Lovitură grea pentru Putin. Rusia a pierdut în Ucraina mai mulţi soldaţi decât în 9 ani de război în Afganistan

Morţii lui Putin de pe frontul din Ucraina, număraţi om cu om, deşi este greu de făcut un bilanţ obiectiv, mai ales că partea ucraineană nu a raportat până acum pierderile din tabăra proprie.

04 mart. 2023, 11:41
Lovitură grea pentru Putin. Rusia a pierdut în Ucraina mai mulţi soldaţi decât în 9 ani de război în Afganistan

Război în Ucraina. Cel puţin 16.071 de soldaţi ruşi au murit începând cu 24 februarie 2022, potrivit BBC Rusia, care a efectuat o numărare nume cu nume a morţilor împreună cu Mediazona, un mijloc de informare rus independent.

La un an de război, subliniază cele două surse mass-media, numărul victimelor militare ruse verificate a depăşit acum numărul confirmat oficial de soldaţi sovietici ucişi în timpul războiului de 9 ani din Afganistan.

VIDEO. Momentul în care artileria lui Zelenski doboară cel mai performant avion de luptă rusesc

Peste 15.000 de soldaţi sovietici au fost ucişi în Afganistan din 1979 până în 1989. BBC şi Mediazone susţin teoria că minimum 1.366 dintre cei ucişi din februarie 2022 au fost recruţi ruşi mobilizaţi. Aproximativ 40% dintre aceştia au murit în ultimele două luni.

Potrivit jurnaliştilor, cei mai mulţi dintre cei ucişi în acţiune proveneau din regiunile Sverdlovsk şi Cheliabinsk, Başkiria, Buriaţia şi Daghestan.

Pierderile totale ale Rusiei, inclusiv răniţi, ucişi sau dispăruţi, se pot ridica la cel puţin 144.500 de persoane.

Varianta Ucraina: peste 800 de soldaţi ruşi au fost ucişi într-o singură zi

Rusia a pierdut 820 de oameni în ultima zi, ducând pierderile din rândurile sale la 152.000 de la ziua primului atac declanşat de Moscova asupra Ucrainei, pe 24 februarie, informează buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, pe Facebook, care consemnează cifre care nu pot fi verificate independent.

Zelenski, un nou mesaj mobilizator: „În fiecare zi, eroii ucraineni îşi dau viaţa pentru a opri agresiunea rusească”
Potrivit armatei ucrainene, pierderile ruseşti până în prezent ar fi de aproximativ 152.000 de oameni, 3.409 tancuri, 6.683 de vehicule blindate, 2.414 sisteme de artilerie, 487 de lansatoare de rachete multiple, 247 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, forţele ruse ar fi pierdut şi 302 avioane, 289 elicoptere, 5.289 vehicule, 18 unităţi navale şi 2.066 drone.

Război în Ucraina – Ministrul rus al Apărării a inspectat un post de comandă pe front

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat un „post de comandă” pe frontul din estul Ucrainei, a anunţat, sâmbătă, ministerul său, în timp ce bătălia pentru oraşul simbolic Bahmut se dezlănţuia.

Într-un comunicat de presă, Ministerul rus al Apărării a indicat că Şoigu a „inspectat un post de comandă pe front”, în „direcţia Doneţk-Sud”, fără a preciza locul exact sau data acestei vizite.

Ministerul a publicat un videoclip în care îl arată pe Serghei Şoigu călătorind cu un elicopter, apoi vorbind – fără cască sau vestă antiglonţ – cu un soldat în faţa clădirilor avariate, sub paza unui soldat.

În acest videoclip, ministrul apare prezentând medalii soldaţilor ruşi. Potrivit ministerului, Serghei Şoigu a ascultat un raport de la comandantul grupului armat „Est”, general-colonelul Rustam Muradov. „Ministrul a acordat o atenţie deosebită organizării sprijinului deplin pentru forţele grupării”, a spus ministerul în comunicatul său de presă.

Această vizită are loc în timp ce lupte acerbe continuă pentru controlul Bahmutului, în regiunea Doneţk, o localitate cu valoare strategică limitată, dar care a devenit un simbol pentru că cele două părţi se confruntă acolo de mai multe luni.

Cu o zi înainte, Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitare Wagner care se află în prima linie în bătălia de la Bahmut, a susţinut că oraşul a fost „înconjurat virtual” într-un videoclip în care a apărut în echipament de luptă, vizibil pe frontul ucrainean.

Yevgeny Prigojine a criticat ferm, în mai multe rânduri, comanda forţelor regulate ruse, acuzând-o că nu îi sprijină suficient pe luptătorii lui Wagner. La sfârşitul lunii decembrie, Serghei Şoigu făcuse două astfel de vizite în zona „operaţiunii speciale” din Ucraina.