Locurile de muncă în HoReCa au crescut cu 25% în aprilie. Ce salarii oferă patronii din industrie ospătarilor

Patronii din industria ospitalității se pregătesc intens pentru sezonul estival și au început deja să își mărească echipele. Chiar dacă mai sunt două luni până la începerea oficială a sezonului estival, locurile de muncă în HoReCa și turism au crescut în luna aprilie cu 25%, față de începutul acestui an.

25 apr. 2023, 16:49
Locurile de muncă în HoReCa au crescut cu 25% în aprilie. Ce salarii oferă patronii din industrie ospătarilor

Locurile de muncă în HoReCa au crescut cu 25% în aprilie. O creștere semnificativă a numărului locurilor de muncă a fost constatată și în domeniul vânzărilor, dar și a construcțiilor, arată datele oferite de o platformă de recrutare.

Citește și EURES: Jobul plătit cu 18 euro pe oră. Angajatorul oferă 70 de locuri de muncă şi asigură banii de chirie

Locurile de muncă în HoReCa au crescut cu 25% în aprilie

Reprezentanții platformei de recrutare spun că în vânzări numărul locurilor de muncă vacante au crescut în aprilie, cu 15%, iar în construcții cu 17%, față de luna ianuarie a acestui an.

„HoReCa şi turismul sunt încă în proces de redresare după efectele crizei sanitare, care au accentuat deficitul de personal şi au creat o problemă constantă pentru antreprenorii din aceste domenii. Tocmai de aceea, căutările pentru lucrători sezonieri care să poată gestiona activitatea specifică verii au început deja. În ciuda unei creşteri considerabile a locurilor de muncă disponibile pe BestJobs, aplicările au crescut doar cu 10%, ceea ce anunţă o întârziere în găsirea de personal suficient. Cu toate acestea, putem anticipa că aplicările se vor intensifica odată cu începerea vacanţei de vară, întrucât o parte semnificativă a personalului sezonier din HoReCa şi turism vine, de regulă, din rândul studenţilor şi al liceenilor”, a spus Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Majoritatea celor care vor să se angajeze în HoReCa vor să obțină un job de barista sau de ospătari și asta pentru că salariile sunt cuprinse între 500 şi 800 de euro pe lună.

Un bucătar care lucrează la un restaurant din judeţul Constanţa, câștigă destul de bine. În aceste momente, angajatorii le oferă românilor care sunt dispuși să ocupe un astfel de post un salariu cuprins între 1.000 – 1.500 euro pe lună.

Oferta de joburi este variată și în turism. Un ghid turistic sau un asistent de recepție câștigă de exemplu, între 500 şi 900 de euro. Asta în timp ce un manager de restaurant primește lunar între 900 – 1.200 euro. Și un coordonator de evenimente câștigă destul de bine, salariul lui este cuprins între 800 – 1.400 de euro pe lună în timp ce un manager de hotel câștigă 1.000 – 1.500 euro lunar.

De la începutul anului, numărul de aplicări în vânzări se menţine constant, iar cele mai frecvente locuri de muncă pentru care angajatorii cu activitate sezonieră recrutează în aceste momente pe BestJobs sunt agent vânzări în judeţul Constanţa, cu salarii între 600 şi 800 euro lunar, şi agent call-center part-time sau sezonier, cu un venit lunar net de 500-750 euro.

Totodată, din ce în ce mai dinamic este și sectorul construcţiilor, în anticiparea unei evoluţii a numărului de proiecte, lucru care a determinat o cerere mai mare de forţă de muncă în acest domeniu, inclusiv pentru muncitori calificaţi, ingineri şi arhitecţi. Aplicările au crescut şi ele cu 25% în ultimele două luni, pe măsură ce şi oferta pentru rolurile sezoniere s-a diversificat. Candidaţii pentru un post de instalator aer condiţionat pot câştiga între 700 – 1.000 de euro lunar, iar cei pentru lucrător întreţinere clădiri 500 – 700 euro net lunar.

În prezent la nivelul întregii țări cele mai multe oferte de locuri de muncă sezoniere sunt disponibile în oraşele cu potențial turistic ridicat, cum ar fi Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Cluj-Napoca.

Citește și Locuri de muncă pentru români în Europa. Șoferii de TIR și lucrătorii în construcții sunt cei mai căutați la ora actuală