Locul din lume unde statul îi obligă pe oameni să rămână căsătoriți chiar dacă vor să se despartă. Divorţurile s-au diminuat în proporţie de 70%

O lege a stârnit controverse mari în China. Aceasta a introdus un amendament prin care cuplurile care vor să se despartă să aibă o perioadă obligatorie de "relaxare".

20 mai 2021, 09:04
Locul din lume unde statul îi obligă pe oameni să rămână căsătoriți chiar dacă vor să se despartă. Divorţurile s-au diminuat în proporţie de 70%

Locul din lume unde statul îi obligă pe oameni să rămână căsătoriți chiar dacă vor să se despartă. În urma datelor făcute publice de Ministerul Afacerilor Civile din China, în primul trimestru al anului 2021, au fost înregistrate 296.000 de divorțuri, comparativ cu 1,06 milioane în ultimul trimestru al anului trecut – o scădere de 72%. Scăderea față de primul trimestru al anului 2020 este de aproape 52%.

Locul din lume unde statul îi obligă pe oameni să rămână căsătoriți chiar dacă vor să se despartă. Divorţurile s-au diminuat în proporţie de 70%

Un nou Cod Civil care a intrat în vigoare la 1 ianuarie spune că soții care solicită divorțul trebuie să aștepte 30 de zile de la depunerea cererii, timp în care oricare dintre ei poate retrage solicitarea. Apoi, trebuie să depună o nouă cerere după expirarea celor 30 de zile, pentru încheierea căsătoriei, potrivit CNN.

Legea, bazată pe acte normative locale, care sunt deja în vigoare în mai multe părți ale țării, a fost criticată pe scară largă, deoarece împiedică libertățile personale și poate bloca oamenii în căsătorii nefericite sau chiar violente. Însă susținătorii ei o laudă în presa de stat chineză, spunând că „asigură stabilitatea familiei și ordinea socială”.

Divorțurile au crescut constant în China în ultimii ani, în parte din cauza emancipării femeilor, soțiile fiind cele care au inițiat 70% din divorțuri, potrivit Federației Femeilor din toată China.

Acest lucru a declanșat alarma în rândul unor factori de decizie politică, decizia venind în timp ce autoritățile încurajează oamenii să aibă mai mulți copii.

„Căsătoria și reproducerea sunt strâns legate. Scăderea ratei căsătoriilor va afecta rata natalității, care la rândul său afectează evoluțiile economice și sociale”, a declarat Yang Zongtao, un oficial din Ministerul Afacerilor Civile, în cadrul unei conferințe de presă de anul trecut.

Această problemă ar trebui adusă în prim plan”, a spus el, adăugând că ministerul va „îmbunătăți politicile sociale și va spori eforturile de propagandă pentru a îndruma oamenii să stabilească valori pozitive în ceea ce privește dragostea, căsătoria și familia”.

Perioada de „relaxare” este o parte esențială a acestui impuls, precum și stimulente pentru căsătoria oamenilor și pentru femeile care alef să aibă copii în loc să meargă la serviciu. Anul trecut, cuplurile se grăbeau să divorțeze înainte de intrarea în vigoare a perioadei de relaxare.

Citeşte şi: Numerologia iubirii în 2021. Se anunţă multe divorţuri, dar cei singuri își găsesc sufletul pereche