Laura Codruţa Kovesi: Mandatul meu la DNA încetează de astăzi. Propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege

Laura Codruţa Kovesi, revocată din funcţia de director al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi-a luat rămas bun de la colegi şi a anunţat că va rămâne procuror, dar nu va mai lucra în DNA. Ea a spus că respectă hotărârea CCR, dar propunerea de revocare făcută de ministrul Justiţiei nu întruneşte condiţiile legale.

RomaniaTV.net
09 iul. 2018, 08:22
Laura Codruţa Kovesi: Mandatul meu la DNA încetează de astăzi. Propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege

Laura Codruţa Kovesi a declarat luni că propunerea ministrului Justiţiei de revocare din funcţia de procuror şef al DNA nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege.

„În ceea ce priveşte procedura de revocare a procurorului şef DNA, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege, CSM a dat un aviz negativ, am dovedit în faţa secţiei pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul justiţiei în propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte sunt neadevărate”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la sediul DNA.

Fostul procuror-şef al Direcţiei a mai spus că decretul de revocare emis de preşedinte lasă un semn de întrebare asupra activităţii procurorilor şefi de parchete.

„Decretul de revocare emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia CCR, însă aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei. Şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară”, a completat Laura Codruţa Kovesi.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că va continua să lucreze ca procuror, dar nu în DNA.

„Voi rămâne procuror, dar nu voi mai lucra în DNA”, a continuat Kovesi.

„Episodul de astăzi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale ne arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor. După şase ani la conducerea Parchetului General şi cinci ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror-şef al DNA vă spun: nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta, pentru că am văzut ce mai rămâne din legile penale. Am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament în ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, am făcut şi noi observaţii, a făcut şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi CSM şi, nu în ultimul rând, şi poate cel mai important, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este de bun simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru o Justiţie eficientă, ci este pentru o blocare a anchetelor şi pentru blocarea Justiţiei”, a mai spus Laura Kovesi.

_____________

România TV a transmis în direct declaraţia şefei proaspăt revocate din fruntea DNA:

Preşedintele e emis decretul de revocare, mandatul meu încetează de astăzi.

Propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege.

Voi rămâne procuror, dar nu voi mai lucra în DNA.

Vă mulţumesc tuturor pentru curaj, profesionalism, dârzenie.

Am fost târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra.

Am contribuit prin anchete la conştientizarea gravităţii corupţiei.

Am reuşit să arătăm că instituţiile publice sunt puternice şi că, da, corupţia poate fi înfrântă.

Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil.

Voinţa politică în acest moment nu este pt ojustiţie eficientă, ci pt blocarea justiţiei.

DNA este o instituţie matură.

Dragi colegi, nu abandonaţi, continuaţi să vă faceţi treaba!

Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi!


______________

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Kovesi, a anunţat luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial

Laura Codruţa Kovesi este procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din anul 2013, iar în primăvara lui 2019 îşi încheia cel de-al doilea mandat. A doua numire a sa în funcţie a fost o surpriză, mai ales că era făcută de ministrul interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.