Nelu Tătaru: Există riscul prelungirii stării de urgenţă dincolo de 15 mai! Condiţia obligatorie pentru relaxarea restricţiilor

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat, luni, la România TV, că relaxarea restricţiilor, prevăzută pentru 15 mai, ar putea fi amânată dacă la acea dată România nu va fi pe panta descendentă a cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus. Acest lucru înseamnă că, în acest scenariu nedorit, starea de urgenţă se va prelungi.

27 apr. 2020, 17:52
Nelu Tătaru: Există riscul prelungirii stării de urgenţă dincolo de 15 mai! Condiţia obligatorie pentru relaxarea restricţiilor

Nelu Tătaru este optimist şi crede că România va ajunge la 15 mai pe o pantă descendentă  a cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus dacă oamenii vor respecta regulile.

Raed Arafat trage un semnal de alarmă: „Măsurile de relaxare anunţate din 15 mai ar putea fi amânate dacă situaţia o cere”

„Trebuie să evaluăm situaţia de la o zi la alta, suntem încă pe panta ascendentă a cazurilor zilnice. Au scazut cazurile de la terapie intensivă, dar avem nevoie de 7-10 zile să vedem dacă rămânem cu număr constant, apoi de încă două săptămâni să vedem dacă scădem cu numărul infectaţilor şi chiar cu numărul de decsese”, a declarat Nelu Tătaru la emisiunea „Punctul culminant” de la România TV.

Întrebat de realizatorul Victor Ciutacu dacă data de 15 mai va rămâne doar o promisiune pentru relaxarea restricţiilor în cazul în care nu ne vom afla pe o pantă descendentă, ministrul a răspuns: „Există acest risc ca 15 mai, dacă nu vom fi pe o pantă descendentă a cazurilor, să rămână o promisiune!”.

Se deschid sau nu mall-urile? Ludovic Orban, clarificări despre relaxarea restricţiilor în România

Nelu Tătaru a lămurit la România TV şi situaţia persoanelor de peste 65 de ani, în cazul unei relaxări a restricţiilor începând cu 15 mai.

„Persoanele peste 65 de ani pot ieşi între orele 7 și 11, și va fi permis un program nou, de la 19 până la 22. Pentru a ieși din casă este necesară în continuare declarație pe propria răspundere, la fel ca şi acum. Va fi aceeaşi distanţare socială, se vor purta obligatoriu măşti, mănuşi, în spaţiile închise, în cele aglomerate şi în mijloacele de transport în comun. Va exista cadrul legislativ pentru obligativitatea purtării măştilor”, a mai spus Nelu Tătaru.