Lovitură devastatoare pentru Viktor Orban, în premieră: România a blocat programul de investiții al Ungariei în Transilvania

În ultimele trei decenii, Ungaria s-a implicat masiv în investiții, pe teritoriul României. Totuși, a venit momentul ca țara noastră să-i pună capac lui Viktor Orban, susține Ministerul Afacerilor Externe.

25 feb. 2023, 19:10
Lovitură devastatoare pentru Viktor Orban, în premieră: România a blocat programul de investiții al Ungariei în Transilvania

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe, condus de către Bogdan Aurescu, a făcut dezvăluirea pentru G4Media, după ce Monika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a declarat în februarie că Ungaria vrea demararea unui astfel de program în nord-vestul României.

„Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României.

În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat reprezentanții Ministerului de Externe, potrivit sursei citate.

Monika Kozma declarase pentru publicația Kronika că „este încă nevoie de un acord româno-ungar pentru a lansa programul. Negocierile sunt în curs de desfășurare în acest sens”.

 

Vești proaste pentru Ungaria lui Viktor Orban

 

Negocierile cu privire la continuarea programului de dezvoltare economică a Transilvaniei au început odată cu precedentul guvern de la București, care a impus condiții diferite pentru investițiile economice maghiare în Transilvania.

„De atunci, războiul din Ucraina și criza energetică au devenit noi probleme. Finanțarea în continuare a sprijinului economic maghiar a devenit discutabilă, dar vestea bună este că, în ciuda problemelor economice, guvernul ungar a inclus acest program în bugetul de stat din acest an.

Prin urmare, partea maghiară ar putea lansa noua licitație, dacă acordul mult așteptat cu România va putea fi finalizat. Vom actualiza datele în orice moment cu ajutorul organizațiilor de fermieri partenere. Dacă primim undă verde, putem lansa licitațiile într-un timp scurt”, a transmis șefa Fundației Pro Economica.