Lovitură dură pentrus ISIS: A pierdut 12% din teritoriu în 2016 şi a suferit o scădere dramatică a veniturilor

Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a pierdut, în primele șase luni ale anului, 12% din teritoriul pe care îl controla, și a suferit o scădere dramatică a veniturilor, potrivit unei analize publicate duminică de compania de informații și analize globale IHS, transmite DPA.

10 iul. 2016, 10:33
Lovitură dură pentrus ISIS: A pierdut 12% din teritoriu în 2016 şi a suferit o scădere dramatică a veniturilor

Conform sursei citate, SI mai controlează în prezent 68.300 kmp în Siria și Irak, din cele 90.000 kmp la începutul lui 2015.

Statul Islamic a pierdut recent teren în fața forțelor kurde în nordul Siriei, a trupelor guvernamentale siriene în zona deșertică din centrul țării, și în favoarea forțelor de securitate irakiene la vest și nord de Bagdad.

În plus, veniturile lunare ale jihadiștilor s-au redus de la circa 80 milioane de dolari la mijlocul lui 2015 la 56 milioane în martie 2016, IHS estimând de atunci o diminuare suplimentară cu circa 35%, scrie Agerpres.

‘Combinată cu înfrângerile militare pe teren, această situație are un impact asupra coeziunii interne a grupării, așa cum o arată creșterea marcantă a numărului de dezertări începând din ianuarie 2016’, a comentat analistul Ludovico Carlino, de la IHS.

Același raport notează că ofensiva actuală a forțelor conduse de kurzi la Minbij, în nordul Siriei, constituie o amenințare majoră pentru Raqqa, capitala de facto a SI, și pentru capacitatea organizației de a acționa ca un stat, un factor-cheie în propaganda grupării.

‘Capturarea probabilă (a Minbij) de către Forțele Democratice Siriene sprijinite de SUA ar avea un impact major asupra capacității SI de a aproviziona Raqqa și, prin extensie, restul teritoriului cu noi recruți și provizii, subminându-i capacitatea de a guverna’, a arătat analistul principal Columb Strack de la IH.