Liviu Dragnea a obţinut o victorie uriaşă în instanţă. Curtea de Apel a acceptat strămutarea procesului său

Curtea de Apel București a stabilit, luni, desființarea deciziei definitive prin care s-a respins cerere de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea, și rejudecarea cazului în faza contestației la Tribunalul Giurgiu.

14 iun. 2021, 14:00
Liviu Dragnea a obţinut o victorie uriaşă în instanţă. Curtea de Apel a acceptat strămutarea procesului său

UPDATE 2

. În minuta deciziei privind strămutarea cazului, magistraţii de la Curtea de Apel au precizat: „Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. În baza art.74 alin.2 Cod proc.penală dispune strămutarea judecării contestaţiilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae şi de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva Sentinţei penale nr.1025 pronun?ţată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr.7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu.

În baza art.74 alin.5 Cod proc.penală desfiinţează Decizia penală nr.529 din data de 27.05.2021 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală în dosarul nr.7901/302/2021.

În temeiul art.74 alin.4 Cod proc.penală înştiinţează Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. În baza art.275 alin.3 Cod proc.penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14 iunie 2021”.

UPDATE 1. Instanţa a rămas în pronunţare cu privire la cererea depusă de avocaţii lui Dragnea, iar fostul preşedinte PSD a aspus luni: „Mi-am dorit şi imi doresc să am parte de un proces corect, echitabil. Dacă sunt doar 3 judecători care au semnat, mă fortez mult să cred în coincidenţă, dar mi-e greu să cred. Am suspiciuni mai grave, mai ales din punct de vedere politic, în privinţa unor magistraţi”.

Flavia Teodosiu, unul dintre cei doi avocaţi care l-au reprezentat, luni, pe Liviu Dragnea, a declarat că cei doi judecători care s-au pronunţat cu privire la contestaţie fostului şef al PSD fac parte din Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi ar fi trebuit să se abţină.   Pe de altă parte, reprezentantul DNA a arătat că petiţia respectivă a fost semnată de alţi 700 de judecători din întreaga ţară, aşa încât şi aceştia ar fi în situaţia de a se abţine, dacă în urma cererii de strămutare ar ajunge să judece dosarul lui Liviu Dragnea.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a fost condamnat în mai 2019 la trei ani şi şase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti judecă astăzi cererea de strămutare formulată de Liviu Dragnea în dosarul privind eliberarea condiţionată. În cazul în care solicitarea formulată de fostul lider PSD va fi aprobată, sentinţa Tribunalului Bucureşti prin care s-a respins eliberarea condiţionată va fi desfiinţată prin efectul legii, conform Ziare.com.

Citeşte şi: Ghinea: Dîncu şi Ciolacu au un complex freudian cu Dragnea. L-au pupat în fund atâţia ani, au stat să se milogească să le dea funcţii, după care l-au trădat

Acest lucru nu înseamnă automat că Liviu Dragnea va fi eliberat. Cererea de eliberare va fi rejudecată de un alt tribunal aflat în circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti.

Pe 27 mai,  Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia lui Liviu Dragnea privind eliberarea condiţionată, decizia fiind definitivă. Fostul lider PSD va putea depune o nouă cerere după 27 august.

„Respinge contestatia formulata de contestatorul Dragnea Nicolae Liviu ca nefondata. Admite contestatia formulata de PICCJ -DNA impotriva sentintei, pe care o desf in parte, in sensul ca propunerea sau cererea de liberare conditionata va putea fi reinnoita dupa 27.08.2021. Definitiva”, se arată în minută.

Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, susține că va mai exista o șansă de eliberare condiționată a clientului său, dacă se acceptă strămutarea dosarului la o altă instanță. Avocatul arată că judecătorul de la Tribunalul București a încercat să obțină de la Liviu Dragnea o declarație prin care acesta să își asume vinovăția.

”În situația în care se va accepta cererea de strămutare, această decizie de astăzi va fi desființată de drept, conform legii și are o nouă șansă de a cere eliberarea condiționată la un alt tribunal. Nu știu să vă spun la ce tribunal se va judeca pentru că în această situație nu îți alegi instanța la care vei fi trimis”, a spus Flavia Teodosiu.

Citeşte şi: Cu cine stă Liviu Dragnea în celulă, în închisoare. Irina Tănase, logodnica fostului lider PSD, a făcut dezvăluirea

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la închisoare de trei ani şi şase luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. După împlinirea fracției de pedeapsă, Dragnea a încercat în repetate rânduri să obţină eliberarea condiționată.

Citeşte şi: Ce viitor politic va avea Liviu Dragnea după ce iese din închisoare. Anunţul făcut de Marcel Ciolacu