cursurilor în funcţie de numărul de bolnavi de COVID-19 din fiecare localitate.


UPDATE: Președintele României, Klaus Iohannis, va susține miercuri, 5 august a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. Declarațiile vor veni după ce șeful statului se va întâlni cu membrii guvernului pentru a decide dacă școlile se deschid sau nu în toamnă.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 5 august a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema educaţiei cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, arată anunţul Administraţiei Prezidenţiale.

 

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat luni, într-o conferim de presă, când va da Guvernul un răspuns privind deschiderea şcolilor.

“Şcoala va începe. Va începe în condiţiile pe care ni le va permite evoluţia epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de vicepremierul Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, evaluarea cadrelor didactice, distribuţia posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt, suntem într-o analiză foarte serioasă pentru că nu poţi să creezi o previziune astăzi care previziune care să fie modificată în funcţie de evoluţia epidemiei. Noi pregătim deschiderea şcolii pentru orice scenariu posibil”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat că autorităţile vor anunţa, după jumătatea lunii august, cum vor fi deschise şcolile.

Nelu Tătaru: „Avem scenarii pentru începutul anului şcolar, ne dorim să fie unul cât mai aproape de normal” 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat săptămâna trecută că şcoala nu va începe în condiţii normale, deoarece pandemia nu va dispărea până în septembrie, precizând că mai multe scenarii legate de începerea anului şcolar vor fi prezentate într-o săptămână sau două. El a precizat că ar putea fi un sistem mixt, şcoală online cu prezenţa elevilor în unitatea de învăţământ.

Iohannis a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă se poate deschide anul şcolar în condiţii de siguranţă. „Această situaţie a deschiderii noului an şcolar şi implicit a noului an universitar este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii, unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educaţiei şi mai mulţi miniştri pentru o discuţie pe care o vom avea săptămâna viitoare când sper să putem contura câteva scenarii pe care le spunem apoi public”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că cu siguranţă şcoala nu va începe în condiţii normale în luna septembrie deoarece pandemia nu va dispărea până atunci.

„Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea. Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil şi în funcţie de condiţiile locale vom avea mai mult şcoală normală, cu elevii la şcoală sau mai mult online sau sistem mixt. Ce se va întâmpla va fi stabilit într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranţa copiilor, a cadrelor didactice şi pentru a asigura un proces educaţional de bună calitate”, a transmis Iohannis.

În anul şolar 2019 – 2020, cursurile au fost suspendate în 11 martie.

Alexandru Rafila, un nou scenariu absurd pentru anul şcolar: „Redeschidere în funcţie de dotările fiecărei unităţi în parte”