Nicuşor Dan: Principalele probleme ale Capitalei sunt termoficarea, poluarea şi traficul. Gabriela Firea, o persoană conflictuală

Primarul ales Nicuşor Dan a declarat, duminică, la România TV, că despre Gabriela Firea că "în general domnia sa e o persoană conflictuală, chiar dacă domnia sa spune că vrea să se înţeleagă bine cu toată lumea", că "au fost foarte multe minciuni care s-au spus în spaţiul public", dar că acum principala lui preocupare este să transmită bucureştenilor care sunt aşteptările pe marile probleme ale Capitalei, care sunt termenele realiste şi cum putem să lucrăm împreună. "Principalele probleme ale Capitalei sunt termoficarea, poluarea, traficul", a explicat primarul Nicuşor Dan. "O să urmeze o iarnă foarte grea", a avertizat primarul ales Nicuşor Dan.

RomaniaTV.net
04 oct. 2020, 11:11

Iată principalele declaraţii ale lui Ludovic Orban şi Nicuşor Dan:

Orban: In urma cu 4 am avut intentia de a candida, am facut pasul inapoi, inca de atunci am avut ideea de a nu lasa Bucurestiul in mana PSD, ne-au reprosat ca nu ne-am unit. PNL are foarte multe valori, dar capacitatea de a candida în capitala cu un candidat propriu era foarte mica, la fel si in cazul USR. De aici ideea de a merge cu un candidat comun.

Am fost convins ca am luat decizia cea mai buna atât din punct de vede politic, cat si din perspectiva persoanei, eu nu susţin pe oricine. Bucurestiul a acumulat foarte multe probleme nerezolvate.

Gabriela Firea şi-a petrecut 3 ani si jumatate de mandat cu Guverne PSD, ca sa termine pasajul de la Nicolae Grigorescu i-am dat teren de la MApN. 

Nicusor Dan: Dacă vrei să ai un parteneriat, eşti tu însuţi serios în relaţia asta. Am fost la Ministerul Transporturilor şi mi s-a spus că Primăria Capitalei nu a dat certificatul de urbanism pentru a se putea începe o investiţie la Gara de Nord. De asemenea, în ultimele săptămâni înainte de finalizare a metroului a refuzat să oprească circulaţia tramvaiului 41 pentru a se face conexiunea. A fost o relaţie complicată.

În general domnia sa e o persoană conflictuală, chiar dacă domnia sa spune că vrea să se înţeleagă bine cu toată lumea. Acum că s-a terminat campania nu am foarte multe de comentat. Nu a fost cea mai veselă şi cea mai fericită campanie, au fost foarte multe minciuni care s-au spus în spaţiul public. Nu am reuşit să avem o dezbatere. Principala mea preocupare este să transmitem bucureştenilor care sunt aşteptările pe marile probleme, care sunt termenele realiste şi cum putem să lucrăm împreună. Trebuie să dăm drumul pentru fonduri europene, pentru că vrem să avem investiții considerabile.

Nicusor Dan: În patru ani s-au cheltuit banii pe 5 ani. Trebuie sa vedem cum face eşalonarea banilor, că să ne menţim la suprafata. In acelasi timp sa dam drumul pentru accesarea de fonduri europene

Orban: Primaria Capitalei a avut anul acesta mai multi banii decat in anii guvernarilor PSD, am crescut procentul din impozitul pe venit.

Nicusor Dan: Principalele probleme ale Capitalei sunt termoficarea, poluarea, traficul.  

Din păcate la sfârșitul lui 2019 datoriile erau de 3 miliarde de lei. Primăria nu-i transparentă, dar acum datoriile ar putea fi la 4 miliarde de lei. Primul lucru pe care noi trebuie să-l facem e să menținem corabia la suprafață și pe de altă parte să dăm drumul echipei pe fonduri europene să avem cât mai repede banii.

Nu este principala mea preocupare ca Firea să aibă dosare penale. Am alte priorități.

O să urmeze o iarnă foarte grea în care sistemul nostru, e mult mai rău decât acum 3-4 ani. Numărul de avarii este mult mai mare și bucureștenii au văzut pe propria piele în această vară. Suntem nevoiți să facem un management de avarie astfel încât să putem interveni. Trebuie să facem niște contracte în regim de urgență cu companii private care să intervină cât mai repede pentru repararea avariilor. Dacă ai o avarie acum nu răspude nimeni la telefon. ELCEN ar fi fost dispus să renunțe la cele 3 miliarde de penalități, dacă primăria arăta că e dispusă să plătească eșalonat datoria de 1 miliard.

 

Orban: Ce e astăzi e o bulibășeală generalizată la Primăria Capitalei. Nu au o misiune și obiective. Aici lucrurile trebuie clarificate.

Alianţa cu PMP pentru Primaria Capitalei

Ludovic Orban: Chiar dacă a avut candidat propriu, noi am anunţat că suntem deschişi acestei colaborări. Noi mâine aprobăm în Biroul Politic Naţional un proiect de colaborare cu PMP în consiliile judeţene şi locale. PMP este aliat cu noi la guvernare, chiar dacă a existat o candidatură separată, care ne-a dat ceva emoţii. La experienţa pe care o are Traian Băsescu, trebuia să ştie că o asemenea candidatură a redus numărul de voturi pentru candidatul dreptei. Deci suntem deschişi unei colaborări. Sigur, pe alte baze. Dacă ne uităm în ultimii patru ani, vedem că multe hotărâri iniţiate de Firea şi primarii de sector au fost adoptate cu voturile PMP. Noi mizăm pe o susţinere a proiectelor lui Nicuşor Dan.

