Lovitură grea pentru angajații la stat. Din 2023 vor fi obligați să plătească pentru locurile de parcare de la muncă

După inflația explozivă și veniturile înghețate, angajații instituțiilor publice din România primesc o nouă lovitură. Vor trebui să-și plătească locurile de parcare de la muncă.

03 dec. 2022, 10:51
Lovitură grea pentru angajații la stat. Din 2023 vor fi obligați să plătească pentru locurile de parcare de la muncă

În România, niciodată angajații instituțiilor publice nu au fost taxați pentru a parca mașina la locul de muncă. De anul viitor, se schimbă foaia.

Primăria Capitalei, condusă de către Nicușor Dan, a decis ca locurile de parcare din București să nu mai fie oferite gratis, ci să fie date spre închiriere. În București există 3.000 de locuri de parcare fără taxă, pentru instituțiile publice.

„Am trimis o circulară instituțiilor publice, să-i somăm să-și bugeteze pentru 2023 bani pentru parcare”, a transmis Stelian Bujduveanu, viceprimarul PNL al Capitalei.

Taxele lunare pentru un loc de parcare ar putea ajunge la 500 de lei.

Cea mai mare parcare a unei instituţii publice este la Ministerul de Interne. Aici sunt peste 300 de locuri de parcare. La o taxă de 500 de lei pe lună, angajaţii ministerului ar trebui să plătească împreună 150.000 de lei pe lună, informează Observator.

 

Restricții severe la ministere, pentru locurile de parcare

 

Tanczos Barna, ministrul Mediului, deja „taie și spânzură”.

„La Ministerul Mediului este interzisă parcarea altor maşini decât cele electrice. Mă aştept ca primăria să ia în considerare acest aspect şi să ofere gratuitate pentru maşinile electrice”, a transmis Tanczos Barna, de la UDMR.

Modificări importante vor intra în vigoare în 2023 și cu privire la locurile publice de parcare, din oraș.

Zonele de tarifare se vor schimba. Dacă astăzi Capitala este împărţită în trei zone, Primăria vrea să le comaseze şi să elimine tariful de 10 lei pe oră. Astfel, zona 0 şi zona 1 devin o singură zonă cu o taxă de 5 lei pe oră. Rămâne şi zona 2, cu un tarif ddde 2,5 lei pe oră.