Lovitură pentru românii cu credite în lei care au trecut la IRCC. Se va întâmpla de la 1 octombrie

Românii cu credite calculate în funcție de IRCC se pot aștepta la rate mai mari din octombrie. Economiştii bancari, pe baza tranzacţiilor deja publicate de BNR, se aşteaptă ca noul IRCC să sară de 4%, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă a ratelor.

19 sept. 2022, 13:36
Lovitură pentru românii cu credite în lei care au trecut la IRCC. Se va întâmpla de la 1 octombrie

Lovitură pentru românii cu credite în lei care au trecut la IRCC. Economiştii bancari, pe baza tranzacţiilor deja publicate de BNR, se aşteaptă ca noul IRCC care va intra în vigoare după 2 octombrie 2022 să ajungă la peste 4,08% faţă de 2,65% cât este în prezent. Practic, dobânda pe care o vor plăti cei cu credite legate de IRCC va creşte cu 25% -30%.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că la sfârsitului trimestrului I din 2023, IRCC va ajunge între 5% şi 6,5%, dar că este puţin probabil ca nivelul dobânzilor la creditele cu IRCC să ajungă la nivelul celor cu ROBOR, potrivit Economica.net.

Citeşte şi: Vin vremuri grele pentru românii cu rate la bănci. Economiştii avertizează că cei care au credite cu IRCC vor plăti rate duble anul viitor

Majorarea care va deveni operatională din 2 octombrie 2022 arată că avem o creştere a dobânzilor totale destul de mare. Astfel că, dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populatiei era, conform BNR, de 5,48% în luna iulie.

De la 2 octombrie vom avea însă 4,08% plus media marjelor practicate de bănci, de 2,65%, ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC. Dacă nu cresc marjele băncilor, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va fi de circa 9%.

Citeşte şi: Perioada cu dobânzi mici s-a terminat. Guvernul propune 3 soluții pentru românii vor să își reducă ratele la bănci: „Să treci de la ROBOR la IRCC, refinanțare sau amânarea ratelor”

 

Coface: Românii care au credite legate de IRCC vor plăti rate duble anul viitor

Românii care au credite legate de indicele IRCC vor plăti rate duble anul viitor, comparativ cu acest an, avertizează reprezentanţii Coface România.

„ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface, scrie Agerpres.

El recomandă oamenilor să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile sunt mai mici.

„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare”, a completat reprezentantul Coface.