Șefii din instituțiile publice au primit o lovitură de proporții. Funcționarii care ocupă în aceste momente posturi de conducere în instituțiile statului sunt în pericol să își piardă funcțiile.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/08/sefi.jpg)
Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile. În doar câteva zile, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noii Legi a învățământului superior, cei care ocupă un post de conducere cu o diplomă de licență echivalată cu studii de master, în baza unei diplome de licență pentru învățământ superior de lungă durată anterior aplicării sistemului Bologna, riscă să rămână șomeri.
Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile
Astfel, noua Lege a învățământului superior va intra în vigoare la începutul lunii septembrie și nu le va lăsa timp persoanelor care devin incompatibile cu aceasta să își rezolve situația.
Între timp, unele ministere au cerut deja tuturor șefilor din instituție să prezinte, până la finalul acestei luni, la Departamentul de resurse umane, dovada absolvirii de studii de master sau a unei diplome de licență pentru învățământ superior pe durată de 5 sau 6 ani, caz în care se mai aplică exceptarea de la noua regulă, iar diploma de licență mai poate fi echivalată studiilor de master.
În aceste momente, nu se știe dacă noile reguli se aplică doar celor care vor ocupa prin concurs posturi de conducere începând din septembrie.
Astfel, dacă noua legislație va intra în vigoare, aceasta poate duce la eliberarea din funcție a unui număr semnificativ de șefi din instuțiile statului, urmând ca posturile să fie ocupate ulterior de alte persoane, prin concurs sau prin detașare, potrivit Profit.ro.
Totodată, în această perioadă, pe masa ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, se află un proiect de ordonanță pentru reducerea cheltuielilor publice, care limitează numărul de posturi de șefi în administrația publică, inclusiv prin desființarea posturilor vacante de execuție și a poziției de șef birou din sistemul administrației publice.
Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget
Guvernul vrea să facă economie la bugetul de stat așa că le-a pus gând rău angajaților cu salarii de 2.000 de lei. Este vorba despre peste 200 de angajații din cadrul Direcțiilor Judeţene pentru Cultură, care ar urma să își piardă posturile în urma desfințării acestor instituții.
Vicepreședintele Sindicatului angajaţilor din Ministerul Culturii, Culturalia, Marius Voicu, spune că disponibilizarea acestor angajați plătiţi oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României și ar afecta patrimonial cultural naţional.
”Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier şi să oprim masacrarea Culturii”, a declarat Marius Voicu.
”Sindicatul Culturalia trage un semnal de alarmă cu privire la intenţia Guvernului, de a descentraliza Direcţiile Judeţene pentru Cultură / Direcţia pentru Cultură a Muncipiului Bucureşti. O astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autorităţile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, cu beneficii directe. Asta va duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără să se facă vreo economie semnificativă la bugetul de stat”, au transmis reprezentanții sindicatului într-un comunicat de presă.
Reprezentanții Sindicatului Culturalia susțin că economia la buget va fi nesemnificativă și asta pentru că salariile acestor angajați sunt între 2.100 și 3.574 de lei.
”Salariile în Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt între 2100 de lei şi 3574 de lei net. Sindicatul a transmis un memoriu Guvernului României, în care arată toate riscurile pe care descentralizarea le-ar presupune. Înţelegem intenţia Guvernului de a face economie la bugetul de stat. Dar eliminarea celor puţin peste 200 de angajaţi din direcţiile judeţene pentru cultură, plătiţi oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României. Să distrugi patrimonial cultural naţional, pentru a face o economie nesemnificativă, nu e deloc productiv pentru un stat de drept. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier şi să oprim masacrarea Culturii”, a mai spus Marius Voicu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20