Sorin Grindeanu, noua propunere a coaliţiei PSD-ALDE pentru funcţia de prim ministru

Sorin Grindeanu este noua propunere a coaliţiei PSD-ALDE pentru funcţia de prim ministru, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă.

28 dec. 2016, 15:43
Sorin Grindeanu, noua propunere a coaliţiei PSD-ALDE pentru funcţia de prim ministru

Sorin Grindeanu este noua propunere a PSD-ALDE pentru funcţia de prim ministru. „E o mare responsabilitate şi o simt în spate. Am avut o rugăminte în faţa colegilor din Comitetul Executiv Naţional şi faţă de preşedintele Liviu Dragnea de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa şi care a făcut acest program de guvernare pentru a ajuta la implementarea acestuia. E simplu, pentru că e foarte clar, pe etape, dar şi complicat pentru că este un program complex. De aceea această propunere de a-mi fi tot timpul alături şi de a mă ajuta, dacă propunerea va fi acceptată de preşedintele Iohannis”, a spus Sorin Grindeanu, adăugând că nu are niciun dosar penal şi nicio relaţie cu serviciile. „Eu sunt bănăţean, nu ard etapele, şi am primit votul colegilor mei. Vom vedea în zilele următoare cum se vor desfăşura lucrurile”, a spus Grindeanu.

„Nu puteam să fac trei propuneri deodată şi să îi dau şansa preşedintelui să aleagă. Sorin a aflat că este o variantă în Comitetul Executiv Naţional”, a spus Liviu Dragnea, subliniind că nu a luat în calcul propunerea lui Grindeanu încă din prima fază.

„Sorin Grindeanu nu merge la Guvern pentru o perioadă scurtă, ci pentru un mandat de patru ani. Dacă el va putea gestiona acest program complex bine şi lucrurile merg bine, eu nu voi iniţia vreo discuţie pentru ca el să plece de acolo. Dacă la un moment dat se va simţi nevoia de o forţă proaspătă, atunci discutăm. Colegii au spus să meargă pe o perioadă determinată la Palatul Victoria, dar nu sunt de acord. Sper să aibă puterea şi capacitatea să ducă la capăt acest program. Va avea sprijinul meu total”, a mai spus Liviu Dragnea.

Întrebat despre un posibil pact de coabitare cu preşedintele Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu a răspuns: „Eu nu voi face mişcări în guvern şi politice fără colegii mei. Cei care mi-au dat votul trebuie să decidă împreună cu mine lucrurile pe care le facem. Este o relaţie de subordonare faţă de domnul Dragnea, pentru că e preşedintele PSD. E simplu”.

Liviu Dragnea a completat spusele lui Grindeanu: „Să nu uităm că există şi o relaţie de subordonare între Guvern şi Parlament. Parlamentul nu va mai fi o anexă a Guvernului. Va exista acea comisie de supraveghere a activităţii Guvernului”.

Citeşte şi SORIN GRINDEANU, un informatician propus de coaliţia PSD-ALDE pentru postul de premier

„Am avut o discuţie în CExN, în care i-am rugat pe colegii mei să îşi spună fiecare punctul de vedere, părerea, propunerea, bazat şi pe discuţiile avute în aceste zile cu oamenii din judeţ. A fost un curent în ultimele zile, mii de mesaje primite în care ni s-a cerut să trecem la suspendarea preşedintelui. Într-adevăr, avem o forţă extraordinară care este reprezentată de majoritatea din Parlament. Acolo este puterea legitimă, pentru că este dată de popor. Nu suntem iresponsabili să folosim această forţă politică pentru a face rău şi a tulbura această ţară şi vieţile românilor. Da, putem începe această suspendare chiar de mâine. Am discutat dacă să mergem pe suspendare, dacă să mergem pe aceeaşi propunere sau să venim cu alta, cu două subvariante”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a explicat şi de ce nu a mers în continuare pe varianta Sevil Shhaideh, aşa cum anunţase iniţial: „Varianta cu doamna Sevil Shhaideh am avut-o în minte până azi noapte, când am avut o discuţie cu ea şi mi-a spus nişte lucruri pe care îmi doresc să aibă puterea să meargă la un post TV şi să le spună. De ieri, după anunţul preedintelui, a început să primească foarte multe mesaje de ameninţare cu moartea şi ea, şi soţul, şi copiii. Le e frică să iasă din casă. Deşi este un om care s-a născut, a crescut şi a muncit în această ţară. Mi-a sus că nu poate merge înainte în acest război pe care nu îl mai poate duce. Mi-a spus că tot ce a apărut sunt numai invenţii, dar faptul că demnitatea unui om a fost aşa călcată în picioare şi că siguranţa unui om este pusă în pericol nu poate rpmâne aşa. Cei care au întreţinut această campanie vor da mai devreme sau mai târziu socoteală Nu putem menţine propunerea iniţială. Şi a trebuit să decidem dacă facem o altă propunere”.

„Propunerea colegilor mei a fost ca a doua propunere să fiu eu, dar eu am spus în campanie nişte lucruri, cinstit: nu vreau să obţin eu o funcţie. Şi atunci a trebuit să găsim o soluţie, un coleg care este loial în primul rând programului de guvernare şi partidului, care are capacitatea să înţeleagă că programul de guvernare – unul foarte greu pentru că este construit pe termene de aplicare ce nu pot fi întârziate – este îndreptat către români şi România, că nu merge la Palatul Victoria să-şi creeze un pol de putere. Am ales să nu aruncăm ţara într-o criză politică. Am propus colegilor ca noua propunere să fie Sorin Grindeanu. Nu e agent Hezbollah, nu e agent Hamas, dar poate se descoperă acum că e de la KGB sau că a omorât pe cineva… Am discutat şi cu Tăriceanu şi i-am propus să vină aici să trimitem împreună noua propunere la Cotroceni”, a punctat Liviu Dragnea.

„Nu vreau să iniţiez un război politic în România. Deja cursul de schimb intră pe un drum pe care nu ni-l dorim, pentru că stăm prea mult cu un guvern interimar. Dacă nici acest gest cinstit al nostru nu va fi luat în seamă, nu vom avea altă soluţie (decât demararea procedurii de suspendare a preşedintelui, n.r.) Am făct tot posibilul pentru ca Parlamentul să fie constitutit pentru a putea vota un guvern săptămâna trecută. România va avea de pierdut din cauza acestei întârzieri pentru că erau măsuri care trebuiau luate pe final de an. Acum nu mai avem timp, cred că am ratat ocazia să avem un guvern în acest an şi să adopte aceste măsuri. După ce preşedintele va decide ce vrea să facă o să discutăm şi o să comunicăm propunerea noastră de calendar pentru formarea guvernului. Noi am sperat să putem avea buget al ţării până în 15 ianuarie, dar cred că nu se mai poate, chiar dacă am forţa lucrurile să votăm guvernul până vineri seară”, a mai pus Liviu Dragnea.

După încheierea conferinţei de la sediul PSD, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, şi au semnat documentul oficial prin care este propus Sorin Grindeanu pentru funcţia de prim ministru, acesta fiind trimis prin fax la Cotroceni.

Documentele privind nominalizarea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier au ajuns la Cabinetul președintelui Klaus Iohannis, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.