Iohannis cere convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că a transmis Parlamentului solicitarea de a se întruni în sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Potrivit șefului statului, sesiunea extraordinară va avea loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie.

RomaniaTV.net
20 ian. 2020, 08:48
Iohannis cere convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi

„Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Palatul Cotroceni.

Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 şi 31 ianuarie.

În ceea ce priveşte şansele moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, preşedintele Iohannis a declarat că „Guvernul doreşte să îşi angajeze răspunderea, drept pentru care am convocat Parlamentul într-o sesiune”.

„Dacă va trece moţiunea sau nu, şi eu mi-am exprimat deja scepticismul în această chestiune, vom vedea şi la momentul acela Guvernul va analiza situaţia şi va veni probabil cu o alternativă. Nu are rost să discutăm acum doar una din variante, iar cea principala care constă în angajarea şi trecerea prin Parlament să rămână nediscutată”, a completat Iohannis.

Guvernul a trimis, luni, la Parlament, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Printre prevederile actului normativ se numără măsuri de stopare a turismului electoral, dar şi maximizarea șanselor independenților din localitățile mici de a-și putea depune candidaturile.

Vezi aici proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi 

Citeşte şi: Olguţa Vasilescu: Depunem moţiune de cenzură

Liderii PSD au decis, luni, să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban ca urmare a cererii guvernului de angajare a răspunderi pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Lia Olguţa Vasilescu a declarat că demersul social-democraţilor „se va axa nu doar pe sancţionarea unui abuz, ci si pe necesitatea demiterii Guvernului PNL ca urmare a proastei guvernări”. „PSD este pregătit să-şi asume inclusiv riscul anticipatelor. Orice partid politic trebuie să îşi propună să intre la guvernare, mai ales în situaţii de criză cum este aceasta, din păcate”, a mai spus ea.