Locuitorii din Cluj-Napoca, revoltaţi faţă de construcţia crematoriului între blocuri

Peste o sută de oameni s-au adunat în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, în locul unde urmează să fie amplasat noul crematoriu uman. Locuitorii sunt extrem de supăraţi şi spun că nu pot fi de acord cu această construcţie la mai puţin de 200 de metri de blocurile lor. Aceştia au mers în marş spre Prefectură, unde vor să depună un memoriu.

RomaniaTV.net
11 ian. 2012, 13:14
Locuitorii din Cluj-Napoca, revoltaţi faţă de construcţia crematoriului între blocuri

Construcţia unui crematoriu uman în zona cartierului Mănăștur, cel mai mare din Cluj-Napoca, a încins spiritele la maxim. Noul crematoriu uman ar trebui amplasat în incinta cimitirului Mănăștur, cel mai mare din oraş, dar care se află și foarte aproape de câteva zeci de blocuri cu zece etaje. Oamenii susţin că vor protesta vizavi de construcția noului crematoriu uman din cauza mirosurilor care ar putea fi degajate în atmosferă, dar și de faptul că s-ar putea îmbolnăvi.

„Cum să faci cramtoriu uman la 200 de metri de blocuri. Așa ceva este exclus. Nici nu vreau să aud. Am auzit că va fi un marș de protest și mă voi duce și eu. Vă dați seama ce mirosuri vor fi? Nici nu vreau să mă gândesc la bolile care ar putea fi răspândite. Aici se joacă sute de copii care ar putea fi afectați”, a declarat Marius Poruțiu, un clujean care locuiește pe strada Calea Mănăștur.

Oficial, procedurile pentru construcția noului crematoriu uman au început în urmă cu câteva luni când firma RDK Cremation și Consiliul Local Cluj-Napoca s-au asociat în vederea dezvoltării proiectului „Crematoriu uman în cartierul Mănăștur”.

Din cauza protestelor energice ale populației, dar și ale oamenilor politici, în prezent, Primăria Cluj-Napoca a făcut câțiva pași înapoi.

Primarul interimar Radu Moisin a declarat că a solicitat firmei, care vrea să construiască crematoriul, studii de impact de la Agenția de Mediu și de la Inspectoratul de Sănătate Publică.

„Am cerut aceste studii ca să fim siguri că nu vor există probleme în zona respectivă”, a precizat Radu Moisin.

În plus, primarul interimar a cerut Centrului Regional de Sănătate Publică să realizeze un studiu de impact.

„Vreau și o altă sursă neutră de informare, nu doar studiile pe care noi le-am solicitat firmei care va construi crematoriul”, a mai adăugat primarul interimar.

Până la primirea acestor studii, demersurile legale au fost suspendate.

La solicitarea deputatului independent Mircia Giurgiu, câteva sute de locuitori din cartierul Mănăștur vor participa joi la un marș de protest prin centrul Clujului. Protestatarii vor pleca de la cimitirul Mănăștur și vor parcurge pe jos distanța până la sediul Prefecturii Cluj.

Senatorul PD-L Mihail Hărdău a fost foarte virulent în chestiunea construirii crematoriului.

„Construcția unui crematoriu uman în zona respectivă este o chestiune nefericită și insuficient documentată”, a declarat senatorul Hărdău.