Lovitură de teatru în procesul pentru palmares dintre FCSB şi CSA Steaua. Ce a decis ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat, joi, 16 martie, recursul privind disputa pentru palmares dintre FCSB şi CSA Steaua. Instanţa a amânat verdictul pentru 28 martie.

16 mart. 2023, 16:54
Lovitură de teatru în procesul pentru palmares dintre FCSB şi CSA Steaua. Ce a decis ICCJ
Lovitură de teatru în procesul pentru palmares dintre FCSB şi CSA Steaua

Lovitură de teatru în procesul pentru palmares dintre FCSB şi CSA Steaua. Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul de la înființare, 1947, până în 2003. FCSB a atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că a scos cinci ani din palmares celor de la CSA Steaua, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Armată la solicitarea UEFA. FCSB, rămasă cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal, a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Citeşte şi: Sentinţă neaşteptată legată de palmaresul echipei Steaua. Gigi Becali, după decizia ICCJ: „Voi câştiga tot!”

Virgil Boglea, avocatul care apără interesele FCSB, a vorbit despre decizia așteptată la ICCJ. „Ce se întâmplă dacă ICCJ menține decizia de la Curtea de Apel? Nu aș vrea să întrevăd această posibilitate. Pe de o parte, această hotărâre este dată într-o acțiune în constatare. Și nu este executorie. Adică e doar pentru o recunoaștere personală, să zicem așa. Pe de altă parte, dacă nu este executorie, înseamnă că, la un moment dat, poate se va pronunța și o instanță sportivă în această materie. Care, din punctul meu de vedere, ar avea mai multă autoritate decât o instanță civilă. Pentru că instanțele sportive cu asta se ocupă.  Nu pot să vă divulg eventuale planuri sau strategii pentru viitor. Dar sigur există și la Federația Română de Fotbal astfel de comisii care se ocupă, ca și la TAS. Din păcate, concluzia este că am ajuns să fim părtași într-un conflict cu părți care nu ar fi trebuit niciodată să aibă interese contrare.  CSA Steaua, în toate comunicările publice, și ale sale, și ale Ministerului Apărării, până în 2015 au recunoscut că echipa din Liga 1 este adevărata Steaua, continuatoarea pe linie sportivă, cu activitate neîntreruptă din 1947. Și bineînțeles, că au adăugat tradițiilor glorioase din trecut, tradiții glorioase din prezent”, a declarat Virgil Boglea pentru Fanatik.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu o vrea pe FCSB în Ghencea. „E momentul ca această situaţie aberantă să înceteze!”

La Înalta Curte de Casație și Justiție nu se mai judecă pe fond, ci pe procedură. Asta înseamnă că se va stabili dacă la Tribunalul București și la Curtea de Apel a fost aplicată corect legea. „Sută la sută o să câștigăm palmaresul! Sunt decizii în acest sens în cazul celor de la Rapid, Timișoara, Craiova. N-ai cum altfel judeci! Când câștigi palmaresul, câștigi și marca notorie. V-am spus că atunci când o să avem palmaresul o să avem și marca notorie”, a spus  Gigi Becali. „Sunt foarte optimist. Bineînțeles că vom câștiga”, a replicat Florin Talpan, juristul CSA Steaua.