Lovitură devastatoare primită de Facebook, din partea Guvernului SUA. Acuzată de monopol, compania e obligată să renunţe la Instagram şi Whatsapp

Comisia Federală pentru Comerț a SUA și peste 40 de state americane acuză Facebook că a pus monopol pe rețelele de socializare prin cumpararea Instagram si Whatsapp, iar aceste tranzacții ar trebui să fie anulate.

09 dec. 2020, 23:45
Lovitură devastatoare primită de Facebook, din partea Guvernului SUA. Acuzată de monopol, compania e obligată să renunţe la Instagram şi Whatsapp

Autoritățile de reglementare federale și de stat, care investighează compania de peste 18 luni, au declarat în procese separate că achizițiile făcute de Facebook, în special Instagram, pentru 1 miliard de dolari, în 2012 și WhatsApp, pentru 19 miliarde de dolari, doi ani mai târziu, au eliminat concurența care ar fi putut reprezenta într-o zi o provocare pentru compania condusă de Mark Zuckerberg.

Citeşte şi Facebook lansează un program de verificare independentă a informaţiei în România

Mai mult decât atât, după aceste tranzacţii, Instagram și WhatsApp au crescut în popularitate, oferind Facebook controlul asupra a trei dintre cele mai populare aplicații de socializare și mesagerie din lume. Aplicațiile au ajutat la ascensiunea fulminantă a Facebook, care a ajuns să valoreze peste 800 de miliarde de dolari, , după cum scrie New York Times, care a anunţat în exclusivitate informaţia.

New York Times a anunţat în premieră vestea despre sanţiunea primită de Facebook

„Timp de aproape un deceniu, Facebook și-a folosit puterea de dominație și monopol pentru a zdrobi rivalii mai mici și a elimina concurența, totul în detrimentul utilizatorilor obișnuiți”, a declarat procurorul general Letitia James, cea care a condus ancheta multi-stat asupra companiei, în paralel cu agenția federală.

În consecinţă, procurorii au solicitat ca Facebook să renunţe la Instagram și WhatsApp și să impună companiei conduse de Mark Zuckerberg noi restricții pentru tranzacțiile viitoare, aceasta fiind una dintre cele mai severe sancțiuni pe care autoritățile de reglementare le pot solicita, după cum scrie presa americană.

Parlamentarii și autoritățile de reglementare s-au concentrat de mai multă vreme asupra controlului pe care Facebook, Google, Amazon și Apple îl mențin în comerț, electronice, rețele sociale, motoare de căutare și publicitate online.