Liviu Pop: Jeffrey Franks şi Victor Ponta spun acelaşi lucru, poate cu alte vorbe

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat la România TV că a doua tranşă de majorare a salariilor va fi aplicată de la 1 decembrie, dar oamenii îşi vor lua banii în mână în luna ianuarie. "Banii aferenţi lunii decembrie se iau în luna ianuarie. Nimeni nu o să ia bani în decembrie pentru luna decembrie, o să ia în ianuarie", a precizat Pop.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 09:56
Liviu Pop: Jeffrey Franks şi Victor Ponta spun acelaşi lucru, poate cu alte vorbe

Lucrurile sunt foarte simple. Revenirea la salariile din 1 iunie 2010 are loc în două etape. Prima etapă de la 1 iunie, se majorează cu 8%. Practic, în mână, ca să vorbim pe înţelesul fiecăruia, oamenii iau în luna iulie aceşti bani. A doua tranşă de recuperat este în luna decembrie, începând cu 1 decembrie, când se va face revenirea la salariile din mai 2010. Banii aferenţi lunii decembrie se iau în luna ianuarie. Deci nimeni nu o să ia bani  în decembrie pentru luna decembrie, o să ia în ianuarie. Recuperarea se face de la 1 decembrie. Practic, şi dl Jeffrey Franks şi dl premier Ponta spun acelaşi lucru, poate cu alte vorbe, a declarat Liviu Pop.

Întrebat dacă este convins 100% că bugetarii îşi vor lua banii în luna ianuarie, Pop a răspuns afirmativ . „Sunt convins de lucrul acesta pentru că toate datele şi lucrurile pe care ieri ministrul de Finanţe le-a prezentat în şedinţa de Guvern mă fac să cred că lucrul acesta se va întâmpla în realitate”, a precizat ministrul.

„Creşterea deficitului de la 1,9 la la 2,2 face posibilă ajustarea salariilor şi revenirea la pensii”, a completat Pop.

Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul Ponta a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

„Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (…) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor”, a declarat Franks.

Premierul Victor Ponta spune că a doua tranşă de majorare a salariilor bugetrailor va fi aplicată la 1 decembrie, aşa cum s-a convenit în negocierile cu Fondul.

„Decizia am luat-o ieri, se va aplica pentru că este în conformitate cu negocierile pe care domnul Florin Georgescu le-a purtat cu FMI”, a spus Ponta,

Premierul Ponta susţine însă că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 decembrie.