Localităţile în care elevii nu vor merge la şcoală din 14 septembrie. Cum începe şcoala în Bucureşti. Zonele din scenariul ROŞU

Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii analiza epidemiologica pe fiecare judet pentru inceperea anului scolar în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit analizei, sunt 43 de localităţi în scenariul roşu, 410 în scenariul galben şi 2.728 în scenariul verde. Toate direcţiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ.

RomaniaTV.net
07 sept. 2020, 08:20
Localităţile în care elevii nu vor merge la şcoală din 14 septembrie. Cum începe şcoala în Bucureşti. Zonele din scenariul ROŞU

Autorităţile locale urmează să anunţe în următoarele zile scenariile privind organizarea activității în cadrul unităților / instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, a anunţat Ministereul Sănătăţii, care a dat publicităţii analiza situației epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică.

Citeşte şi: Anul şcolar 2020 – 2021. 43 de localităţi sunt în scenariul roşu şi elevii vor face cursuri online. 410 localităţi, în scenariul galben

VEZI AICI Analiza epidemiologica pe FIECARE judet pentru inceperea anului scolar

În cursul zilei de luni, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București, respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.

Citeşte şi: Orban, despre amânarea începerii anului şcolar. „Nu am discutat niciodată oficial. Pe 14 septembrie va începe şcoala”

Comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

„Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

 

Situaţia epidemiologică în Bucureşti 

În Bucureşti, potrivit analizei DSP rata de incidenţă la 1000 locuitori este de 1.12. În acest caz, Capitala s-ar încadra în scenariul galben.

Cum începe şcoala în Bucureşti. Trei sectoare se încadrează în scenariul GALBEN. Cum se vor desfăşura cursurile


Ce prevede fiecare scenariu în parte:

Scenariul 1 VERDE

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

 

Scenariul 2 GALBEN

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

și

Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

 

Scenariul 3 ROŞU

Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online

 

 

 

Monica Anisie: Părinţii vor afla până în 10 septembrie cum va începe şcoala

Elevii şi părinții vor afla până în 10 septembrie cum vor începe școala sau grădinița, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie. Mai exact, autorităţile urmează să anunţe dacă copiii vor reveni fizic la şcoală sau vor face cursuri online. 

„Până pe 10 septembrie trebuie să afle. Școlile trebuie să comunice până pe data de 10 septembrie decizia cu privire la începerea școlii”, a spus ministrul Educației, pentru Edupedu.ro.

Monica Anisie a mai spus că fiecare școală ar trebui ca cel târziu marți să se întrunească în ședința Consiliului de Administrație, să facă propunerea către inspectoratul școlar cu privire la programul de începere a școlii din 14 septembrie.

„Acum la școli este propunerea. Lor li se spune [astăzi, de către DSP – Nota Redacției] că în localitate va fi scenariul galben, de exemplu, dupa care în Consiliul de Administrație trebuie să analizeze din punct de vedere al particularității unității de învățământ și să decidă care este programul concret. Trebuie să prezinte în fapt ce decizie doresc să ia. Acolo sunt și părinții”, a precizat Monica Anisie, pentru Edupedu.ro.

„Ieri, premierul a spus clar că pe 14 septembrie începem cursurile. (…) Este pentru prima dată când dăm autonomie școlilor și îmi doresc ca această descentralizare să continue nu numai din acest punct de vedere, ci să dăm putere directorilor și autonomie școlilor”, a continuat ministrul Educației.

 

STRUCTURĂ AN ŞCOLAR 2020-2021. Când încep elevii şcoala şi când vor avea prima vacanţă

Elevii vor începe cursurile pe 14 septembrie şi le vor termina pe 19 iunie 2021. 

 

Structura anului școlar 2020-2021 este următoarea:

Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri: Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020

Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020

Vacanța de iarnă: Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020

Cursuri: Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021

Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

 

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri: Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021

Vacanţa de primăvară 1: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri: Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021

Vacanță de primăvară 2: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

(Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai)

Cursuri: Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021

Vacanţa de vară: Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.