Finala Champions League 2022: LIVERPOOL – REAL MADRID 0-1. Ancelotti mai reuşeşte o minune!

Real Madrid a obținut, sâmbătă seara, pe stadionul Stade de France din Paris, al 14-lea titlu al Ligii Campionilor, după ce a învins-o în finală pe Liverpool.

29 mai 2022, 00:27

Real Madrid, cotat cam de toată lumea cu şansa a doua, a cucerit trofeul Ligii Campionilor la fotbal după ce a învins-o pe Liverpool cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă seara, în finala desfăşurată pe Stade de France din Saint-Denis.

Partida a fost precedată de un moment artistic susţinut de Camila Cabello.

Jucătorii de la Real Madrid au primit trofeul Ligii Campionilor de la preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, sâmbătă seară, la Paris. Trofeul a fost ridicat de brazilianul Marcelo, în uralele coechipierilor săi: „Campeones, Campeones”.

Jucătorii de la Liverpool au avut parte de „culoarul” de onoare din partea celor de la Real, care i-au aplaudat la scenă deschisă.

În tribună s-au aflat numeroase personalităţi, între care şi Mircea Lucescu, Ion Ţiriac, Ronaldo şi Rafael Nadal.

Tehnicianul Carlo Ancelotti a devenit, sâmbătă seară, primul antrenor de patru ori câştigător al Ligii Campionilor, principala competiţie intercluburi continentală. Ancelotti a triumfat în 2003 şi în 2007 cu AC Milan şi în 2014 şi 2022 cu Real Madrid.

“Nu îmi vine să cred. Am avut un sezon fantastic. A fost un meci dificil. Până la urmă cred că am meritat să câştigăm competiţia. Suntem foarte fericiţi. Ce pot să spun? Nu pot să spun mai multe. Sunt un om al recordurilor. Am avut norocul să vin aici anul trecut şi să am un sezon fantastic. Un club fantastic, o echipă foarte bună, cu multă calitate şi caracter”, a declarat tehnicianul la BT Sport, potrivit bbc.com.

Formaţia Real Madrid a câştigat, sâmbătă seară, pentru a 14-a oară Liga Campionilor, învingând în finala disputată pe Stade de France, la Saint-Denis, echipa Liverpool, scor 1-0 (0-0).

 

Golul a fost marcat de Vinicius, în minutul 59

LIVERPOOL – REAL MADRID 0-1, cum s-a desfăşurat partida

Min. 90+5, final de meci, Real Madrid este campioana Europei

Min. 74: Ocazie uriaşă pentru Casemiro, care putea majora scorul

Min. 64: Salah este aproape de egalare

Min. 59, 0-1, Vinicius deschide scorul simplu, dintr-o pasă a lui Valverde.

Min. 45: LIVERPOOL – REAL MADRID 0-0 după o repriză modestă de ambele părţi

Min. 43: Benzema marchează, dar se cere intervenţia VAR pentru ofsaid. Golul este anulat, rămâne 0-0.

Min. 34: Ocazie Liverpool. Alexander Arnold centrează în careu, de unde Salah reia cu capul, dar portarul prinde.

Min. 21: Bară Liverpool. Mane driblează trei jucători și șutează din marginea careului, dar Courtois deviază în bară și apoi reține mingea din fața lui Salah.

Min. 15: Salah pătrunde în careu și șutează puternic, dar Courtois salvează atent.

 

Min. 1: A început finala Champions League!

UPDATE: meciul a fost întârziat cu mai mult de jumătate de oră! „Din motive de securitate, meciul a fost întârziat cu 15 minute”, a transmis iniţial forul continental pe site-ul său oficial. Ulterior, cluburile finaliste au precizat că lovitura de start a fost reprogramată pentru ora 22:30 (ora României)

Motivul ar fi sosirea tardivă a suporterilor la stadion, relatează Reuters. ”Suporterii au încercat să pătrundă pe stadion. Ei au forţat intrarea prin primul filtru, verificările forţelor de ordine fiind unele foarte stricte”, a precizat poliţia franceză într-un comunicat.

Echipe de start, conform site-ului uefa.com:

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Thiago – Salah, Mané, Díaz
Rezerve: Kelleher, Milner, Keita, Firmino, Gomez, Oxlade-Chamberlain, Jones, Minamino, Jota, Tsimikas, Matip, Elliott
Antrenor: Jurgen Klopp

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militão, Alaba, Mendy – Kroos, Casemiro, Modrić – Valverde, Benzema, Vinícius Júnior
Rezerve: Lunin, Nacho, Hazard, Asensio, Marcelo, Lucas, Bale, Ceballos, Rodrygo, Isco, Mariano, Camavinga
Antrenor: Carlo Ancelotti

Stade de France – Saint-Denis (Paris)
Arbitru: Clément Turpin (Franța)

Nici Liverpool nu stă rău la acest capitol – este pe trei în topul performanțelor, după AC Milan, cu 6 titluri.

Cele două echipe s-au mai întâlnit în ultimul act al competiției în 2018, la Kiev. Real Madrid a câștigat cu 3-1.

