VIDEO. Momentul în care artileria lui Zelenski doboară cel mai performant avion de luptă rusesc

Avion de vânătoare rusesc, unul dintre cele mai avansate din dotarea armatei, doborât de artileria ucraineană.

04 mart. 2023, 00:01

Forțele armate ale Ucrainei au anunțat că au doborât la Donețk un avion de luptă rus de tip Su-34, considerat de Rusia ca fiind de generația 4 ++.
Artileriștii antiaerieni ucraineni au distrus vineri un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-34 în apropierea orașului Ienakiieve din regiunea Donețk au anunțat reprezentanții Forțele Aeriene ucrainene, citați de Kyiv Independent.

Forțele de apărare ale Ucrainei au anunțat azi, citate de presa din țara vecină, că apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare un avion rusesc Su-34 în zona Yenakievo din Donețk.

Potrivit oficialilor militari ucraineni avionul a fost doborât la ora 13:30. „Unul dintre piloți a murit în timpul prăbușirii, celălalt se pregătește să i se alăture”, se arată într-un mesaj dur al Forțelor Aeriene Ucrainene, fără însă mai multe detalii.

Zelenski: „Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Atacul brutal cu rachete de la Zaporojie va avea un răspuns militar”
Su-34 este unul dintre cele mai avansate avioane de luptă ale Rusiei, capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 600 de mile, în timp ce transportă 12 tone de bombe și rachete, potrivit Forbes.

La începutul aceleiași zile, Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 301 avioane de la începutul războiului său total împotriva Ucrainei, în februarie anul trecut.

Anterior acestui comunicat pe rețelele de socializare au apărut imagini video filmate de un amator din zona Yenakievo, în care se poate observa cum un avion se prăbușește. Oficialii ucraineni spun că e vorba de un Su-34 rusesc.

Oblastul Donetsk, în estul Ucrainei, este locul celor mai aprige lupte din timpul războiului între forțele ruse și ucrainene, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

Ucrainenii ar fi intrat pe teritoriul rus și ar fi luat ostatici. Putin a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate

Su-34 este un avion supersonic de vânătoare și bombardament. Acesta face parte din generația 4++ și este capabil să îndeplinească misiuni în mod independent, fără sprijinului aerian al avioanelor de vânătoare.

Avionul Su-34 a fost dezvoltat de compania Sukhoi, parte a Corporației întrunite constructoare de aeronave, și a început să fie produs în serie în anul 2005. Acesta este destinat pentru distrugerea obiectivelor terestre și a țintelor aeriene ale adversarului, în orice condiții meteorologice, pe timp de zi sau de noapte. Aeronava dispune de rachete dirijate cu rază lungă de acțiune din clasele aer-sol și aer-aer. Viteza de zbor este de până la 1.900 de kilometri pe oră, iar autonomia de 4.000 de kilometri. Avionul, cu un echipaj format din doi militari, poate primi la bord o încărcătură de luptă de până la opt tone.

Su-35 – principalul produs al Rusiei pe piața externă, a căzut și el în Ucraina
Amintim că în cursul anului trecut, în primele săptămâni ale invaziei, au apărut mai multe informații și cu privire la doborârea unor avioane Su-35 – probabil cel mai promovat produs al aviației militare ruse, pe piața externă.

Abia în luna aprilie 2022 devenise clar că Federația Rusă a pierdut cel puțin un Su-35 Flanker-E de generația 4 ++ în Ucraina.

Atunci, ministerul Apărării de la Kiev a dat imagini de la sol cu epava aeronavei. Pe imagini e cât se poate de clar că discutăm despre un Su-35. Acelea au fost primele în care epava de la sol a aeronavei ne confirmă cu certitudine doborârea unui Su-35.