Dragnea propune diminuarea bugetului SRI şi SPP. O parte din banii tăiaţi merg la Sănătate pentru vitamina D şi markeri tumorali

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a depus la comisiile de specialitate amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele privind vitamina D şi markeri tumorali, a anunţat, luni, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu. De asemenea, liderul PSD propune diminuarea bugetului SPP.

RomaniaTV.net
11 feb. 2019, 13:23
Dragnea propune diminuarea bugetului SRI şi SPP. O parte din banii tăiaţi merg la Sănătate pentru vitamina D şi markeri tumorali

UPDATE: Comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului au aprobat, luni, amendamentul referitor la programul de sănătate privind vitamina D, iniţiat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Potrivit amendamentului, se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 295.000 lei credite bugetare şi credite de angajament pentru următoarele programe – vitamina D, „Panorama” şi teste markeri tumorali.

Iniţiatorul a explicat că programul privind vitamina D cuprinde analize pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asiguraţi. Programul „Panorama” presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de pacienţi anual cu un cost investigaţie de 2.500 de lei, iar programul pentru testare markeri tumorali presupune un cost per test de 150 de euro/pacient cu factor de risc şi se estimează ca numărul beneficiarilor să ajungă la 930.000.

Conform amendamentului, se diminuează bugetul SRI cu suma de 295.000 lei pentru finanţarea acestor programe. 

„Vă pot spune că domnul preşedinte a depus amendamentul, aşa cum a anunţat, este vorba de suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vizavi de suplimentarea fondurilor pentru vitamina D, markeri tumorali şi un program de screening, cu diminuarea bugetului Serviciului Român de Informaţii”, a precizat Daniel Suciu, după şedinţa grupului parlamentar al PSD.

El a adăugat că este un amendament depus la comisiile de sănătate şi de buget finanţe.

„Eu cred că colegii noştri din comisii vor putea aprecia dacă, după ani de zile de creşteri substanţiale a bugetului SRI, un stopaj, o oprire a acestor măriri va afecta activitatea SRI, eu cred că nu”, a adăugat Suciu.

„Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii la capitolul 66.01 –Sănătate-, titlul 20 –Bunuri şi servici- cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste merkeri tumorali. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Ministerului Sănătăţii”, se arată în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019, potrivit Mediafax.

Ca sursă de finanţare, Dragnea propune diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei.

De asemenea, liderul PSD propune suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230 de milioane de lei pentru transferurile între unităţile administraţiei publice. Liviu Dragnea propune, ca sursă de finanţare, diminuarea bugetului SPP cu 50 de milioane de lei.