PSD a decis susţinere totală pentru vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb, acuzate de corupţie

Conducerea PSD a decis, luni, "susținerea totală" a vicepremierului Sevil Shhaideh și a ministrului delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu, a declarat luni, după şedinţa PSD, că cele două au sprijin total şi că social-democraţii le-au cerut lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb să nu demisioneze. 

25 sept. 2017, 03:33
PSD a decis susţinere totală pentru vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb, acuzate de corupţie

UPDATE: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat o serie de motive pentru care Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au primit susținerea partidului, unul dintre acestea fiind legat de pozițiile cheie pentru România ocupate în guvern.

„Ele au prezentat, pe scurt, o informare succintă despre cele două acte normative. Fără niciun fel de excepție, toți colegii din BPN și Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze, enunțând mai multe motive. (…) S-a discutat mult despre pozițiile în care se află cele două colege — două poziții cheie în guvern, obiective asumate foarte serioase și strategice pentru statul român (…). Alte motive s-au referit la subiectul în sine și anume natura celor două acte normative — hotărâri de guvern — și anume transferul unui imobil de la public la public. Este vorba de un transfer al unui imobil din domeniul public al statului la un domeniul public al unei autorități locale, așa cum sunt sute de exemple în România și vor mai fi. (…) Un astfel de precedent este extrem de periculos”, a declarat Dragnea la finalul BPN al PSD.


UPDATE: Biroul Permanent Național al PSD a decis susținere totală pentru miniștrii Rovana Plumb și Sevin Shhaideh. „Acestora nu li se va cere demisia și nici nu vor demisiona”, este decizia unanimă a membrilor acestui for al PSD, anunţă România TV.

„Am ascultat colegele. Concluzia a fost că au respectat prevederile legilor în vigoare şi se consideră nevinovate. După intervenţiile unor colegi, decizia a fost de sprijin total. Le-au solicitat să nu demisioneze din funcţie şi le vom susţine”, a declarat liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu.

Decizia a fost luată cu unanimitate. În opinia forului PSD avem a face cu un dosar politic, un atac la PSD, la Coaliție și la liderii ei.

Ar putea urma un atac la Curtea Constituțională care să se pronunțe pe ceea ce cei din Coaliție numesc un conflict de natură constituțională între instituțiile statului.

În acest moment DNA a solicitat Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb și a decis că ministrul Dezvoltării are calitatea de SUSPECT în Dosarul Belina.

…..

Biroul Permanent Naţional al PSD s-a reunit luni la sediul central al partidului cu aproape o oră mai târziu decât cea preconizată, în prezenţa preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea, şi a premierului Mihai Tudose. Ulterior, la sediul PSD a sosit şi Călin Popescu Tăriceanu. 

În şedinţă, liderii PSD urmează să analizeze şi să ia o decizie politică referitoare la situaţia vicepremierului Sevil Shhaideh şi a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

La şedinţă sunt prezenţi şi vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, luni, că la Consiliul Executiv (CEx) al partidului va cere revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, acuzându-l că nu a luat atitudine împotriva DNA, în urma anchetei care le vizează pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

Întrebat dacă s-ar impune demisia celor doi miniştri, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a spus că decizia este una politică şi se va lua în cadrul Biroului Permanent. „Vom avea toate datele, deocamdată n-avem toate datele şi în urma unei discuţii, pentru că suntem un partid democratic, vom lua decizia”, a declarat Bădălău, la RFI.

Liderul PSD a mai spus că şi vicepremierul Sevil Shhaideh, şi ministrul Rovana Plumb sunt „nişte oameni, nişte miniştri extrem de serioşi, cu putere de muncă şi care au făcut extrem de multe lucruri bune”.

El a mai spus că “discuţia” este pe două acte administrative întocmite acum patru ani şi s-a declarat convins că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb „au respectat procedurile corecte”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la A3, că „dosarul Belina” este o „ficţiune” şi reprezintă un atac violent la adresa Guvernului şi că a primit informaţii că procurorii DNA ar urma să ajungă şi la fiul său.

