Lovitură grea pentru Ucraina lui Zelenski. Iranul se pregăteşte să livreze rachete balistice şi drone suplimentare Rusiei

Iranul se pregăteşte să livreze Rusiei drone suplimentare - dar şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune -, a dezvăluit în weekend cotidianul american The Washington Post (WP), relatează AFP.

18 oct. 2022, 17:03

Prezenţa unor drone iraniene în Ucraina, dezminţită de mai multe ori de către Teheran, a fost dovedită în numeroase rânduri. Statele Unite au ameninţat luni cu sancţiuni întreprinderi sau state care colaborează în programul dronelor în Iran, în urma unui val recent de atacuri în Ucraina, cu drone de fabricaţie iraniană.

”Orice persoană care desfăşoară activităţi cu Iranul în vederea dezvoltării dronelor sau rachetelor balistice sau care participă la transportul armamentului din Iran către Rusia ar trebui să fie atentă”, a ameninţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel.

Un oficial rus face declaraţii halucinante care implică România: „Văd Praga şi Varşovia, Budapesta şi Bucureştiul. Aceasta este naţia rusească”

”Statele Unite nu vor ezita să recurgă la sancţiuni sau să ia mmăsuri împotriva principalilor responsabili”, a avertizat el. ”O consolidare a alianţei Rusiei cu Iranul ar trebui să fie considerată de către întreaga lume (…) drept un mare pericol”, a îndemnat Vedant Patel.

Acesta este motivul, îndeamnă secretarul de Stat Antony Blinken, să se furnizeze Ucrainei ”tot ceea ce este posibil” în vederea iernii.

Kremlinul spune că nu ştie dacă armata rusă foloseşte drone iraniene în Ucraina

Kremlinul dă asigurări marţi că ”nu are informaţii” despre folosirea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, după ce Kievul a acuzat Rusia de folosirea acestor drone în atacuri ale infrastructurii de aprovizionare cu electricitate şi apă, relatează AFP.

Zelenski face bilanţul după ultimele bombardamente ale ruşilor: „Au distrus 30% din centralele noastre în 8 zile, provocând întreruperi masive de curent”

”Noi nu avem astfel de informaţii”, a răspuns un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de juernalişti dacă Moscova foloseşte drone iraniene în Ucraina. ”Tehnologie rusească este folosită, cu nume ruseşti”, a subliniat Dmitri Peskov.

El i-a trimis pe jurnalişti la Ministerul rus al Apărării în legătură cu orice altă întrebare în acest subiect. Prezenţa unor drone de fabricaţie iraniană – în mod vizibil revopsite – a fost atestată în mai multe rânduri în Ucraina.

Unele dintre aceste drone au fost doborâte de către forţe ucrainene, care au putut identifica, în dărâmături, modelele de drone folosite de către armata din  Rusia.