Lovitură grea pentru Kremlin. Anunţul din Ucraina care-l va înfuria pe Putin

Armata ucraineană spune că a doborât 54 din cele 69 de rachete lansate joi de Rusia. Doar cinci persoane au fost rănite, conform bilanţului oferit de partea ucraineană, greu de verificat din surse independente

29 dec. 2022, 18:01
Lovitură grea pentru Kremlin. Anunţul din Ucraina care-l va înfuria pe Putin
Rusia a lansat joi dimineaţă zeci de rachete în Ucraina

Rusia a lansat joi dimineaţă zeci de rachete în Ucraina, vizând capitala Kiev, Liov şi Odesa din vestul ţării, dar şi alte oraşe, într-unul dintre cele mai ample bombardamente aeriene ale sale de la începutul războiului. Armata ucraineană a declarat că a doborât 54 de rachete din cele 69 lansate de Rusia în cadrul unui asalt care a început la ora locală 7 dimineaţa. Cinci persoane au fost rănite, potrivit serviciilor ucrainene de urgenţă.

Sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina joi dimineaţa, iar la Kiev au sunat timp de cinci ore – una dintre cele mai lungi alarme de la începutul războiului. Oamenii s-au grăbit în adăposturi, iar numeroase zone au rămas fără curent electric.

Zece regiuni au fost lovite de atacul masiv şi 28 de obiective au fost avariate de rachetele ruseşti – 18 dintre acestea sunt clădiri rezidenţiale private, restul sunt lucrări de infrastructură critică. În urma bombardamentelor, trei bărbaţi, o femeie şi un copil au fost răniţi, a anunţat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, citat de agenţia Ukrinform.

Un general rus a murit subit la Moscova. Cariera lui Alexei Maslov este legată de Ucraina sovietică şi NATO

„În prezent, salvatorii noştri lucrează încă pe teren. Aceştia desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare. Informaţiile despre victimele din întreaga Ucraină sunt în curs de clarificare”, a menţionat purtătorul de cuvânt.
„Barbarie fără sens. Acestea sunt singurele cuvinte care îmi vin în minte văzând cum Rusia lansează un alt atac în valuri cu rachete asupra unor oraşe ucrainene paşnice, înainte de Anul Nou”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

 

Armata ucraineană a declarat că a doborât 54 de rachete din cele 69 lansate de Rusia, deşi anterior oficialii declaraseră că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina în timpul atacului.

În Kiev, imagini difuzate de Reuters au arătat o echipă de salvatori care cercetau rămăşiţele fumegânde ale unor case distruse de explozii şi dârele de fum ale rachetelor, care persistau pe cerul capitalei.

Război în Ucraina. Alarmele de raid aerian s-au auzit în Kiev şi Herson: „Mergeţi în adăposturi!”. Bombardamente intense joi dimineaţă
În Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, pompierii au acţionat pentru a stinge un incendiu de proporţii la o staţie electrică. În oraşul Zaporojie, situat în sudul ţării, au fost avariate case, iar o rachetă a lăsat un crater imens.

„M-am trezit că totul tremura, se prăbuşea. M-am ridicat şi am strigat: Vitia, Vitia (soţul meu), unde eşti?. Am alergat desculţă pe sticlă. El a apărut şi cădea sticlă de pe el”, a povestit Halina, o localnică în vârstă de 60 de ani.

Armata ucraineană spune că Rusia a lansat rachete de croazieră, trase din avioane şi de pe mare, precum şi rachete ghidate antiaeriene şi rachete de apărare antiaeriană S-300 asupra unor instalaţii de infrastructură energetică din estul, centrul, vestul şi sudul ţării. Atacurile au urmat unui asalt nocturn cu drone ‘kamikaze’.

Valurile de atacuri aeriene ruseşti din ultimele luni care au vizat infrastructura energetică au lăsat milioane de oameni fără energie electrică şi încălzire la temperaturi adesea scăzute.

„Inamicul a pus o miză mare pe acest atac, pregătindu-se pentru el timp de două săptămâni. Forţele ucrainene de apărare aeriană au demonstrat însă un nivel incredibil de îndemânare şi eficienţă”, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „În acelaşi timp, au existatşi pagube, în special la instalaţiile energetice. În unele zone, vom avea opriri de urgenţă pentru a evita accidentele în reţele. Inginerii noştri din domeniul energiei lucrează deja pentru a repara totul”, a adăugat el.

Ultimul atac masiv a venit la scurt timp după ce Kremlinul a respins un plan de pace ucrainean, insistând că Kievul trebuie să accepte anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, pe care de facto nu le controlează în totalitate.