Liviu Iolu: Stabilirea preţului RCA nu e de competenţa Guvernului, ci a ASF. Poziţia Guvernului UPDATE

Stabilirea prețurilor în cazul RCA, așa cum solicită transportatorii într-o petiție, nu intră în atribuțiile Guvernului, ci ale Autorității de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. Declaraţia a fost întărită de un comunicat al Guvernului.

15 sept. 2016, 08:27
Liviu Iolu: Stabilirea preţului RCA nu e de competenţa Guvernului, ci a ASF. Poziţia Guvernului UPDATE

UPDATE Guvernul a emis un comunicat de presă în care arată că stabilirea preţurilor poliţelor RCA nu intră în atribuţia sa, ci a Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

„Problema RCA trenează de multă vreme, din cauza incapacității instituțiilor responsabile de a gestiona această situație.

După consultări cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței, Guvernul a adoptat ieri o ordonanța de urgență tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permită  rezolvarea acestor probleme.

Ordonanța reflectă solicitările transportatorilor, respectând legea și rolul tuturor instituțiilor implicate.

Nu este în competența Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA și este inadmisibil să i se solicite guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF.

Guvernul nu se poate substitui instituțiilor care trebuie sa-și asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori și transportatori.

Stabilirea prețurilor, cerere formulată azi în petiția adresată Guvernului, nu este în atribuțiile Executivului, ci în ale Autorității de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină”, se arată în comunicatul Guvernului.

 

Liviu Iolu a precizat că după consultări cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permită rezolvarea acestor probleme.

„Ordonanța reflectă solicitările transportatorilor, respectând legea și rolul tuturor instituțiilor implicate. Nu este în competența Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA și este inadmisibil să i se solicite Guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF. Guvernul nu se poate substitui instituțiilor care trebuie să-și asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori și transportatori. Stabilirea prețurilor, cerere formulată azi în petiția adresată Guvernului, nu este în atribuțiile Executivului, ci a Autorității de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină”, a transmis Liviu Iolu.

Potrivit acestuia, problema RCA trenează de multă vreme, „din cauza incapacității instituțiilor responsabile de a gestiona această situație”.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) au decis să continue protestul din 15 septembrie. Asta în timp ce Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), una din cele două patronate care au renunţat la protest, consideră că a obţinut de la Guvern tot ceea ce a cerut şi că nu mai există motive pentru protest, acesta fiind deturnat în alte scopuri.

Sute de camioane autocare şi taxiuri se aflau în Piaţa Victoriei încă de la ora 8.00, deşi protestul este programat să înceapă la ora 9.00 şi este autorizat până la ora 15.00.

Citeşte şi: Protest de amploare al transportatorilor în Capitală. Bucureştiul, BLOCAT VIDEO