Zelenski, un nou mesaj mobilizator: „În fiecare zi, eroii ucraineni îşi dau viaţa pentru a opri agresiunea rusească”

Preşedintele Ucrainei a vizitat spitalul din Liov unde sunt îngrijiţi soldaţii răniţi şi le-a oferit acestora, dar şi medicilor distincţii ale statului.

04 mart. 2023, 07:54
Zelenski, un nou mesaj mobilizator: „În fiecare zi, eroii ucraineni îşi dau viaţa pentru a opri agresiunea rusească”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că au loc discuţii pentru tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei şi că lumea are o obligaţie morală faţă de luptătorii ucraineni. ”Strângem cât de mult sprijin pentru tribunalul pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. (…) Facem totul pentru a ne asigura că Curtea Penală Internaţională reuşeşte să îi pedepsească pe criminalii de război ruşi”, a adăugat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că la Liov a avut loc Conferinţa Uniţi pentru Justiţie, la care au participat reprezentanţi ai ţărilor din Uniunea Europeană, ai instituţiilor europene, între care comisarul european pentru Justiţie, dar şi din Marea Britanie şi Statele Unite. El a menţionat că la Liov se află procurori generali, miniştri de Justiţie, preşedintele Letoniei, vicepremierul Guvernului din Ţările de Jos, ministrul de Externe din Estonia.

VIDEO. Momentul în care artileria lui Zelenski doboară cel mai performant avion de luptă rusesc

”Principala temă la toate aceste întâlniri şi la conferinţa de la Liov este tragerea la răspundere. Tragerea la răspundere a Rusiei şi a conducerii sale este personală! Pentru agresiune şi teroare împotriva statului şi poporului nostru. Şi când va exista tragerea lor la răspundere justiţia va fi restabilită. Strângem cât de mult sprijin pentru tribunalul pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Pentru draftul rezoluţiei noastre privind protecţia dreptului internaţional, care va fi supus la vot în Adunaerea Generală a ONU. Facem totul pentru a ne asigura că Curtea Penală Internaţională reuşeşte să îi pedepsească pe criminalii de război ruşi. Şi că instituţiile noastre naţionale de impunere a legii şi judiciare asigură sentinţe corecte pentru toţi criminalii şi călăii ruşi”, a arătat Zelenski.

El a menţionat că a semnat, împreună cu omologul leton, o declaraţie bilaterală care consacră justiţia la nivel politic, adăugând că Letonia susţine pe deplin integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană şi în NATO.

Zelenski a adăugat că, în cursul dimineţii, a vizitat spitalul din Liov unde sunt îngrijiţi soldaţii răniţi şi le-a oferit acestora, dar şi medicilor distincţii ale statului.

”Le mulţumesc tuturor partenerilor Ucrainei. Îi mulţumesc fiecărui conducător, fiecărui politician, fiecărei persoane publice din statele care ajută – pentru că înţeleg preţul pe care poporul ucrainean îl plăteşte pentru libertatea sa şi pentru cea a tuturor europenilor. În fiecare zi, eroii ucraineni îşi dau viaţa pentru a opri agresiunea rusească. Şi de aceea lumea are o obligaţie morală clară faţă de soldaţii noştri, faţă de toţi cei care sunt implicaţi acum în lupte şi care apără libertatea. Această datorie este de a restabili dreptatea şi a aduce în faţa justiţiei statul terorist şi conducerea sa. Şi aşa va fi”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

Zelenski: „Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Atacul brutal cu rachete de la Zaporojie va avea un răspuns militar”

El a menţionat că sunt de sărbătorit succese de pe câmpul de luptă, arătând că soldaţii Brigăzii a 27-a Pechersk din Garda Naţională distrug cu abilitate echipamentele duşmanului, şi că Forţele Aeriene au doborât un alt bombardier rusesc.

”Respingerea acceptabilă a duşmanului acum este o condiţie prealabilă pentru succesul operaţiunilor noastre defensive din următoarele luni”, a mai arătat Zelenski.