LIVERPOOL – REAL MADRID LIVE VIDEO ONLINE STREAMING: cine este favorita finalei Ligii Campionilor 2022

Așa cum bine remarcă și site-ul UEFA, Liverpool vine la capătul unui nou sezon consistent. Echipa, condusă impecabil de pe margine de Jürgen Klopp, a ratat de puțin o cvadruplă istorică: a luat FA Cup și Cupa Ligii engleze, însă a pierdut campionatul în ultimele minute ale sezonului, în fața rivalilor de la Manchester City.

În Champions League, Liverpool și-a câștigat grupa, iar apoi a trecut, în drumul spre Paris, de Inter Milano, Benfica și Villareal.

Real Madrid, în schimb, a avut sincope în campionatul Spaniei, unde, totuși, a luat titlul. Contextul favorabil, cu FC Barcelona care a părut ba rătăcită după șocul plecării lui Leo Messi, ba sufocată, pentru trei sferturi de sezon, cu Atletico Madrid parcă plictisită de performanță și echipe precum Sevilla intimidate de ideea de a termina mai sus în clasament, a ajutat echipa lui Carlo Ancelotti.

În același timp, prestațiile stelare ale lui Karim Benzema, printre cei mai buni (dacă nu chiar cel mai bun) fotbaliști din lume, în acest sezon, au dus la un parcurs de succes în Champions League.

Real vine la Paris după ce și-a câștigat, la rândul ei, grupa, și la capătul unui culoar incomod. Le-a scos din competiție pe Paris Saint-German, Chelsea și Manchester City.

Drumul spre finală
Liverpool: a câștigat grupa B, 2-1 la general vs Inter (optimi), 6-4 la general vs Benfica (sferturi), 5-2 la general vs Villarreal (semifinal) 

Real Madrid: a câștigat grupa D, 3-2 la general vs PSG (optimi), 5-4 la general vs Chelsea (sferturi), 6-5 la general vs Man. City (semifinale)

Ce spun antrenorii despre finala Liverpool – Real Madrid

Jürgen Klopp, Liverpool 

” (Un sentiment) excepțional, uriaș. E ca și cum ajungem aici prima oară: întotdeauna ceva special” – sursa: uefa.com

Carlo Ancelotti, Real Madrid: „A fost un sezon straniu. Am jucat numai cu echipe care aveau drept obiectiv trofeul Champions League – PSG, Chelsea, City. Toate meritele merg către jucători și fanii noștri, care ne-au împins permanent de la spate. Ne-au împins, ne-au împins, ne-au împins! Apoi, tricoul acesta poartă cu el mândria clubului. Iar pentru mine, o finală cu Liverpool e un derby: sunt, în continuare, un „Evertonian” (n.r. suporter al clubului rival din orașul Liverpool, Everton FC, unde Ancelotti a și antrenat)” – sursa: uefa.com

 

LIVERPOOL – REAL MADRID LIVE VIDEO ONLINE STREAMING: cele mai așteptate dueluri din finala Champions League 2022

Liverpool și Real Madrid se întâlnesc în finala Champions League sâmbătă, 28 mai, la Paris.
Este, totodată, duelul unora dintre cei mai buni și în formă fotbaliști din lume, în acest moment.

Britanicii și-au pus fostele glorii la treabă, iar analiza partidei, făcută de site-ul liverpoolfc.com, a scos în evidență trei dueluri.
Alisson Becker și Karim Benzema
Brazilianul Alisson este considerat, în acest moment, cel mai bun portar din lume. Înaintea finalei Champions League 2022, se poate lăuda cu 27 de „clean sheets” în acest sezon – partide în care a nu a încasat niciun gol.

Înalt, dar extrem de agil, goalkeeper-ul lui Liverpool este monument de siguranță în secundele critice.
Nu va avea deloc o misiune ușoară la Paris.

LIVERPOOL-REAL MADRID FINALA LIGII CAMPIONILOR. Confruntarea giganţilor, duelul de vis, sâmbătă, la Paris
Francezul Karim Benzema face 35 de ani în decembrie, dar vine după un sezon fulminant: 44 de goluri în 45 de apariții pentru Real Madrid. Un gol pe meci, în medie. Experții sunt de acord că Benzema a atins maturitatea fotbalistică mult mai târziu decât alți super-jucători, însă exprimarea tehnică pe teren este la un nivel extrem de ridicat. Atât de ridicat încât mulți îl văd, în acest moment, favorit la Balonul de Aur.

Karim Benzema, la antrenament, înaintea finalei Champions League  –
Benzema poate acoperi mai multe posturi în ofensivă, iar bagajul de execuții pare mai degrabă împrumutat din universul jocurilor FIFA – șuturi în forță, finalizări din unghiuri imposibile, călcâie, sau mingi puse cu mâna, parcă, la vinclu.

Trent Alexander-Arnold și Vinicius Junior
Dacă în fotbal s-ar acorda, la fel ca-n NBA, titlul pentru jucătorul cu cel mai mare progres pe parcursul unui sezon, atunci britanicul Trent Alexander-Arnold l-ar câștiga detașat. La nici 24 de ani, puștiul este fotbalistul care a câștigat cel mai repede cele 6 trofee majore la nivel de club: Champions League, Campionatul, FA Cup, Cupa Ligii, Cupa Mondială a Cluburilor și Supercupa.

