Top 6 cele mai impresionante drumuri din România: peisaje unice în lume, provocări pe măsură

Dacă nu ai ajuns măcar o dată în viaţă pe Transfăgărăşan, pe Transalpina sau pe Transbucegi înseamnă că nu ai nici cea mai mică idee despre cât de frumoasă este România.

01 iul. 2022, 20:23

Cele mai impresionante drumuri din România. Ţara noastră are locuri cu adevărat spectaculoase, pitoreşti despre care s-a dus vorba în lumea largă. Mii de turişti străini vin, anual, în România să vadă frumuseţile ţării noastre, asta în timp ce mulţi dintre noi aleg să-şi petreacă vacanţele pe meleaguri străine.

Şoselele care traversează falnicii munţi de pe teritoriul României au un farmec aparte, oferindu-ne peisaje unice, dar şi provocări.

În cele ce urmează am selectat şase dintre cele mai spectaculoase şosele montane din România, pe care e musai să le tranzitezi şi să le vizitezi măcar o dată în viaţă.

Citeşte şi Top 5 cele mai pitoreşti locuri din România. Merită vizitate măcar o dată în viaţă

Top 6 cele mai impresionante drumuri din România

Cazanele Dunării

Şoseaua care traversează Cazanele Dunării, mai exact DN 57, se întinde pe o distanţă de 141 de kilometri, între localitatea Pojejena, din Clisura Dunării, trecând apoi prin Dubova, Orşova, Porţile de Fier, Drobeta Turnu Severin. Drumul este mărginit, pe o parte, de peretele stâncos al munţilor şi de cealaltă de malul abrupt al Dunării.

Zona este recunoscută pentru Statuia lui Decebal, sculptată în munte, cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Tot aici pot fi admirate Cazanele Mici şi Cazanele Mari ale Dunării (sector din Defileul Dunării, la trecerea prin Munţii Carpaţi, cu locuri în care fluviul se îngustează până la 230 de metri).

Valea Cernei 

Porţiunea din DN 67, de pe Valea Cernei, se întinde pe o distanţă de 106 kilometri şi porneşte de la Târgu Jiu, trece prin Tismana, Baia de Aramă ajungând în staţiunea Herculane. Mai exact, este vorba despre un defileu care străbate munţii şi Parcul Naţional Domogled Valea Cernei, regiune în care se află peste 700 de peşteri şi în care cresc plante unice în România.

Trecerea între Oltenia şi Banat se face la o altitudine de 1050 de metri, prin Pasul Godeanu, urmând îndeaproape râul Cerna, care îşi adună apele din izvoarele de la peste 2000 de metri. La capătul acestui plin de serpentine, se află staţiunea balneaoclimaterică Herculane, despre care se spune că are cel mai pur aer din lume.

Transrarău

Transrarăul are o lungime de doar 28 km şi traversează Munţii Rarău din judeţul Suceava. Şoseaua urcă la o altitudine de 1.400 metri și face legătura între localitatea Pojorâta (Valea Moldovei) și localitatea Chiril (Valea Bistriței). Dumul înlesnește accesul spre Cabana și Schitul Rarău precum și spre vestitele monumente naturale “Pietrele Doamnei”.

Turiştii pot vedea aici peisajele spectaculoase oferite de Munții Giumalău și de culmile Adam și Eva care se găsesc de-o parte și de alta a Transrarăului.

Transbucegi

DJ 713, care ajunge până la o altitudine de 1925 m, face legătura, prin munţi, între staţiunea Sinaia şi cabana Piatra Arsă. Şoseaua este cunoscută şi sub denumirea de “Drumul Babelor” pentru că ajunge până în apropierea celebrelor monumente naturale, Babele şi Sfinxul.

Transfăgărășan

Transfăgărașanul, al doilea cel mai înalt drum din România după Transalpina, începe în comuna argeşeană Bascov și se termină la intersecția cu drumul DN1, între Sibiu și Brașov, lângă comuna Cârțișoara. Drumul spectaculos care traversează Munții Făgăraș urcă până la altitudinea de 2.040 metri lângă Lacul Bâlea şi are 92 km lungime. De asemenea, drumul trece prin cel mai lung tunel din România, 887 de metri.

Citeste si Locul din România unde poţi să stai în bungalouri pe apă ca în Maldive! Cum arăta complexul de lux de pe Clisura Dunării!

Transalpina

Denumit și „Drumul Regelui“, deoarece a fost inaugurat de Regele Carol al-II-lea în 1938, Transalpina traversează Munții Parâng de la nord la sud mergând în paralel cu Valea Oltului și Valea Jiului. Şoseaua face legătură dintre localitățile Novaci (Gorj) și Săliște (Sibiu).

Circulația pe „Drumul Regelui“ este în general deschisă traficului în perioada 1 iulie – 31 octombrie.