Lovitură pentru Mălin Bot în procesul cu EVZ. Fostul jurnalist este bun de plată

Instanța a constatat că Mălin Bot este un reclamant mincinos. Fostul jurnalist nu va primi niciun leu despăgubire în urma procesului cu EVZ, în schimb va avea de plătit câteva mii de euro cheltuieli de judecată.

17 nov. 2023, 10:27
Lovitură pentru Mălin Bot în procesul cu EVZ. Fostul jurnalist este bun de plată

Magistrații care au judecat procesul în care Mălin Bot a reclamat conducerea EVZ au decis că fostul jurnalist nu a fost lezat în nici un fel. Ba chiar dimpotrivă. În decizia devenită definitivă, magistrații au analizat toate argumentele reclamantului și le-a destructurat rând pe rând.

Deși a cerut daune de 250.000 de euro, Mălin Bot s-a ales cu zero lei. Mai mult, va trebui să plătească câteva mii de euro, cheltuieli de judecată.

Primul lucru analizat de judecători a fost legat de afirmația lui Dan Andronic care a spus că Mălin Bot a mințit atunci când a sunat la 112 și a reclamat că dintr-un local ieșeau mai multe persoane. Instanța a observat pe filmări că situația relatată de jurnalist era întocmai, drept urmare a constatat că Bot a mințit.

Legat de afirmațiile cu privire la faptul că ar fi plătit de serviciile de informații românești, instanța spune că nici acest lucru nu reprezintă o denigrare. Mai ales că vine într-un context în care atât Dan Andronic, cât și Mirel Curea, explică faptul că localul se află între două ambasade, scrie EVZ.

Instanța spune că cei doi jurnaliști au făcut judecăți de valoare, pe baza anumitor fapte, au avut un schimb de opinii, ceea ce nu poate fi incriminat potrivit jurisprudenței europene.

Cât privește acuzațiile lui Mălin Bot că Mirel Curea l-ar fi denigrat și că ar fi provocat oamenii să-l bată, instanța i-a respins acuzația pe motiv că nu se aduce atingere reputației reclamantului.

Legat de cealaltă denigrare pe care Bot a reclamat-o tot din partea lui Mirel Curea, că ar fi plâns prin toaletele EVZ, instanța constată că a fost făcută în spirit de glumă și deci nu i-a fost atinsă imaginea lui Mălin Bot.

Calificativele „Captiv ideologic” sau „Șeful decerabrațiilor” au rămas și ele în picioare, asta pentru că magistrații au constatat că afirmațiile sunt făcute într-o emisiune tip pamflet. Iar sancționarea ei ar însemna restrângerea dreptului la liberă exprimare.

Nici ideea că Bot ar avea legătură cu un „eșec al psihiatriei” nu este considerată de instanță un termen injurios, dar magistrații nu ignoră faptul că Mălin Bot s-a dus în fața casei jurnalistului Mirel Curea și a făcut un material cu termeni duri și zeflemitori împotriva jurnalistului EVZ.

„Față de toate aceste argumente prezentate, instanța apreciază că reținerea unei fapte ilicite în sarcina pârâților Andronic Dan-Cătălin și Curea Mirel ar genera o veritabilă încălcare a articolului 10 din Convenție, care nu este proporțională cu scopul urmărit de reclamant, motiv pentru care va respinge cererea formulată în contradictoriu cu acești pârâți ca neîntemeiată”, au decis judecătorii.

Decizia instanței a rămas definitivă și nu a fost atacată de Mălin Bot.