Întrebat dacă vicepremierul Sevil Shhaideh ar trebui să demisioneze după ce a fost pusă sub urmărire penală, Liviu Dragnea a spus că situaţia va fi discutată luni în Biroul Politic Naţional al PSD. „Mâine ne vom întâlni în BPN şi va fi prima care va vorbi. Vor vorbi şi premierul, şi ceilalţi colegi… O să spun mâine”, a adăugat liderul PSD.

Liviu Dragnea: „Mă aştept să fiu chemat la DNA. Am primit mesaje că vor să-mi ia şi copilul”

Prima reacţie a PSD după anunţul DNA a venit vineri, printr-un comunicat de presă semnat de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

El a acuzat că demersul DNA pivind punerea sub urmărire penală a vicepremierului Sevil Shhaideh este îndreptat împotriva lui Liviu Dragnea şi a susţinut că fostul şef al SRI George Maior, în prezent ambasador al România în SUA, „coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai are în sistem”.

„Suntem pur şi simplu stupefiaţi! În plin scandal naţional ce are ca subiect abuzurile statului paralel, susţinut de înregistrări, filmări, declaraţii incendiare din interior, scandal care este preluat până şi de presa internaţională, rămăşiţele fostului binom, în loc să-şi prezinte în bloc demisiile de urgenţă, continuă bătălia nu numai împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea, ci pur şi simplu împotriva românilor care au votat pentru o schimbare totală de paradigmă, pentru drepturi, libertăţi fundamentale, stoparea abuzurilor, pentru a nu mai exista frică şi, nu în ultimul rând, pentru asanarea instituţiilor statului. Pentru că există tot mai multe informaţii că rămăşiţele binomului ce se simt ameninţate de campania de curăţare a sistemului, declanşată de PSD, acţionează coordonat împotriva lui Liviu Dragnea, preşedintele partidului, printr-o adevărată operaţiune desfăşurată în mod special prin intermediul DNA şi a acoperiţilor din presă. Adică, ne spun sursele, George Maior, cel care de ani de zile se visează preşedinte al PSD, prim-ministru sau chiar preşedinte de ţară, în echipă cu Coldea, Kovesi şi recent cu grupul Ponta, coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai au în sistem. Iar acţiunea de astăzi, împotriva viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, este doar o ultimă zvâcnire în bătălia pe care o duc împotriva PSD”, se menţiona în comunicatul PSD.

Dosarul „Belina”: Biroul Permanent Naţional al PSD, convocat luni pentru a lua o decizie politică în cazul Shhaideh-Plumb

Tot vineri, a avut prima reacţie şi fostul lider al PSD Victor Ponta, acuzat că s-ar afla în spatele acestui scandal şi chiar că ar fi cel care ar fi făcut un denunţ la DNA. „Nu am făcut niciun denunţ, nici vreun autodenunţ, nici în acest dosar, nici contra lui Dragnea, nici împotriva altcuiva, Luni dosarul va veni la Parlament, se vor uita cei de la Comisia juridică şi în momentul în care vor constata că nu e niciun denunţ al meu, aştept scuze de la domnul Dragnea (…) Am fost chemat ca martor într-un dosar şi timp de 3-4 ore am explicat care este circuitul unei hotărâri de guvern. Din ceea ce stiu eu ca prim-ministru, pentru că eu nu mă ocup de circuitul documentelor. La prim-ministru vine la final, dupa ce a fost contrasemnată de toti miniştrii. În cazul de faţă a fost semnată de domnul Dragnea sau pe cine a împuternicit, de ministrul Justiţiei şi cine mai trebuia”, a declarat Ponta la Antena 3, motivând astfel prezenţa sa la DNA cu câteva zile înainte ca procurorii să anunţe punerea sub urmărire penală a lui Sevil Shhaideh.

Duminică, Victor Ponta a lansat un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea, căruia i-a cerut să demisioneze din funcţiile politice şi parlamentare. El s-a declarat convins că Rovana Plumb este doar o „victimă colaterală”, susţinând că „toată problema a venit de la lăcomia bolnavă a unui singur om, care nu s-a mulţumit să treacă Lacul Belina la CJ Teleorman pentru a accesa un program european, ci imediat şi-a trecut ceea ce trebuia să fie pentru toţi oamenii la firma Teldrum şi în folosinţa sa exclusivă şi restrictivă”. Ponta a mai spus că acum Guvernul este complet blocat din cauza problemelor personale ale lui Liviu Dragnea, iar Parlamentu şi PSD au devenit doar un instrument de apărare pentru o persoană.

