STARE DE ALERTĂ. Guvernul a actualizat lista ţărilor pentru care sunt ridicate restricţiile

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca românii care vin din Italia și Franța să nu mai intre în carantină sau autoizolare la domiciliu. Decizia intră în vigoare începând de marți, 23 iunie. În plus, se reiau zborurile spre și dinspre aceste țări.
Iulian Tudor
22 iun. 2020, 15:17
STARE DE ALERTĂ. Guvernul a actualizat lista ţărilor pentru care sunt ridicate restricţiile

Este o schimbare importantă, având în vedere că la ultima prelungire a stării de alertă, românii din Italia care se întorc în România erau obligați în continuare să se auto-izoleze. Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă precizează că cetățenii care vin în România din țări din zona galbenă de risc de infecție cu noul coronavirus trebuie să stea în carantină pe o perioadă de 14 zile la adresa de domiciliu.

Au scăpat până acum de izolare românii care se întorc din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Acum, conform Comitetului Național pentru Situații de Urgență la această se adaugă Italia, Irlanda, Franța continentala, Finlanda și Estonia.

Declaraţia pe propria răspundere poate fi completată şi online

De asemenea, pasagerii care intră în ţară prin fluxul de sosiri al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti au la dispoziţie, începând de vineri, un chestionar online pentru completarea electronică a declaraţiei epidemiologice. Această măsură este necesară pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi reducerea efectelor negative înregistrate, la nivel global, de pandemia de COVID-19.

Pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declaraţiei pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor şi stabilirii de către direcţiile de sănătate publică a măsurilor care se impun. Pentru eficientizarea fluxului pasagerilor, transmiterea datelor către punctele DSP din aeroport se poate face oricând, recomandabil chiar odată cu planificarea călătoriei spre România”, a transmis Compania Naţională ”Aeroporturi Bucureşti.

Citeşte şi Valul doi de coronavirus este o realitate. Anunţ oficial al autorităţilor sud-coreene, care se confruntă cu o nouă serie de infectări

Potrivit sursei citate, prin folosirea aplicaţiei se reduce timpul de aşteptare pe fluxul de sosiri al aeroportului şi astfel se fluidizează traficul pasagerilor care sosesc din străinătate.

Totodată, se reduce riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Utilizarea formularului web mai are ca beneficii şi verificarea corectitudinii datelor completate de pasageri, precum şi protejarea cetăţenilor şi a personalului din aeroport.

Documentul trebuie completat şi de către persoanele care vin dintr-o ţară exceptată de la măsura izolătii la domiciliu.

Platforma https://chestionar.stsisp.ro a fost dezvoltată de specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale împreună cu echipa de IT a organizaţiei non-guvernamentale Citizen Next, la solicitarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Aplicaţia este disponibilă la  Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi poate fi accesată de pe site-ul www.bucharestairports.ro

Paşii care trebuie urmaţi pentru completarea electronică a declaraţiei epidemiologice de intrare în ţară sunt următorii:

1. Accesaţi adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet sau folosiţi reţeaua WiFi Otopeni Airport, disponibilă în Terminalul Sosiri;

2. Completaţi datele solicitate de aplicaţie şi validaţi, apoi trimiteţi formularul;

3. Este important să menţionaţi adresa de izolare sau să marcaţi adresa de izolare cu adresa de domiciliu;

4. Veţi primi un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicaţie;

5. Tipăriţi declaraţia sau scanaţi codul QR la ghişeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri şi ridicaţi declaraţia de acolo;

6. Prezentaţi-vă la ghişeele DSP din aeroport.

Liber la vacanţe în Dubai

Totodată, Comitetul Suprem pentru Managementul Crizei și Dezastrelor a declarat că a luat decizia de a permite resortisanților străini, care dețin vize de rezidență emise în Dubai, să se întoarcă la Dubai, începând de luni, 22 iunie.

De asemenea, va permite cetățenilor și rezidenților să călătorească în orice țară străină începând de marți, 23 iunie, cu condiția ca țările de destinație să fie de acord să-i primească. Evident, aceștia ar trebui să respecte măsurile de precauție impuse de țările vizitate. Comitetul a decis, de asemenea, ca Emiratele Arabe Unite să primească turiști începând cu 7 iulie 2020. Noile decizii sunt susținute de protocoale și măsuri de prevenție menite să protejeze sănătatea și bunăstarea tuturor pasagerilor care călătoresc în sau din aeroporturile din Dubai.

Citeşte şi BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 22 IUNIE. Aproape 250 de noi cazuri la doar 4.000 de teste. Alţi 11 pacienţi au murit

Ca să poată călători în Emiratele Arabe Unite, inclusiv Dubai, turistul este obligat să prezinte un certificat negativ COVID-19 sau, dacă nu are acest certificat, să facă testul pe aeroporturile din Dubai. Cazurile confirmate pozitiv COVID-19 vor fi izolate timp de 14 zile. Asigurarea de sănătate, testul COVID-19 și formularul de declarație de sănătate completat sunt obligatorii pentru turiștii care vizitează Dubai, scrie airlinestravel.ro.

Compania aeriană are dreptul să refuze îmbarcarea pe aeroportul de plecare dacă există suspiciuni și simtome de COVID-19. Dacă un călător este suspectat că are simptome COVID-19, aeroporturile din Dubai au dreptul de a-l re-testa pentru a se asigura că nu are virusul.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică