Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile către trei secretari de stat în plin scandal privind suspiciunile de fraude cu bani europeni pentru IMM

În ziua în care DNA a început cercetările şi a deschis un dosar pentru suspiciunea de fraudă cu granturile europene de peste 500 de milioane de euro, Claudiu Năsui şi-a delegat cele mai importante atribuţii către trei secretari de stat. Aceştia ar putea aviza, aproba şi semna, în numele ministrului Năsui, acte administrative.

18 feb. 2021, 20:18
Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile către trei secretari de stat în plin scandal privind suspiciunile de fraude cu bani europeni pentru IMM

Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile, joi, chiar în ziua în care DNA s-a sesizat în ceea ce priveşte acordarea granturilor nerambursabile. Trei secretari de stat – Simona Carmen Fătu, Valentina Saygo și Daniela Nicolescu – vor putea, începând de astăzi, să avizeze, aprobe şi semna documente în numele ministrului Economiei.

Simona Carmen Fătu va fi cea care se va ocupa de companiile din subordinea ministrului. În aceste condiţii, nu este clar ce atribuții îi rămân ministrului Claudiu Năsui, notează Hotnews.

Claudiu Năsui calcă astfel pe urmele lui Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, care în februarie 2017 şi-a delegat atribuţiile secretarului de stat Constantin Sima.

Conform ordinului de ministru, ministrul Economiei şi-a delegat atribuţiile către Simona Carmen Fătu pentru ca aceasta să poată semna actele administrative de mandatare a reprezentanților statului în AGA, promovate de către Direcția Generală Administrația Participațiilor Statului, precum și a corespondenței cu operatorii economici emisă de această structură în legătură cu exercitarea calității de acționar al statului, precizează sursa citată. Tot ei i-a delegat, prin alt ordin, avizarea, aprobarea și semnarea actelor administrative care țin de Direcția Generală Investiții Străine și Direcția Resurse Minerale Neenergetice.

Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile către trei secretari de stat. Ce responsabilităţi vor avea aceştia

Simona Fătu a deținut funcții în consilii de administrație sau de supraveghere în companii în care statul român deține acțiuni. Ultimul post deţinut de aceasta a fost cel de membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. În perioada 2013-2017, ea a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud.

Mai mult, Simona Fătu a deținut mulți ani funcția de membru în Consiliul de Administrație la Societatea Națională a Sării. În perioada 2016-2017, a fost președintele Consiliului de Administrație. În perioada 2006-2011 a fost membru în directoratul Volksbank Romania, conform Hotnews.

Totodată, Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile către Valentina Saygo. Ea ar urma să semneze documentele care țin de Direcția Generală Afaceri Europene, respectiv Direcția Generală IMM și Mediul de Afaceri, Direcția Generală Afaceri Europene și Direcția Generală Comerț Exterior. Valentina Saygo este managing partner al companiei Ask for Accounting. De profesie este expert contabil specializat pe legislaţia si contabilitatea IMM-urilor.

Cel treilea secretar de stat căruia Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile este Daniela Nicolescu. Ea ar urma să fie responsabilă de avizarea, aprobarea și semnarea documentelor care țin de Direcția Generală Turism, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene in Domeniul Turismului și Organismul Intermediar pentru Turism.

Potrivit sursei citate, Daniela Nicolescu este secretar de stat încă din perioada Guvernului Orban. Ea este de asemenea prim-vicepreședinte PNL Sector 6. Fiul acesteia, Radu Nicolescu, a fost numit și el, la scurt timp după instalarea Guvernului Orban, în funcția de consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului.

Daniela Nicolescu şi fiul ei au înfiinţat în 2008 o firmă în domeniul IT, Etis Design, care a fost unul dintre sponsorii campaniei de promovare a PNL pe reţeaua de socializare Facebook, în timpul campaniei prezidenţiale. Aceeaşi societate s-a ocupat şi de pagina de Facebook a șefului cancelariei de la Palatul Victoria, Ionel Dancă, conform Europa Liberă.

Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile de ministru al Economiei, chiar în ziua în care că DNA a deschis o anchetă legată de suspiciuni de corupție în legătură cu acordarea granturilor nerambursabile de 550 de milioane de euro. Aceste granturi fac parte din Măsura 3 a unei scheme de sprijin lansate de guvernul Ludovic Orban pentru a sprijini firmele care au nevoie de investiții pe durata pandemiei.

Citeşte şi: Scandalul granturilor pentru IMM-uri ia amploare. DNA a deschis o anchetă

Pe 5 februarie, RomâniaTV a făcut dezvăluiri despre suspiciunile de fraudă cu banii europeni destinaţi întreprinderilor mici şi mijlocii. Principalii suspecţi sunt ministrul USR-ist, Claudiu Năsui, şi apropiaţii săi. Aceştia au avut acces la platformă şi la date confidenţiale pe toată durata înscrierilor. De altfel, la platforma de înscrieri ar fi avut acces şi Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, fără să aibă vreo calitate oficială în cadrul Ministerului Economiei, au declarat surse sub protecția anonimatului pentru România TV. În joc sunt peste 500 de milioane de euro, bani destinați salvării firmelor mici și mijlocii din România în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri! Cum obţineau consultanţii informaţii confidenţiale din platforma STS. Ministrul Năsui se dă nevinovat: „A existat acces la datele din platformă pentru parteneri externi Ministerului!”