Loretta Lynn a murit la 90 de ani. Era una dintre cele mai mari vedete ale muzicii country din SUA

Loretta Lynn a murit la 90 de ani. O fată de miner devenită una dintre cele mai mari vedete ale muzicii country din Statele Unite, s-a stins din viaţă marţi, a anunţat familia ei pe Twitter, potrivit Reuters.

04 oct. 2022, 21:41
Loretta Lynn a murit la 90 de ani. Era una dintre cele mai mari vedete ale muzicii country din SUA
Loretta Lynn a murit la 90 de ani

Loretta Lynn a murit la 90 de ani. Artista a murit în locuinţa sa din Hurricane Mills, Tennessee, a precizat familia într-o declaraţie. „Iubita noastră mamă, Loretta Lynn, s-a stins în pace în această dimineaţă de 4 octombrie, în somn, acasă, la iubita ei fermă din Hurricane Mills„, se arată în declaraţia familiei, potrivit Agerpres.

În lumea dominată de bărbaţi a muzicii country din anii ’60 şi ’70, Lynn şi-a construit o reputaţie de feministă „dintr-o bucată”, suficient de îndrăzneaţă şi de talentată pentru a-şi scrie propriile cântece.

Citeşte şi: Noi dovezi în cazul de evaziune fiscală al Shakirei. Cântăreața riscă opt ani de închisoare și o amendă colosală

Loretta Lynn a murit la 90 de ani

Într-un interviu, Lynn a declarat că 14 dintre cântecele sale au fost interzise de posturile de radio. „Nu am fost prima femeie din muzica country. Am fost doar prima care m-am ridicat şi am spus ceea ce gândeam, despre ce era viaţa. Celorlalte le era frică să o facă„, a declarat ea revistei Esquire în 2007.

Artista a câştigat trei premii Grammy – unul pentru piesa „After The Fire Is Gone” cu partenerul său de duet Conway Twitty şi două în 2004 pentru munca depusă la albumul „Van Lear Rose”, o colaborare cu rockerul Jack White de la White Stripes.

Autobiografia din 1976 a lui Lynn, „Coal Miner’s Daughter”, a intrat pe lista bestseller-urilor de la New York Times, iar Sissy Spacek a câştigat un Oscar pentru interpretarea cântăreţei în filmul cu acelaşi nume bazat pe carte.

În 2003, Lynn a primit un premiu Kennedy Center pentru contribuţia la cultura americană, iar în 2010, un premiu Grammy pentru întreaga carieră. Trei ani mai târziu, preşedintele Barack Obama i-a înmânat Medalia Prezidenţială a Libertăţii.

Vedeta a suferit un accident vascular cerebral în mai 2017, la puţin peste două săptămâni după ce îşi sărbătorise cea de-a 85-a aniversare şi o fractură de şold în ianuarie 2018.

În 2021, cu o lună înainte de a împlini 89 de ani, a lansat albumul „Still Woman Enough”, care include reînregistrări şi piese noi.