Trent Alexander-Arnold, deținătorul mai multor recorduri, la nici 24 de ani  –  Copyright Jon Super
Dincolo de cifre, Alexander-Arnold este impresionant pe teren. Pasează cu o precizie a la David Beckham, dar și mai mult uluiește viziunea lui. Acolo, apar frânturi de genialitate întâlnite la Andrea Pirlo – deși britanicul acoperă banda dreaptă, la Liverpool.

La Paris, chiar pe partea lui, Real Madrid va trimite, cel mai probabil, un alt puști-minune. Vinicius Junior se află și el la cel mai bun sezon din carieră. Brazilianul are șase pase decisive în Champions League și, pe lângă tehnică impecabilă și sprinturi, nu se sfiește să alerge înapoi în apărare. Va fi categoric nevoie ca el să acopere spațiile în defensiva madrilenă, pentru că Trent are capacitatea de a valorifica fiecare centimetru liber.

Jordan Henderson și Luka Modric
Pe scurt, „Inimoșii finalei”, așa îi numește site-ul oficial al celor de la Liverpool pe Henderson și Modric. Cel din urmă, la 36 de ani, este în top 10 al distanțelor alergate în timpul partidelor, în acest sezon de Champions League, cu 114 kilometri. Modric compensează minusurile specifice vârstei cu o tehnică deosebită.

Citeşte şi REAL MADRID – MANCHESTER CITY 3-1 şi finala Champions League este Liverpool-Real

Luka Modric – 36 de ani, 114 km alergați pe teren în acest sezon de UCL  –  Copyright Manu Fernandez
În timp ce căpitanul lui Liverpool, Jordan Henderson, este, poate, cel mai bun exemplu pentru ceea antrenorul Klopp numește cu mândrie „mentality monsters”. Cerebral, mereu ancorat în realitatea de pe teren, lider. Cu gura pe colegi și critic cu el însuși.

Cu ochii pe Luis Diaz
S-a transferat în iarnă, de la FC Porto la Liverpool, iar impactul său în jocul celor de pe Anfield i-a făcut pe specialiști să-l declare una dintre cele mai bune achiziții inter-sezon din istoria Premier League.

Columbianul are 25 de ani și aduce cu brazilianul Neymar atât ca statură, cât și în momentul în care ară banda stângă cu mingea la picior.

LIVERPOOL – REAL MADRID LIVE VIDEO ONLINE STREAMING, finala fanilor și a banilor

Dincolo de superlativele fotbalistice, Liverpool-Real Madrid este o bătălie aprigă pe mai multe paliere. Ambele cluburi sunt, în acest moment, în top 10 al celor mai bogate din lume. Site-ul goal.com citează un raport Deloitte, care îi plasează pe madrileni pe locul al doilea, cu încasări de peste 640 de milioane de euro (Manchester City are aproape 645). Liverpool e pe 7, cu 550 de milioane de euro.

Plățile de la UEFA reprezintă o bună parte din venituri. Numai din faza eliminatorie, fiecare club a încasat aproximativ 33 de milioane de euro. În timp ce în grupe, victoria aduce la buget aproape 3 milioane. Site-ul de specialitate statista.com estimează încasări de aproximativ 300 de milioane de euro din drepturi TV și aproape 240 de milioane de euro din activități comerciale.

Liverpool-Real Madrid: finala din social media

Suntem, însă, în 2022, iar prezența în social media este un alt criteriu după care se măsoara performanța.

As.com a analizat, înaintea finalei de la Paris dintre Liverpool și Real Madrid, modul în care cele două cluburi comunică pe principalele platforme: YouTube, TikTok, Twitter, Facebook și Instagram.

Spaniolii câștigă detașat acest duel: comunitatea lor numără aproape 300 de milioane de urmăritori. Liverpool are 114 milioane.

UEFA și scandalul biletelor pentru finala Champions League

După ce antrenorul lui Liverpool, Jürgen Klopp, a întrebat deschis de ce jumătate dintre cele 75.000 de bilete la finala de pe Stade de France au ajuns la sponsori și oficiali, președintele UEFA, Aleksandar Ceferin, a dat explicații, scrie eurosport.ro.

Jürgen Klopp, managerul lui Liverpool, înainte de plecarea spre Paris  –  „Din veniturile pentru finală, UEFA primește 6,5%, iar 93,5% merg către cluburi. Din celelalte meciuri, 100% din încasări merg către cluburi. Suporterii ambelor echipe primesc câte 20.000 de bilete fiecare. Sponsorii care plătesc sume de 100 de milioane de euro sau mai mult – din care 93,5% merg către aceleași cluburi – primesc niște bilete. Face parte dintr-o obligație contractuală pe care o avem.UEFA nu primește mai multe bilete decât ceilalți. Unele bilete merg pe piață spre vânzare, unele bilete merg la fani și altele la parteneri. Nu sunt la UEFA. Nu dau bilete gratuit prietenilor mei sau să le vând prietenilor mei.” a precizat Ceferin.