Maria Vasii: Liviu Dragnea şi fiul său nu au primit nicio citaţie în dosarul „Belina”

Olguţa Vasilescu, despre cazul „Belina”: Ţinta este Liviu Dragnea. Sper că Plumb şi Shhaideh nu vor demisiona

Pe de altă parte, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, vineri seara, referitor la începerea urmăririi penale pe numele lui Sevil Shhaideh şi al Rovanei Plumb, că acestea nu ar trebui să demisioneze, precizând că „ţinta este Liviu Dragnea”.

„Din punct de vedere legal, nu există niciun fel de Hotărâre de Guvern că se adoptă transferuri de proprietate între administraţii. Mai mult decât atât, nu s-a înstrăinat această proprietate, adică ea a rămas tot a statului. Este în patrimoniului Consiliului Judeţean, nu a fugit nimeni cu lacul, nu l-a mutat de acolo, nu l-a dat altcuiva. (…) Bineînţeles că ţinta este Liviu Dragnea. Când vrei să loveşti într-o structură, loveşti la cap ca să poţi să o distrugi”, a spus Vasilescu, vineri, la România TV.

Întrebată despre intenţia Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh de a demisiona, sursa citată a spus că, de fapt, asta se urmăreşte.

„Nu ştiu (dacă vor demisiona – n.red.), dar sper că n-o vor face, pentru că asta se urmăreşte”, a mai spus Vasilescu.

Şi preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a luat poziţie pe această speţă, el menţionând că se lua o decizie politică în BPN după ce vor fi analizate toate datele.

„Privim cu îngrijorare. Luni vom avea o discuţie la partid, în cadrul Biroului Permanent, în care vom analiza cu atenţie absolut toate datele”, a spus Niculae Bădălău, la RFI.

Reuniune la vârful PSD după dosarul DNA care le vizează pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb: „Privim cu îngrijorare”

Întrebat de moderator dacă s-ar impune demisia celor doi miniştri, Bădălău a precizat: „Decizia este una politică şi se va lua în cadrul Biroului Permanent. Vom avea toate datele. Deocamdată nu avem toate datele şi în urma unei discuţii, pentru că suntem un partid democratic, vom lua decizia”.

„Discuţia este pe două acte administrative, întocmite acum patru ani. La experienţa dânselor, eu sunt convins că au avut motivare şi au respectat procedurile corecte, pentru că sunt doi miniştri foarte buni, cu experienţă vastă. Nu cred că cineva s-a hazardat într-un act administrativ, într-o Hotărâre de Guvern, să o dea total în contradicţie cu legea. (…) Eu nu pot să spun dacă sunt vinovate sau nevinovate, dar ţinând cont de experienţa dânselor, am convingerea că dânsele n-au întocmit… dacă era un ministru la primul mandat, care n-avea experienţă, gândeam, dar ţinând cont de experienţa dânselor, sunt convins că documentele au fost întocmite corect. E părerea mea.”, a mai spus Bădălău.

Senatorul PSD Paul Stănescu, liderul organizaţiei judeţene Olt, a declarat, vineri, că situaţia vicepremierului Sevil Shhaideh, pusă sub acuzare de DNA, va fi analizată luni în partid, el menţionând că va susţine ca aceasta să nu demisioneze, întrucât beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citeşte şi PMP: Dragnea trebuie să dispară din peisajul politic. Toţi oamenii săi de încredere ajung la DNA

Vineri, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilorpentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Călin Popescu Tăriceanu: „Ameninţările nu vor schimba majoritatea şi Guvernul. Poate să vină şi mama DNA-ului”

DNA spune că, iniţial, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor s-au opus acestei soluţii, dar ulterior Guvernul a trecut, în numai 17 ore, un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificaţie ale imobilelor astfelîncât să se creeze „aparenţa că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.

La data respectivă, noiembrie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice era condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh fiind secretar de stat.