Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko afirmă că Belarus participă la „operaţiunea militară specială a Rusiei”

Potrivit lui Lukaşenko, cel de-al doilea obiectiv al participării Belarusului la conflict este "pentru a preveni loviturile împotriva ţării sale".

04 oct. 2022, 17:15
Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko afirmă că Belarus participă la „operaţiunea militară specială a Rusiei”

Lukaşenko îşi arată încă o dată sprijinul făţis faţă de Putin.”În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a declarat Lukașenko, potrivit TASS.

Argumentul său este unul haluciant. Acesta a spus că principalul obiectiv al participării țării sale la războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie este acela „de a preveni răspândirea acestui conflict pe teritoriul Belarusului”.

Aleksandr Lukaşenko cere mobilizarea elevilor pentru recolta de cartofi. „Cu ce exemplu ne vom creşte copiii?”

Potrivit lui Lukaşenko, cel de-al doilea obiectiv al participării Belarusului la conflict este „pentru a preveni loviturile împotriva Belarusului sub pretextul unei operațiuni militare speciale a Poloniei, Lituaniei și Letoniei”, relatează agenția Belta.

„După cum am spus, nimeni nu va trage în spatele rușilor de pe teritoriul bielorus. Aceasta este participarea noastră”, a mai afirmat acesta cu referire la o declarație pe care a făcut-o în luna martie când a avertizat că armata bielorusă trebuie să împedice „un atac din spate” asupra forțelor rusești pe care Putin le-a trimis în Ucraina.

Coreea de Nord devine prima ţară care recunoaşte referendumurile de anexare a celor patru regiuni ucrainene de către Rusia: „Au fost organizate în acord cu Carta ONU”

Pe de altă parte, liderul de la Minsk a amintit că Ucraina era îngrijorată de posibilitatea intrării Belarusului în lupte, dar că Kievul a fost cel care a trimis un grup de până la 15 mii de militari la granița republicii.

„(Ucraina – n.r.) într-un cuvânt, nu doar s-a baricadat, ci și-a construit un zid. Ea efectuează constant recunoașteri optice, radio-electronice, radio-tehnice ale teritoriului nostru, trupelor, obiectivelor”, a afirmat el, acuzând că dronele ucrainene încalcă „adesea” granița de stat a Belarusului.