 

Nicușor Dan, despre fluidizarea traficului în București: Noile modele de semafoare iau decizia în timp real. Important e să aducem semaforul care ia decizia în timp real, care are o cameră de vedere. Mai mult decât atât, sistemul îți permite ca la autobuz și tramvai când se apropie să se facă verde.

Orban: Sistemul actual nu funcționează, deoarece nu s-a asigurat mentenanța. S-au cheltuit 20 și ceva milioane de euro, la care nu i s-a asigurat mentența. Sigur că trebuie updatat și extins în afara inelului

 

Nicuşor Dan: Preşedintele m-a sunat si m-a felicitat. M-a asigurat de tot sprijinul lui, m-a asigurat că pot conta pe expertiza domniei sale. A fost un primar de succes.

Nicuşor, despre o posibilă înscrirere in PNL: Am 50 de ani, mă așteaptă o carieră lungă, sunt extrem de preocupat de următoarele luni din viața Bucureștiului și asta e suficient pentru mine.

Orban: Dacă va veni mometul să discutăm despre această problemă, voi discuta cu bucurie.

 

Orban despre alegere lui Cristian Popescu Piedone la Sectorul 5: Eu nu pot să înțeleg de ce locuitorii sectorului 5 au votat cu Piedone. Dar asta e. Nu știu cât va putea să fie primar. Are o condamnare pe fond. Dar asta este.

 

Orban, despre alegerile locale de la Sectorul 1: Tudorache nu a ştiut sa piarda, cand ai diferenta de peste 1.500 de voturi ai pierdut. Un alt post TV a aratat niste imagini, s-au indentificat persoanele din imagini. Cum sa minti in halul acesta. Dan Tudorache a pierdut alegerile. Si din 2016 a castigat Clotilde Armand, din cauza faptului ca plecaseră multi, a caştigat Tudorache.

 

Orban: (Se fură voturi în România? n.red.) Da. Oameni care sunt instruiți special pentru asta, cu diferite tertipuri. Dacă ei văd că, spre exemplu, delegatul PMP nu e atent sau nu e în sală, numără votul PMP la altcineva. De multe ori, delegații sunt puși să semneze în alb datele proceselor verbale, pentru că le spun că este o formalitate. Sau fac rost de o ștampilă, o pun cu elastic în rever și mai pun un vot, ca să anuleze votul.

 

Orban, despre amânarea alegerilor parlamentare: Guvernul a stabilit data alegerilor parlamentare – 6 decembrie. Intre timp a mai aparut o decizia a CCR. Deocamdată nu afectează procesul electoral. Noi avem toate procedurile angajate şi aflate în derulare, în conformitate cu prevederile legale. Până nu se publică motivarea CCR, nu poate intra în vigoare legea prin care Parlamentul şi-a arogat competenţa de a stabili data alegerilor. Mai e până la intrarea în vigoare a legii. Proiectul de lege anunţat de domnul deputat Dohotaru, care urmăreşte stabilirea datei alegerilor la 14 martie, nu poate să intre încă în dezbatere pentru că nu este în vigoare legea care dă competenţa Parlamentului să stabilească data alegerilor. Evident, vom folosi toate pârghiile legale şi constituţionale. Este nevoie de un Parlament nou, care să fie conform cu voinţa oamenilor, care să fie o oglindă fidelă a opţiunilor politice ale cetăţenilor români. Parlamentul de azi este votat în 2016, nu mai are nicio legătură cu realitatea politică, cu opţiunile politice ale românilor, este un Parlament controlat de PSD, care ia numai decizii care fac rău României. Fiecare zi în plus cu această majoritate duce la decizii care pot să facă rău pe termen mediu şi lung României

 

Bugetul va fi votat de parlamentarii care vor fi aleși în 6 decembrie. PSD aruncă România în faliment și dacă mai insistă cu aceste aberații economice, agențiile de rating ne vor retrogada, cetățenii se vor împrumuta cu dobânzi din ce în ce mai mari, creșterea deficitului va fi clară, în timp ce veniturile vor scădea. Riscăm ca România să fie bagată în faliment.

 

Cresterea pensiilor: Eu le spun oamenilor: nu vă mai lăsați mințiți cu PSD. E ca în povesta aia, „nu lăsa vrabia din mână pentru cioara de pe gard”. Obiectivul nostru e ca la fiecare creștere, că sunt pensii sau salarii, să existe resuse financiare pentru a le putea plăti.  Guvernul nu are fabrica de tiparit bani. Orice cheltuiala trebuie sa aiba o corespondenta in venit. 

 

Orban, despre Victor Ponta: analist politic, nu e preseinte de partid? Care partid

Orban, despre Dan Barna: partenerul nostru, ma bazez pe el , pana la proba contrara da

Nicusor Dan, despre Ciolos: partenerul meu

Orban, despre Raed Arafat: am colaborat ft bine, au fost destui care au inceracat sa spuna una alta despre el, un om dedicat de dimineata pana noaptea, un am care are solutii la problemele cu care se confrunta. Domnul arafat este omul care gaseste solutii in situatii dificile

 

Bucureştiul are un nou primar după alegerile din 27 septembrie. Nicuşor Dan, candidatul susţinut de PNL – USR – PLUS, a câştigat încrederea bucureştenilor şi a oprit-o pe Gabriela Firea, candidatul PSD, să obţinp un nou mandat la Primaria Capitalei. 

În această seară, de la ora 19.30, premierul Ludovic Orban şi primarul Capitalei – Nicuşor Dan vin în studioul România TV. Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe RomaniaTV.net