Lovitură de teatru după ULTIMELE RESTRICŢII. Purtarea măştii în spaţiile deschise este ILEGALĂ

Gheorghe Piperea susţine că impunerea purtării maştii în spațiile deschise este ilegală. Celebrul avocat spune că amenzile aplicate celor care nu poarta mască vor putea fi contestate.

20 oct. 2020, 11:11
Lovitură de teatru după ULTIMELE RESTRICŢII. Purtarea măştii în spaţiile deschise este ILEGALĂ

Gheorghe Piperea a reacţionat după ce masca a devenit obligatorie în spațiile deschise, iar cei care nu vor respecta legea riscă amenzi de până la 2,500 de lei.

„În legea 55/2020, aceea care a trecut pe repede înainte în Parlament, pentru că așa a bătut cu pumnul în masă domnul președinte Iohannis, la art. 13, litera a) se vorbește despre obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice închise. Nicăieri în cuprinsul acestei legi și nici în legea 136, legea aceea care a trecut prin Parlament, de asemenea, pe repede înainte, nici acolo nu spune nicăieri că se poate institui în vreun fel obligativitatea purtării măștii în spațiile publice. Asta este una la mână. În al doilea rând, după câte se observă este vorba despre niște hotărâri de Guvern, respectiv ordine de ministru, care practic completează legea. Nu ai voie, principiul actelor juridice nu permite ca printr-o Hotărâre de Guvern sau Ordin de Ministru să completezi legea”, a declarat avocatul.

„În momentul de față, obligația purtării măștii și în spațiile închise, nu numai în spațiile deschise, nu mai are sancțiune contravențională, rămâne o simplă recomandare”, a adăugat Gheorghe Piperea.

Oamenii legii au aplicat peste 5.000 de amenzi în ultimele 24 de ore, în contextul pandemiei COVID

Potrivit avocatului, amenzile vor putea fi contestate: „Eu chiar sugerez oamenilor să conteste. Asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se pune în astfel de situații, și să-l refuze, sau să-l bruscheze sau să-l certe pe polițist pentru că polițistul își face treaba. Foarte rapid acest Comitet pentru Situații de Urgență trebuie să ia această măsură de a vedea în ce grad poți spune că masca este o măsură de siguranță, câtă vreme pe stradă pot apărea oameni cu simptome care ar trebui să stea acasă și au siguranța falsă că îi apără pe ei și respectiv pe ceilalți dacă poartă masca. Mască ce se poartă în toate felurile, cu excepția celui regulamentar”.


loading...