Locuri în căminele studenţeşti, scoase la vânzare. Cât costă un loc într-o cameră de cămin pe „piaţa neagră”

Începerea unui nou an universitar nu aduce cu sine doar teamă şi emoţii pentru noii studenţi şi pentru cei care se apropie vertiginos de momentul în care îşi vor da licenţa, ci şi profit pentru "căminişti" din vânzarea frigiderelor pe care le-au avut în camera din căminul studenţesc în care au locuit tot anul universitar precedent, a cuierelor, oglinzilor, uscătoarelor şi plitelor de care nu mai au nevoie. La căminele de stat, unii îşi vând chiar şi locurile, astfel că studenţii care nu se numără printre cei care au reuşit să obţină, prin îndeplinirea tuturor condiţiilor impuse, un loc într-o cameră de cămin mai au o şansă la cumpărarea acestuia de pe "piaţa neagră", oferind între 1.000 şi 1.500 de lei, potrivit unui reportaj news.ro.
Romania TV
30 sept. 2017, 09:56
Locuri în căminele studenţeşti, scoase la vânzare. Cât costă un loc într-o cameră de cămin pe

Potrivit unui studiu recent realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), la nivel naţional numărul studenţilor care învaţă în facultăţile de stat este de aproape cinci ori mai mare decât numărul locurilor în cămine.

Universitatea din Bucureşti a oferit, de exemplu, anul acesta, aproximativ 5.300 de locuri în căminele proprii – Grozăveşti, Pallady, Kogălniceanu, Măgurele, Tei, Panduri, Fundeni sau Stoian Militaru -, potrivit site-ului universităţii. Însă pentru obţinerea unui loc la cămin studenţii trebuie să locuiască la peste 20 de kilometri de sediul facultăţii ale cărei cursuri le urmează, să aibă medie mare, iar cei care au avut cazare şi în anul precedent sunt în avantaj pentru că au continuitate.

Tarifele de cazare în aceste cămine se ridică undeva la 115 – 130 de lei pe lună pentru studenţii la buget şi între 250 şi 265 de lei pentru cei la taxă. Sunt camere cu câte două, trei sau chiar patru locuri, iar căminele sunt mixte.

Cei 200 de lei pe lună nu înseamnă nimic pentru unii studenţi veniţi din alte oraşe ale ţării să studieze în Bucureşti şi au unde să locuiască. Astfel că, având unele avantaje, precum domiciliul în afara Capitalei, notele mari, continuitatea, îşi obţin locul la cămin şi îl vând apoi, „la neagru”, cu 1.000 – 1.500 de lei.

Anunţurile de pe Facebook se împart între cereri şi oferte, iar preţurile nu scad sub 1.000 de lei. Chiar şi locurile obţinute pe baza dosarului social sunt vândute.

Cei care le vând consideră că în felul ăsta fac un bine pentru ambele părţi: pentru studentul care nu a reuşit să-şi obţină locul pe propriile puteri, dar şi pentru ei, câştigând bani.

„Îl vând, pentru că eu nu stau la cămin, mă gândesc că te ajută şi pe tine, na, dacă zici că nu ai reuşit să-l iei din cauza restanţelor. Aş fi vrut 1.500 de lei, dar las la 1.200 de lei, dacă îţi e ok”, a spus o studentă care voia să-şi vândă locul din Panduri.

Potrivit metodologiei de repartizare a locurilor la cămin, acestea sunt nominale, iar cei care sunt prinşi că îşi vând locurile nu mai au drept de cazare pe toată durata studiilor universitare.

Însă tinerii au găsit şi soluţii, prin schimbarea pozelor de pe legitimaţie.

În ceea ce priveşte căminele private, studenţii găsesc locuri cu 525 de lei pe lună, în camere cu trei sau patru paturi, cu toate utilităţile incluse, dar pot ajunge şi la sume exprimate în euro: în jur de 250 – 300 de euro într-o cameră de o singură persoană sau de două persoane, de 15 sau 20 de metri pătraţi, dar ajunge şi la 500 de euro pentru o cameră de 40 de metri pătraţi pentru o persoană, toate utilităţile fiind incluse în aceste preţuri.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Bolojan: Pensionarii militari au fost mințiți. Ce se întâmplă cu pensiile lor
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Horoscop Luni, 12 mai 2025. Zodia care se dedică astăzi în totalitate iubirii
MediaFlux
Europa în fierbere. Rusia mută trupe la granița cu Finlanda
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve