Liviu Voinea: Taxa pe stâlp ar putea aduce 1,5 miliarde de lei. Noi am prevăzut în buget 0,48 miliarde

Estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcţiile speciale indică 1,5 miliarde de lei, însă în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Romania TV
03 apr. 2014, 18:18
Liviu Voinea: Taxa pe stâlp ar putea aduce 1,5 miliarde de lei. Noi am prevăzut în buget 0,48 miliarde

„La taxa pe stâlp, noi, când am făcut calculul, am prevăzut-o în buget la 488 milioane de lei, dar calculul nostru arată 1,5 miliarde de lei. Noi atât am estimat. Numai că trebuie să fie de acord şi partenerii noştri internaţionali – Fondul Monetar şi Comisia Europeană. Ei au avut un alt calcul. Noi am calculat plecând de la totalul construcţiilor aflate în bilanţurile companiilor impozitul de 1,5 minus ce se impozitează deja şi aşa ne-a dat suma respectivă. Oricum, acest impozit este deductibil din impozitul pe profit şi rămâne un miliard şi jumătate (de lei – n. r.), cam atât am estimat, dar în buget este trecut jumătate de miliard. De ce? Pentru că FMI a spus, după părerea mea corect, deşi la vremea respectivă am avut dispute pe această temă, au spus: ‘Voi nu colectaţi 100% oricum din nicio taxă. Asta este o taxă nouă, deci riscul de necolectare este mai mare. Noi considerăm că veţi colecta cam o treime din estimarea voastră”’, a explicat Voinea, la Antena 3.

El a precizat că impozitul pe construcţiile speciale se colectează de două ori pe an, prima colectare fiind pe 25 mai.

„Acesta (impozitul – n. r.) se colectează de două ori pe an, prima dată pe 25 mai. Haideţi să vedem pe 25 mai cât se colectează şi, dacă va fi cazul, la rectificare vom avea o rectificare pozitivă. Dar e mai bine să ai un pic de spaţiu în buget decât să fii la limită şi să reintri în procedură de deficit excesiv”, a subliniat Liviu Voinea.

În ceea ce priveşte taxarea veniturilor suplimentare de la producătorii de gaze, despre care preşedintele Traian Băsescu spune, în scrisoarea trimisă parlamentarilor, că, dacă se ia în calcul producţia de gaze estimată în 2014, ar exista un venit de un miliard de lei, dar că în buget s-au trecut doar 290 de milioane de lei, Voinea a explicat că, după introducerea acestei taxe, s-a încasat doar o treime din estimare.

„Acel impozit se colectează din anul 2013. A intrat în vigoare la 1 februarie şi s-a dovedit un impozit nou. Deşi, teoretic, uşor de colectat, s-a colectat cam la o treime din anticiparea iniţială a colegilor de la ANAF şi, atunci, pe 2014, s-a plecat de la cât s-a colectat în 2013, nu de la estimarea optimistă cât s-ar putea colecta. De aici şi aceeaşi abordare în privinţa impozitului pe construcţii speciale. Fiind impozite relativ noi, acesta din urmă fiind încasat în 2013, s-a văzut cât s-a încasat efectiv şi s-a plecat în estimare de la cât s-a încasat efectiv”, a spus ministrul pentru Buget.

Potrivit acestuia, cu astfel de ‘estimări conservatoare’, România a reuşit în 2013 să aibă cel mai mic deficit bugetar din istorie, de 2,3% din PIB pe metodologie europeană, incluzând aici ”ceva ce n-a fost niciodată inclus’ şi anume datoriile pentru restituirea proprietăţilor, datoriile pentru Fondul de Mediu.

„Noi facem într-un mod conservator bugetul, plecând mai degrabă de la istoricul de colectare”, a punctat Voinea.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat, recent, că normele de aplicare pentru ‘taxa pe stâlp’ vor fi aprobate numai după ce Parlamentul va adopta Ordonanţa 102/2013, cu corecţiile necesare reieşite din discuţiile cu mediul de afaceri, cel mai târziu în luna aprilie.

„După discuţiile cu mediul de afaceri, s-a simţit nevoia ca anumite corecţii să se facă pe textul ordonanţei, în sensul că în lege poate ar trebui stabilite anumite criterii privind activele care sunt supuse impozitării”, a precizat Dan Manolescu.

El susţine că actul normativ ar putea apărea cel mai târziu în aprilie.

Cu toate acestea, consultanţii fiscali susţin că proprietarii de clădiri vizate de stat trebuia să depună declaraţiile de înregistrare ca plătitor al impozitului până pe 30 ianuarie 2014. Declaraţiile privind impozitul pe construcţii vor trebui depuse pe 25 mai, iar impozitul efectiv plătit în două tranşe egale, pe 25 mai şi 25 septembrie.

Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.

Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Românii trebuie să achite banii către stat. Declarația, obligatorie în fiecare lună. Amendă pentru lipsa acesteia
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Secretul curățării pernelor. Cum pot fi spălate eficient
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Dani Oţil a dat de belea! Cafeneaua de fițe din Herăstrău l-a costat scump: afacerea i s-a scufundat, iar datoriile îl
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări