Liviu Pop, după atacul lui Klaus Iohnnis: Educaţia a fost „puzzle până la preluarea mandatului de către Guvernul Tudose”

Educaţia a fost şi va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică, a subliniat luni ministrul Liviu Pop, într-un mesaj adresat cadrelor didactice, elevilor, dar și părinților, cu prilejul începerii noului an școlar. Ministrul Educaţiei a răspuns şi criticilor făcute de președintele Klaus Iohannis. "Legea educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu pierzându-se, astfel, imaginea unitară", a atras atenţia preşedintele Iohannis, la început de an şcolar.

RomaniaTV.net
11 sept. 2017, 09:19
Liviu Pop, după atacul lui Klaus Iohnnis: Educaţia a fost „puzzle până la preluarea mandatului de către Guvernul Tudose”

„Nu am auzit mesajul președintelui României. Sunt și eu în Maramureș, la o deschidere de an școlar. Însă responsabilitatea guvernului este maximă pentru educație. Ne-am asumat toate greșelile predecesorilor noștri și, în același timp, așa cum scrie în programul de guvernare, am preluat misiunea învățământului preuniversitar și universitar pe următorii 3 ani de zile. Marile lipsuri la început de an școlar sunt infrastructura școlară, resursa umană și programele școlare. Sunt cele trei linii directoare în zona învățământului preuniversitar. (…) Puzzle, ca să-l parafrazez pe președintele României, s-a făcut până la preluarea mandatului de către Guvernul Tudose. Până atunci putem spune că a fost puzzle”, a spus Liviu Pop, la Antena3.

ÎNCEPE ŞCOALA. Află NOUTĂŢILE anului şcolar 2017-2018. Totul despre Bacalaureat, Evaluare Naţională şi vacanţe

Declaraţia lui Liviu Pop a fost făcută după ce preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa Guvernului cu ocazia deschiderii anului şcolar. Şeful statului a transmis că începerea şcolii îi ia prin surprindere pe guvernanţi, care ridică din umeri sau aruncă vina pentru toate neregulile din sistemul de învăţământ pe cei dinaintea lor.

„Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară”, a avertizat Klaus Iohannis.

Elevii primesc decontare integrală pentru abonamentele de navetă. Guvernul a stabilit tarifele maximale pentru anul şcolar 2016-2017

Anterior, ministrul Liviu Pop declara, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2017 – 2018, că „educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică.

Ce drepturi şi obligaţii au elevii, profesorii şi părinţii în anul şcolar 2017-2018

„Vrem să dedicăm acest an școlar dezideratului de a face un pas decisiv spre o educație de calitate, captivantă și coerentă pentru copiii României. Vă adresez, așadar, cu cea mai înaltă considerație, un mesaj simplu: este menirea noastră, a profesorilor, să insuflăm elevilor iubirea de carte, să-i ajutăm să descopere acest vast univers al cunoașterii. Iubiți și respectați elevul, oferindu-i ceea ce ne-au oferit și nouă, de-a lungul timpului, generații de dascăli. Sănătoși să fiți și deschiși tuturor provocărilor didactice care au darul de a eficientiza învățământul românesc”, a afirmat ministrul Educației, în mesaj.

Potrivit acestuia, eficiența intervențiilor, dar și realizarea dorințelor profesorilor nu pot fi atinse decât prin politici publice integrate, îndeosebi între domeniul Educației, al Sănătății și cel Social, în general, și prin eforturi susținute ale fiecărei comunități în parte.

„Vă invit, așadar, să descoperim ce putem învăța fiecare … învățându-i pe ceilalți și, astfel, să reușim să creștem împreună! Orice început de an școlar înseamnă speranțe și emoții atât pentru copiii care pășesc timid, pentru prima dată, într-o sală de clasă, cât și pentru elevii care revin în mediul școlar familiar. În aceeași măsură, înseamnă speranțe și emoții pentru părinți și pentru noi, dascălii. Înainte de a fi ministru, am fost profesor, așa că, dumneavoastră, profesorilor, vă cunosc bucuria de a preda. Înainte de a fi profesor, am fost elev, apoi student, așa că vă cunosc și vouă, școlarilor, dorința de a învăța. Însă experiența acestor ani m-a ajutat să înțeleg că, doar sub o atentă îndrumare a profesorului, elevul poate atinge un nivel de pregătire optim, care să-i asigure succesul școlar. În același timp, este valabilă și reciproca: doar cu sprijinul elevului, profesorul își poate împlini pe deplin menirea”, arată ministrul Educației.

Adresându-se elevilor, Liviu Pop spune că ei sunt cei mai importanți pentru părinți și profesori.

„De aceea facem toate eforturile pentru a avea condiții care să vă ajute să vă concentrați forțele pentru a învăța și implicit pentru a ne demonstra că sunteți mai buni ca noi. Voi lupta pentru a reduce și chiar elimina lipsurile din sistem. Vreau să vă văd în școli primitoare, în siguranță și cu manuale pe bănci. Îmi doresc ca acest nou an școlar să reprezinte o rampă de lansare către îndeplinirea viselor voastre”, a adăugat ministrul.

El a avut în mesajul său și o rugăminte către părinți. „Mă adresez dumneavoastră cu marea rugăminte de a veni în ajutorul copiilor, dar altfel decât ați făcut-o, unii, până acum. Supravegheați-i, dar nu-i încorsetați, iubiți-i, dar nu-i sufocați, ajutați-i, dar nu le faceți temele integral. Copiii sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, așa că vă provoc să le dați șansa de a-și pune imaginația la lucru. Vă rog să le oferiți uneltele necesare pentru a construi o lume, dacă nu perfectă, cel puțin mai bună decât cea pe care am construit-o noi, părinții. Vă doresc ca noul an școlar să aducă în fiecare zi bucuria calificativelor maxime sau a notelor de zece primite de copiii dumneavoastră, iar disciplina, numită bună purtare, să fie exemplară atât la școală, cât și acasă, pentru că astfel veți fi cei mai fericiți părinți”, a transmis ministrul.