Lovitură pentru România. Este prima oară când ţara noastră lipseşte de la târgurile internaţionale

Anul 2021 nu vine cu veşti îmbucurătoare pentru români. Este primul din istoria centenară a României în care ţara noastră nu va aprticipa la târgurile internaţionale

21 feb. 2021, 16:17
Lovitură pentru România. Este prima oară când ţara noastră lipseşte de la târgurile internaţionale

Lovitură pentru România. ANEIR îl acuză pe Claudiu Năsui că a îngropat exporturile țării şi asta din cauză că ministrul ar refuza de a asculta vocea celor din domeniu, Năsui riscă să lase un milion de oameni fără locuri de muncă, avertizează oamenii de afaceri.

Lovitură pentru România. Este prima oară când ţara noastră lipseşte la târgurile internaţionale

„Am încercat să prevenim această „performanță” a noului ministru (care a nesocotit Programul de promovare a exporturilor – PPE 2021, propus de mediul de afaceri și aprobat de precedenta condu-cere a ministerului), dar a fost imposibil.

N-a binevoit să dea curs invitațiilor repetate la dialog adresate prin Consiliul de Export și apelul la Președintele țării, Primul-ministru, șefii celor două camere și ale Comisiilor de profil ale Parlamentului.

A ignorat toate aceste demersuri inițiate de noi în numele sutelor de firme care își puseseră mari speranțe să reia contactele internaționale de la târgurile de specialitate după un an marcat de pandemie, în care majoritatea evenimentelor externe au fost anulate, se arată într-un comunicat de presă.

Din postările de pe rețelele de socializare – evitând, probabil din lipsă de pregătire profesională, să stea față-n față cu reprezentanții exportatorilor – am aflat că noul ministru este îngrijorat de modul cum se cheltuie banul public, prezentând niște cifre pe care – ca necunoscător în domeniu – nu le-a înțeles, creând suspiciuni și generând un curent anti-exportatori în opinia publică necalificată.

Dacă ar fi lucrat măcar o zi într-o firmă de producție (nu am găsit așa ceva în CV-ul ministru-lui care vrea să conducă destinele întregii economii a țării) ar fi putut cunoaște importanța crucială a participării firmelor la târgurile internaționale, unde se stabilesc contacte și contracte de export, cum procedează toate – subliniez, toate – țările din UE și majoritatea statelor de pe glob.

Dacă are suspiciuni despre anumite situații (în condițiile în care toată procedura de organizare a târgurilor este transparentă – și înscrierea firmelor și desemnarea organizatorilor prin licitație publică) este primul care ar trebui să intervină operativ, să corecteze propunerile subalternilor, dar nu să blocheze PPE.

Calendarul târgurilor internaționale nu poate sta în loc până când ministrul economiei din România își clarifică suspiciunile. Trenul nu se oprește pentru că șeful de locomotivă are suspiciunea că într-unul din vagoane s-ar putea găsi un călător fără bilet!

Exportatorii nu-și propun să iasă în stradă ca minerii să-și ceară dreptul legal de a beneficia de sprijinul statului pentru participarea la târgurile internaționale, dar un milion de oameni, a căror activitate este legată direct sau indirect de contractele de export, nu pot aștepta să rămână fără locuri de muncă până cel numit vremelnic ministru al economiei se documentează asupra domeniului pe care-l gestionează și pentru care – din păcate – nu este calificat, arată comunicatul ANEIR.

Citeşte şi: Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile către trei secretari de stat în plin scandal privind suspiciunile de fraude cu bani europeni pentru IMM