Lovitură pentru activiștii maghiari și Florin Cîțu: instanța a decis anularea steagului secuiesc

Puternică lovitură în instanță primită de activiștii etnici maghiari, care se identifică drept „secui": instanța a decis anularea deciziei lui Florin Cîțu, aflat anul trecut la vârful Guvernului României.

21 apr. 2022, 15:24
Lovitură pentru activiștii maghiari și Florin Cîțu: instanța a decis anularea steagului secuiesc

După decembrie 1989, secuii din România au început să devină din ce în ce mai insistenți în privința arborării însemnelor specifice secuiești pe clădirile instituțiilor publice din țara noastră. Vorbitorii de limba maghiară cu conexiuni la nivel politic nu se lasă, iar în ultimii ani, aceste acțiuni au apăsat și mai tare pedala de accelerație, în ciuda proceselor pierdute pe bandă rulantă.

Un exemplu în acest sens reprezintă sentința Curții de Apel Brașov, care a anulat Hotărârea de Guvern prin care steagul secuiesc a fost aprobat ca drapel al orașului Sfântu Gheorghe. Practic, anul trecut, în iulie, Guvernul Florin Cîțu a dat undă verde acestei inițiative, lansată de reprezentanții unei entități nerecunoscute oficial, „Ținutul Secuiesc”, dar promovate de UDMR.

Decizia instanței nu este definitivă.

„​Anulează HG nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna”, se arată în minuta instanței.

 

Ce au vrut să facă activiștii maghiari, sub semnătura premierului demis Florin Cîțu

 

Potrivit Hotărârii de Guvern semnate de către Florin Cîțu, în cadrul guvernului PNL + USR-PLUS + UDMR, stema municipiului Sfântu Gheorghe se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite:

  • În câmp albastru, pe trei coline verzi, se află un zid de cetate crenelat, cu două turnuri crenelate, de aur, întrerupt în mijloc de o turlă de biserică de culoare albă, cu poarta neagră, având gratiile argintii ridicate.
  • Deasupra turnului din dreapta se află un soare de aur, figurat, iar deasupra celui din stânga, o semilună de argint, crescătoare, strălucind.
  • Colina din mijloc mai înaltă este încărcată cu o efigie.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate.Semnificațiile elementelor însumate Turla bisericii este singurul monument medieval al localității.
  • Cetatea semnifică faptul că localitatea a avut rang de oraș medieval.Soarele simbolizează curajul și demnitatea, iar luna, puritatea morală a localnicilor.
  • Efigia, reprezentând scena învingerii balaurului de către cavalerul Sfântu Gheorghe, redat negru pe aur, face trimitere la denumirea localității.
  • Coroana murală cu șapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu-reședință de județ.