Londra îşi retrage diplomaţii de la reuniunile Uniunii Europene

Guvernul britanic intenţionează să retragă în zilele următoare diplomaţii britanici din instituţiile europene de la Bruxelles şi să nu mai asiste la reuniunile zilnice dedicate informării cu privire la luarea deciziilor Uniunii Europene, într-o încercare de a spori presiunile înaintea Brexitului, prevăzut la 31 octombrie, relatează The Guardian.

12 aug. 2019, 13:42
Londra îşi retrage diplomaţii de la reuniunile Uniunii Europene

Potrivit unor oficiali britanici această decizie are obiectivul să ”elibereze” diplomaţia britanică din afacerile europene, aşa cum a promis noul premier Boris Johnson în primul discurs pe care l-a susţinut în Camera Comunelor. Însă critici denunţă faptul că această măsură – simbolică – doar va lăsa Regatul Unit ”orb” în privinţa luării deciziilor şi va aduce, până la urmă, prejudicii intereseului naţional britanic.

Reuniunile grupului de lucru la care diplomaţi britanici ar urma să participe alături de reprezentanţii celorlalte 27 de state membre privesc probleme de securitate, de reacţie la nivel european faţă de orice crize implică civili, politică externă şi protecţia intereselor consumatorilor. Este neclar cât de amplă urmează să fie retragerea regatului din instituţiile Uniunii înainte de 31 octomrbie şi dacă miniştri ori reprezentanţi permanenţi britanici pe lângă UE urmează să participe la reuniunile din septembrie şi octombrie, potrivit news.ro.

“Margaret Thatcher şi Winston Churchill ar fi consternaţi de această miopie. Noi trebuie să conducem în Europa şi nu să ne subminăm propriile interese”, apreciază ea.”Să stai afară în timp ce se discută interese comune în domeniul securităţii denotă slăbiciune şi micime, nu putere. Brexitul nu este inevitabil. Această umilire naţională trebuie să înceteze odată cu acest Guvern conservator putred”, continuă ea.

Citeşte şi Preşedintele Comisiei Europene: Brexitul fără acord va dăuna Marii Britanii mai mult decât restului Europei

Aproximativ 150 de diplomaţi se află la reprezentanţa permanentă britanică la Bruxelles, care fac lobby în favoarea intereselor britanice în timpul redactării documentelor de poziţie şi reglementărilor europene. Guvernul Theresei May, departe de a voi să plece de la Bruxelles, a încercat să menţină căi de acces la instituţiile europene, pentru a influenţa evenimentele din afară, potrivit news.ro.

În prima sa alocuţiune în Camera Comunelor, când a devenit premier, Johnson a apreciat că ambele părţi ar trebui să recunoască ”realitatea”, şi anume că ”participarea naţională (britanică) la Uniunea Europeană” este pe cale să se încheie. El aprecia că sunt ”foarte mulţi oficiali blocaţi în reuniuni după reuniuni la Bruxelles şi Luxemburg, când ar putea mai bine să-şi desfăşoare telentul în pregătirea unor noi acorduri comerciale şi promovarea unei Mari Britanii cu adevărat mondiale”.

”Părăsim UE indiferent de circumstanţe, la 31 octombrie. Astfel, este logic să ne revizuim prezenţa la reuniunile UE, pentru a ne asigura că folosim cât mai bine timpul Guvernului. Acest proces este în curs”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului Johnson.


loading...