Lovitură devastatoare pentru Rusia. Contraofensiva lui Zelenski la Herson ar putea schimba soarta războiului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „există noi așezări eliberate în mai multe regiuni”, fără a intra în detalii despre avansul militar ucrainean.

04 oct. 2022, 19:23

Rusia pierde teren. Forţele ucrainene au recucerit două oraşe din sudul regiunii Herson, respectiv Davîdiv Brid şi Velika Oleksandrivka, a anunţat, marţi, Ministerul ucrainean al Apărării, relatează CNN.
”Puşcaşii marini ucraineni avansează cu încredere spre Marea Neagră”, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter.

De asemenea, Iurii Sobolevskii, şeful adjunct al consiliului regional Herson, a confirmat eliberarea oraşului Velika Oleksandrivka pe contul de Telegram.

Anunţurile au fost făcute în contextul în care oficialii şi analiştii pro-ruşi, precum şi oficialii ucraineni, spun că forţele ucrainene fac progrese semnificative către oraşul ocupat Herson, de-a lungul malului vestic al fluviului Nipru.

Kievul susţine că a primit mii de solicitări din partea ruşilor care vor să se predea. Autorităţile ucrainene precizează că este vorba şi de soldaţi, dar şi de civili speriaţi de mobilizarea lui Putin

Hersonul este unul dintre cele patru teritorii parţial ocupate pe care Rusia a pretins că le anexează, încălcând astfel dreptul internaţional.

Armata rusă a recunoscut că forțele armate ucrainene au străpuns apărarea rusă în regiunea Herson. Aceasta a declarat că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să „pătrundă în profunzimea apărării noastre” în jurul satelor Zolota Balka și Alexsandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele rusești au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită în prealabil”. Acestea au continuat să „provoace pagube masive” asupra forțelor ucrainene, a afirmat el.

Comentariile sale sunt o recunoaștere a faptului că, la două luni de la începerea ei, contraofensiva din sudul Ucrainei face progrese dramatice. Forțele ucrainene au realizat cea mai mare descoperire în regiune de la începutul războiului, avansând rapid de-a lungul râului Dnipro spre Herson, singura capitală de provincie deținută de Rusia.

SUA, lovitură de graţie pentru Putin. Ucraina a primit noi sisteme de rachete HIMARS
Prezența militară rusă pe malul vestic al râului Dnipro creează o amenințare militară pentru orașele ucrainene Nikolaev și Odesa, precum și pentru restul coastei țării la Marea Neagră.

Obiectivul Ucrainei este de a împinge trupele rusești pe malul estic al râului Dnipro, în regiunea Herson. Iar pentru Rusia, aceasta va fi o înfrângere semnificativă, potrivit secretarului adjunct al apărării din cadrul Securității Internaționale a SUA, Celeste Wallander.

„Aceasta îndepărtează și mai mult dorința Rusiei de a captura Odesa, pe care a declarat-o ca obiectiv în teatrul de război. Iar acest lucru oferă Ucrainei o poziție defensivă mai bună pentru a reduce intensitatea bătăliilor crâncene în timpul iernii viitoare”, a explicat Wallander.

Tăierea liniilor de aprovizionare

Avansul din sud vizează liniile de aprovizionare pentru până la 25.000 de soldați ruși de pe malul vestic al Niprului. Ucraina a distrus deja podurile principale ale râului, forțând forțele rusești să folosească treceri improvizate.

Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forțele ruse din oraș.

Un avans substanțial în aval le-ar putea izola complet. „Faptul că am străpuns frontul înseamnă că … armata rusă a pierdut deja capacitatea de a ataca, iar astăzi sau mâine ar putea pierde capacitatea de a se apăra”, a declarat Oleh Zhdanov, un analist militar stabilit la Kiev.

„În ceea ce privește semnificația ca centru logistic, prin împingerea sau prin faptul că rușii, căzând înapoi în Kreminna și prin faptul că le refuză utilizarea acestei locații ca centru, are un impact asupra capacității de realimentare a forțelor de-a lungul liniei de vad a trupelor”, a declarat luni, într-un briefing, un înalt oficial militar al Departamentului american al Apărării.

Înaintarea de-a lungul Niprului aduce forțele ucrainene mai aproape de orașul Nova Kakhovka, care are o importanță strategică pentru Rusia, deoarece se află la gura canalului care alimentează cu apă dulce Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

Canalul a fost închis după ce Rusia a cucerit Crimeea în 2014 și a fost redeschis doar după ce Rusia a capturat cea mai mare parte a regiunii Herson la începutul acestui an.

Forțele rusești din orașul Herson au început să blocheze plecarea oamenilor și să întocmească liste cu tineri pe care doresc să îi mobilizeze pentru a lupta, potrivit lui Serhiy Khlan, un membru ucrainean al consiliului regional din Herson, care se află acum în exil.

Importanța orașului Herson

Herson are o valoare economică, simbolică și strategică considerabilă pentru Ucraina. Înainte de război, regiunea avea o populație de puțin peste 1 milion de locuitori și era unul dintre cele mai mari centre din Ucraina, zona oferind, de asemenea, un punct de acces din peninsula Crimeea către Ucraina continentală.

Herson se numără printre cele patru regiuni pe care președintele rus Vladimir Putin le-a anexat pentru a face parte din Rusia, în urma așa-numitelor referendumuri organizate în aceste regiuni săptămâna trecută. Ucraina și Occidentul au denunțat rezultatele referendumurilor ca fiind o „farsă” și au refuzat să le recunoască.

În timp ce Rusia nu controlează efectiv niciuna dintre cele patru regiuni în totalitate, regiunea Herson este singura în care deține o capitală provincială.

Pierderea unui oraș atât de important s-ar dovedi a fi cel mai mare câștig militar pe care Ucraina l-ar avea de la începutul războiului, având și efectul suplimentar de a pune serios la îndoială afirmațiile lui Vladimir Putin privind anexarea regiunii.

Recâștigarea unui oraș cheie ar „dovedi susținătorilor occidentali ai Ucrainei că aceasta poate folosi toate sistemele de armament de înaltă performanță cu care a fost înzestrată cu mare efect”, a declarat Ed Arnold, cercetător pentru securitate europeană la think-tank-ul militar britanic RUSI.

Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko afirmă că Belarus participă la „operaţiunea militară specială a Rusiei”

Cu toate acestea, dacă ofensiva ucraineană din Herson eșuează, susținătorii occidentali și-ar putea modifica obiectivele în Ucraina în favoarea unei „înțelegeri negociate” cu Rusia, potrivit lui Arnold. Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre iarnă, sfârșitul a ceea ce Arnold numește „sezonul de luptă”, ambele părți vor avea timp să își refacă forțele și armamentul și să își regândească strategia pe termen lung.

Succesul ucrainean în Herson ar pune bazele unei contraofensive „mai ample” în primăvară, ridicând moralul și controlul în sud, asigurându-i în același timp pe aliați de capacitățile armatei ucrainene.