Liviu Dragnea a dat în judecată Curtea Supremă. Liderul PSD este nemulţumit de Completul de 5 judecători

Liviu Dragnea a reclamat conducerea ICCJ la Curtea de Apel Bucureşti, nemulţimit fiind de Completul de 5 judecători care ar urma să judece recursul în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman.

RomaniaTV.net
08 oct. 2018, 11:28
Liviu Dragnea a dat în judecată Curtea Supremă. Liderul PSD este nemulţumit de Completul de 5 judecători

Dosarul de la Curtea de Apel a fost înregistrat în data de 5 octombrie, la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Judecarea apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, a fost amânată. Luni ar fi trebuit să aibă loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) primul termen. În acest dosar, pentru fosta sa soţie, Bombonica Prodana, au fost retrase acuzaţiile pentru că a achitat prejudiciul. 

Apelul a fost programat pentru luni, 8 octombrie, dosarul fiind repartizat completului de cinci judecători P1 – Penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir. Ceilalţi membri ai completului sunt Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache. Şedinţa de judecată era programată de la ora 9.00, dar a fost amânată pentru data de 5 noiembrie 2018.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea, în 30 septembrie, că nu mai are aşteptări legat de apelul la decizia de condamnare a sa la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, el susţinând că, cel puţin în ceea ce îl priveşte, nu mai are încredere că justiţia este oarbă. „Eu să mă mai duc cu credinţa că în România nu poţi fi condamnat nevinovat, nu”, a susţinut liderul PSD.

„Nu prea mai am aşteptări de la acest recurs. Adică nu mai am încredere că, cel puţin în ceea ce mă priveşte, şi nu numai, că justiţia este oarbă, după ce am primit a doua condamnare fără nicio probă. Să spui că nu sunt probe şi să fii condamnat pe baza unui studiu sociologic, să trimiţi în închisoare un om fără probe, iertaţi-mă, dar.. Asta înseamnă lovituri asupra statului de drept în România. Când vezi că se întâmplă lucrurile astea, ce să mai pui în rezervorul de încredere? Când ştii că sunt dosare pe care le au magistraţii, te duci cu gândul că nu toate deciziile se iau pe libera conştiinţă. Au fost multe informaţii care au ajuns la mine înainte de termen, dar nu le-am dat importanţă”, a declarat Liviu Dragnea, la România TV.

El a mai susţinut că s-a înşelat atunci când a spus că nu poate fi condamnat fără probe.

„M-am înşelat. (…) Trebuie să mă gândesc cu ce avocat să merg (la judecarea apelului -n.r.). (…) eu să mă mai duc cu credinţa că în România nu poţi fi condamnat nevinovat, nu. Proiectul politic al Iohannis, al PNL şi al USR este să dispară Liviu Dragnea. Demonizare, demonizare, demonizare. M-am uitat şi eu în urmă la ce am făcut în această ţară în ultimii ani. Nu nu am făcut deloc rău. Absolut deloc. Dar miza este guvernarea”, a afirmat liderul PSD.

De asemenea, el a susţinut că se urmăreşte să fie „băgat la puşcărie” de un complet de la ICCJ făcut cu încălcarea legii şi s-a declarat convins că nu e vreo instanţă care să reziste la presiunile de condamnare a sa.

„Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, afirma Dragnea.

Săptămâna trecută, Guvernul a sesizat Curtea Constituţională privind un posibil conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul constituirii completurilor de judecată. Executivul arată în cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională că instanţa supremă a refuzat explicit să aplice o lege adoptată de Parlament, substituindu-se, implicit, autorităţii legiuitoare, arată Curtea Constituţională. Instituţia a stabilit termenul de 16 octombrie până la care părţile implicate îşi pot exprima în scris punctele de vedere.

Întrebat în ce fel l-ar ajuta aceste modificări privind desemnarea completurilor de judecată, Dragnea a susţinut că trebuie să răspundă „acei indivizi care spun asemenea minciuni” şi care au făcut şi fac presiuni asupra completului care l-a judecat în primă instanţă.

„Să răspundă acei indivizi care spun asemenea minciuni, care fac presiuni şi au făcut presiuni şi pe completul care m-a judecat în primă instanţă. Nimeni nu s-a sesizat. Nimeni, nici Inspecţia Judiciară, nici CSM, nimeni nu s-a sesizat pentru că nişte moderatori de emisiune ameninţau în mod direct judecătorii din complet să ia o sentinţă de condamnare. Acum, aceiaşi şi alţii de la site-uri pun presiune pe CCR. Aveţi impresia că dacă se acceptă acest conflict se schimbă procesul? E alt complet. Vedeţi că e un nonsens?. Cei care spun lucrurile astea înseamnă că sunt conştienţi că statul paralel funcţionează şi acest complet a fost făcut pentru asta”, a susţinut Dragnea.

Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 18 septembrie motivarea deciziei de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

Magistraţii mai arată că „în reuşita demersului său infracţional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea”.