Lovitura dată Austriei de către România în scandalul Schengen. OMV Petrom obligată să dea explicații

OMV Petrom primește o lovitură dură din partea autorităților române. Agenția Națională pentru Resurse Minerale îl somează pe operatorul austriac al proiectului Neptun Deep să depună documentația completă pentru studiul de comecialitate referitor la zăcămintele din Marea Neagră. Compania austriacă nu a depus toate documentele necesare.

04 ian. 2023, 23:26
Lovitura dată Austriei de către România în scandalul Schengen. OMV Petrom obligată să dea explicații

Este o lovitură grea dată OMV de către autoritățile de la București în urma eșecului aderării la spațiul Schengen. Compania risca să rămână fără licență de exploatare. Studiul de comercialitate este o etapă indispensabilă în procesul de stabilire a investițiilor în proiect.

Sorin Gal, președintele ANRM, spunea, în data de 13 decembrie, că OMV Petrom și Romgaz au depus declarația de comercialitate pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep. El spunea la vremea aceea că după ce e analizată toată documentația, urmează celelalte etape ale derulării proiectului, dar nu a oferit detalii.

„Am primit declarația depusă de OMV Petrom. Urmează să o analizăm și vom face ceea ce se menționează în legislație”, spunea Sorin Gal, în decembrie, pentru Curs de Guvernare.

Reprezentanții OMV Petrom spuneau atunci că depunerea declarației de descoperire comercială e doar un prim pas în tot acest proces. „OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării”.

Citește și Klaus Iohannis: Am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen în 2023

Documentul realizat de Romgaz, partener al OMV, publicat și retras de pe site-ul SGG

În ultima ședință de guvern din luna decembrie, pe ordinea de zi figura o notă de informare întocmită de Romgaz, care ulterior a fost retrasă atât de pe agendă, cât și de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernul, a explicat atunci că „nota nu a fost bine întocmită”. „A fost retras de pe site-ul SGG întrucât nota prezentată de Romgaz conținea unele greșeli. Ea urmează să fie refăcută și reintrodusă pe agenda Guvernului”.

În emailul trimis către mass-media în seara zilei de 27 decembrie 2022, după ora 22:00, la pct V. era menționată Nota Romgaz.

Șeful Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat la acea vreme că acel document făcut de compania pe care o conduce era conceput doar pentru informarea premierului și a miniștrilor. „Nota a fost retrasă din două motive. În primul rând deține informații care nu sunt pentru publicul larg, iar în al doilea rând conține multe date vechi, care trebuiau actualizate”.

Citește și Klaus Iohannis recunoaşte lipsa de reacţie a Uniunii Europene: „E prea devreme să intre Schengen pe ordinea de zi în februarie 2023”

Directorul general al Romgaz a mai spus că Nota referitoare la Caragele a fost trimisă către Ministerul Energiei la jumătatea lui decembrie. În document se făcea referire atât la resursele de gaze de la Caragele cât și despre Neptun Deep.

„Atât în accepţiunea S.N.G.N. Romgaz S.A. şi Romgaz Black Sea Limited, cât şi a fostului operator – grupul ExxonMobil, Acordul de concesiune trebuie citit în coroborare cu legislaţia în vigoare, chiar dacă anumiţi termeni din Acordul de concesiune nu se regăsesc întocmai în legislaţie”, au scris reprezetanții Romgaz în nota respectivă.

„Prin urmare, interpretarea noastră este că DoC (documentația de comercialitate – n.r.) ar fi trebuit întocmită şi depusă împreună cu un studiu tehnico economic de evaluare a resurselor şi rezervelor, întocmit în baza ordinului ANRM nr. 101 din anul 1997, care să conţină toate datele solicitate prin ordinul menţionat, cum ar fi:

  • datele concrete de începere a investiţiilor,
  • profilele clare de producţie şi cele economice aferente zăcămintelor declarate comerciale,
  • hărţi geologice executate în conformitate cu cerinţele legislaţiei,
  • date care lipsesc din Studiile depuse ca anexe şi care fac imposibilă confirmarea resurselor şi a rezervelor de către ANRM”, se arată în sursa citată.

Cei de la Romgaz au precizat că draft-ul inițial al documentului a fost făcut ţinând cont de cele de mai sus, conştienţi fiind de faptul că prevederile Acordului de concesiune se coroborează cu legislaţia Română în vigoare.